Житомирські соціалісти: Необхідно захистити Конституцію України

Житомирські соціалісти: Необхідно захистити Конституцію України

01.04 11:22    
З приводу розвитку політичної ситуації СОЦІАЛІСТИ заявляють: необхідно
Захистити Конституцію України


В Україні відбувається зміна влади. Не вперше вона проходить болісно, відображаючи в першу чергу суб’єктивну, а не ідеологічну основу політичних напружень.

У черговий раз загострюється дискусія про зміст Конституції і систему державного управління. Зважаючи на принципове значення суті конституційного ладу в Україні, вважаємо необхідним висловити наступне.
Безлад у владі, котрий спостерігався впродовж останніх п’яти років, був наслідком волюнтаристських порушень Конституції України та її законів з боку попереднього президента та прем’єр-міністра.

Зразок цинічного нехтування Конституцією України продемонстровано Ю.Тимошенко при відмові звітувати про свою роботу на пленарному засіданні парламенту та зухвалому невиконанні обов’язків в.о. прем’єр-міністра до обрання парламентом на цю посаду іншої людини. Останнє не є фрагментом політичної боротьби і мало би бути предметом розслідування відповідно до Кримінального кодексу України.

Поведінкою колишнього прем’єра та керованої нею політичної групи (при невиконанні своїх конституційних обов’язків попереднім президентом) створено патову ситуацію у владі: парламентська коаліція відсутня, уряд був нелегітимний і недоукомплектований, виконавча влада здійснювалась у неправовий спосіб, в т.зв. «ручному режимі». Хаос у владі прискорював розграбування країни та зштовхування її у боргову яму.

В цих умовах ведеться «підгонка» законодавчої бази під інтереси політикуму, а також для виходу із створеного владного тупика.

В останні дні деякі висловлювання чинного Президента України стосовно Конституції свідчать, що частина політиків, наближених до президента, шукають коротких шляхів реалізації своїх владних повноважень. Такі шляхи, як правило, користі державі не несуть. Сподіваємось, що гарант дотримання Конституції врахує цю обставину, не стаючи мимоволі прибічником антиреформаторів.

Треба не міняти зміст Конституції, а неухильно її дотримуватись, завершити реформу системи влади, перерозподіливши владу на користь її місцевих ланок, найперше, органів місцевого самоврядування. Таку перспективу передбачено логікою змін 2004-го року. Така система влади властива більшості країн Європи.

З цього приводу вважаємо необхідним невідкладно провести загальноукраїнську (чи міжнародну) конференцію представників місцевої влади для врахування практичного досвіду формування і функціонування органів місцевого самоврядування та місцевих ланок державного управління. Була б корисною участь у цьому заході Президента України.
Ще раз повторимо деякі пропозиції соціалістів України, реалізація яких може суттєво поліпшити ситуацію в державі. А саме:
а) прийняття закону про вибори до парламенту на основі відкритих партійних списків;
б) прийняття відповідних змін до закону про місцеві вибори, маючи на увазі формування органів місцевої влади під їх нові функції і права;
в) проведення дострокових парламентських виборів, конституційні підстави яких очевидні;
г) завершення реформи системи влади.
Втілення в життя таких пропозицій дозволить:
– стабілізувати владу;
– зробити владу ефективною і відповідальною перед виборцями;
– на практиці розпочати розмежування бізнесу і влади та реальну боротьбу з корупцією.
Соціалісти не просто захищають чинну Конституцію України. Ми відстоюємо конституційний порядок в державі та права українських громадян.
Це наша принципова позиція.

За дорученням Політвиконкому Політради СПУ,
Олег Пінський, перший секретар Житомирського ОК СПУ

RuporZT


Коментарів: 3 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Коментар
Gromadianyn - 2 квітня 2010 10:33   
Колишня влада приклеїла до соціалістів клеймо зрадників. Спілкуючись з людьми, які повторюють цю нісенітнецю завжди запитую: "А Ви, особисто, за соціалістів голосували?" - відповідь завжди одна - "Ні!" То кого ж і у чому зрадив Мороз?...
А щодо "лузерів" і "маргіналів", то завтра по телебаченню скажуть таке про іншу політичну силу і подивимось де вона буде у суспільній думці!!!!
КОНСТИТУЦІЯ у нас чудова. Її потрібно виконувати - і можновладцям, і народу, а не змінювати!!!

Шановний, Got! Вам слід розібратися краще хто є хто. Відродження лівого руху відбувається у багатьох країнах - навіть у Америці! У Франції, Швеції, Португалії та інших державах при владі соціалісти! Слід задуматися над цим. І перспектива України лише у переході від ліберального руху до соціального! Рано чи пізно наша країна обире правильних шлях, зробить свій вибір за тих, хто прагне відродження країни, а не тих, хто годує обіцянками! Лівий рух - вперед!
кино онлайн
Коментар
Got *для зрадників* - 1 квітня 2010 14:15   
ВИ КРАЩЕ ПРО СВОГО КОЛИШНЬОГО ПАПУ-ЗАПРОДАНЦЯ-МОРОЗА РОЗКАЖІТЬ=.= РОЗКАЗУЙТЕ НАРОДУ .ЩО КОНСТИТУЦІЯ- ВЖЕ ПОРУШЕНА( КОАЛІЦІЯ*ТУШОК*))).ВІДМІНА ВИБОРІВ.)))АНТИУКРАЇНСЬКИЙ КАБМІН))). А ВЗАГАЛІ-- ВИ ВЖЕ МАРГІНАЛИ (ЛУЗЕРИ)
кино онлайн
Коментар
Артем - 1 квітня 2010 12:42   
Олег Пінський - дякуємо за статтю - змістовна, актуальна! "Треба не міняти зміст Конституції, а неухильно її дотримуватись" - доречні слова
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення