Житомирська міська рада та Фонд енергоефективності підписали Меморандум про співпрацю

Житомирська міська рада та Фонд енергоефективності підписали Меморандум про співпрацю

11.02 11:53    
Також реалізацію масштабних проєктів з комплексної модернізації житла українців в межах партнерства з Фондом енергоефективності водночас підтримали й інші міста Житомирщини. Так, Меморандуми про співпрацю 11 лютого 2020 року підписали Юлія Головатюк-Унгуряну, директорка ДУ «Фонд енергоефективності» та міські голови Житомира, Коростеня, Малина та Новоград-Волинського.

Церемонія підписання відбулася під час презентації Програми підтримки енергоефективності в багатоквартирних будинках «Енергодім», що цього дня пройшла для регіональних ОСББ. Сторони-підписанти Меморандуму взяли зобов’язання впроваджувати в регіоні інструменти стимулювання енергозбереження та підтримки заходів, спрямованих на підвищення рівня енергетичної ефективності будівель.

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин: «Енергоефективність — не просто тренд, а вимога часу. Завдяки її впровадженню ми зробимо життя мешканців Житомира комфортним. Сьогодні підписали Меморандум про співпрацю між Фондом енергоефективності та Житомирською міською радою. Це важливий крок. Фонд надаватиме підтримку ОСББ у реалізації заходів з термомодернізації багатоквартирних будинків, осучаснення систем централізованого опалення, котелень, а також допомагатиме залучати банківське фінансування для ремонту житлового фонду. Меморандуми сьогодні підписали також очільники Коростеня, Новоград-Волинського та Малина. Вдячний директорці Фонду енергоефективності Юлії Головатюк-Унгуряну, колегам міським головам та представникам ОСББ, які готові до співробітництва. Окрема подяка Геннадію Зубку, що був ініціатором створення Фонду, будучи віце-прем‘єр-міністром України».

Передбачається, що спільна діяльність сторін сприятиме економії споживання енергетичних ресурсів та витрат на комунальні послуги об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), поліпшенню зовнішнього вигляду будівель, продовженню терміну їх експлуатації, підвищенню рівня комфорту та умов проживання у будинках, а також збільшенню їх вартості.

Юлія Головатюк-Унгуряну, директорка Фонду енергоефективності: «Реалізація програми дозволить українцям не лише економити на комунальних послугах та підвищити рівень енергоефективності житла, а й забезпечить дотримання міжнародних зобов’язань нашої держави у сфері енергоефективності, сприятиме зниженню рівня викиду парникових газів СО2 та впровадженню заходів з енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів. Фонд допомагає адаптувати діючі чи розробляти нові місцеві програми підтримки ОСББ. Завдяки розширеним можливостям, більше місцевих ОСББ зможуть взяти участь в програмі «Енергодім» та модернізувати свої будинки».

У Житомирі діє міська програма, за якою коштами міського бюджету відшкодовуються відсотки або частина тіла кредиту, виданими на придбання обладнання та/або матеріалів, і відповідних робіт на впровадження енергозберігаючих заходів, відповідно до Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ».

Фонд енергоефективності розпочав адаптацію місцевих програм підтримки ОСББ до програми «Енергодім». Результатом цих змін стане додаткова фінансова підтримка ОСББ для реалізації заходів з енергоефективності.

Довідково:

Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» - це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Програма затверджена 16 серпня 2019 року та діє до 31 грудня 2023 року на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій.

Програма передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний». Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20%.

Очікуваний середній рівень економії споживання енергетичних ресурсів за сукупністю всіх проектів, що фінансуються в рамках Програми принаймні 20%. Участь в програмі можуть брати ОСББ.

Програма Фонду «Енергодім» реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН). Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та Уряду Німеччини.

В Житомирі діє програма «Муніципальний енергетичний план території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2020 роки». Даною програмою передбачено відшкодування відсоткової ставки за кредитами, або частини тіла кредиту, отриманими ОСББ ЖБК, ЖК м. Житомира у кредитно-фінансових установах, на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, і проведення відповідних робіт.

Наразі в Житомирі 323 ОСББ та 996 багатоквартирних будинків. Переважна більшість з них не відповідає сучасним вимогам енергозаощадження. Відповідно у цих будівлях низький рівень енергозбереження. Фізичне та моральне старіння конструкцій, внутрішніх інженерних систем, призводить до незадовільного стану будинків в цілому і неможливості забезпечити в них комфортне проживання мешканців.

Всього на Житомирщини налічується понад 600 ОСББ.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення