Березовець: Ахметов і Колесніков - єдина надія збереження демократії в ПР

27.04 14:24    
Партію регіонів сьогодні стовідсотково можна назвати партією влади. Всього 50 днів минуло після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах. Та за цей час регіоналам вдалося сформувати нову коаліцію, Кабінет Міністрів та досягнути неоднозначних домовленостей з Росією щодо знижки в ціні на газ в обмін на продовження базування ЧФ в Криму.

Дати оцінку останнім подіям ми попросили відомого політтехнолога, директора PR-групи "Polittech" Тарас Березовця. В інтерв’ю ІМК, яке він дав у своєму офісі на вулиці Турівській, політтехнолог розповів про те, хто найбільше виграє від нових російсько-українських газових домовленостей, чому можна ставити хрест на входженні України в ЄС, охарактеризував командні відносини у оточенні Президента Януковича та дав свій прогноз стосовно того, хто з олігархів може стати першою жертвою нової влади.
- Пане Тарасе, в першу чергу, хотілося б почути Вашу думку щодо так званих газово-флотських домовленостей між Януковичем та Медведєвим.

- На мій погляд, та знижка на газ, яку отримала Україна, - це досить слабка аргументація за пролонгацію на такий тривалий термін оренди ЧФ РФ у Севастополі. Надання оренди для Чорноморського флоту Росії завжди було досить серйозним аргументом у руках України, а зараз незрозуміло як можна торгуватися з Росією.

Тим більше, що для населення зниження ціни на газ не буде грати рівно ніякої ролі, бо, як ми розуміємо, на вимогу МВФ ціна на газ протягом цього року буде піднята на 75%.

А ось кому вигідні харківські газові домовленості – це, в першу чергу, експортоорієнтованому бізнесу представників ПР, а саме: металургійній та хімічній промисловості. Тому зараз опозиція не повинна мовчати, вона повинна чітко заявити про своє ставлення до цих угод, і, як можна розуміти, ставлення буде різко негативним.

- Чому ж опозиція так довго мовчала?

- Я не згоден, що вона мовчала. Тимошенко, як лідер об’єднаної опозиції, коментувала існуючу ситуацію, так само як це робили і члени опозиційного уряду. Але проблема полягала в тому, що критикувати можна лише конкретні дії, а ПР майже всі свої дії здійснювала під покровом таємниці. На сьогоднішній день не представлений Держбюджет, невідомі параметри дефіциту цього бюджету (розмова відбулася напередодні внесення бюджету в парламент. - Ред.), і взагалі, нинішній Кабмін за 2,5 місяці не розробив ні програми уряду, ні програми по боротьбі з кризою… Тобто, окрім кадрових призначень, які опозиція активно критикувала, і згадати більше нічого, бо влада не давала конкретного приводу щось обговорювати.

- Якщо повертатися до харківських домовленостей, чи можуть вони вплинути на наші перспективи в ЄС? Як відомо, думки експертів у цьому питанні розділилися.

- Тепер можна ставити хрест на наших перспективах у ЄС. Мова йде про оренду на 25 років - це фактично кінець надіям приєднатися до ЄС. І якщо єврооптимісти раніше говорили, що Україна могла стати членом ЄС протягом 10-15 років, то тепер можна говорити, що Україна не стане членом ЄС практично ніколи, бо хто б не став новим президентом України, Росія завжди буде апелювати до контракту, підписаного Януковичем, і буде говорити про те, що це договір не між Медведєвим і Януковичем, а між Росією і Україною як державами.

І денонсувати цей договір буде дуже складно, якщо взагалі можливо. Я думаю, що це не останні поступки української влади Росії. Судячи зі всього, Росія буде наполягати ще на передачі значної частини українського авіапрому, вона захоче стати монопольним постачальником атомного палива на українські атомні станції, плюс отримати контроль над українською ГТС.

- Давайте перейдемо до питання свободи слова. Звідки, на Вашу думку, беруться заяви про утиски опозиції, якщо харківські газові домовленості були вщент розкритиковані в телевізійному ефірі?

- Опозицію дійсно намагаються представити мовчазною. Це робиться з тією метою, щоб маргіналізувати реальну парламентську опозицію у вигляді БЮТ і частини НУ-НС, і створити їм на противагу, як це свого часу робив Кучма, більш зручну конструктивну опозицію на роль керівника якої призначений Арсеній Яценюк. А щодо замовчування опозиції, так, можливо, це не так помітно, бо мова не йде про банальні темники - способи маніпулювання стали більш витонченими. Хоча деякі методи залишились і сьогодні, наприклад, "профілактичні" бесіди з найбільш авторитетними журналістами, які опозиційно налаштовані стосовно влади і критикують її.

- А що зараз відбувається з 5-м каналом? Наскільки висока ймовірність його продажу?

- 5-й канал давно муляв око уряду, тим більше, що сам власник зацікавлений у його продажу. Бо не секрет, що Порошенко розраховує на посаду у виконавчій вертикалі, зокрема, мова йшла про посаду віце-прем'єра з євроінтеграції. Причому не варто забувати, що Петро Порошенко тривалий час входив до керівництва ПР. І мова не йде про те, що Порошенко, який був помаранчевим, зараз стане біло-синім. Це просто бізнес. Для нього питання ідеології ніколи не мали авторитетного значення. Але особисто я вважаю, що якщо на 5-му каналі відбудеться зміна власників, то на цьому питання свободи слова в Україні можна вважати закритим на тривалий час.

- Заяви голови НРУ Бориса Тарасюка про акції протесту - чи можливі вони сьогодні?

- Я, чесно сказати, слабо вірю у якісь масові акції протесту. Український виборець і громадянське суспільство - досить аполітичні і апатичні сьогодні. Тому, на даному етапі, я думаю, що це спроба швидше видати бажане за дійсне. Акції протесту можливі, але не з політичних, а виключно з економічних мотивів, коли люди відчують конкретне погіршення власного життя, конкретні спроби відібрати в них бізнес, економічний тиск… Але, на даний момент, поки різкого погіршення добробуту громадян не відбулося, всі ці спроби будуть несистемними і несерйозними.

- Свого часу, у 2005 році Ви описали оточення колишнього Президента Ющенка як футбольну команду. Чи не могли б Ви це зробити зараз по відношенню до Президента Януковича?

- На системний аналіз потрібен час. Я можу стисло висловити свою думку стосовно того, що відбувається у оточенні Януковича. Сьогодні ресурсне виживання великого системного бізнесу ПР можливо виключно за рахунок перерозподілу власності тих олігархів, хто, умовно кажучи, не потрапив до числа "своїх". Зараз вже зрозуміло, що до числа своїх не потрапив співвласник групи "Приват" Ігор Коломойський, який, незважаючи на підтримку Януковича у виборчій кампанії, потрапив у чорні списки. Це помітно з того, що його медіа-імперія - чи не єдина, яка сьогодні намагається активно критикувати владу.

Претензії до Коломойського стосуються як його рейдерських методів захоплення власності, так до нього є претензії і з боку Росії, яка вважає, що Коломойський був причетний до постачань зброї до Грузії під час російсько-грузинського конфлікту. Так що Коломойський - це кандидат номер 1 на "посаду" Ходорковського в Україні.

- А Ви вже можете назвати і другого номера?

- Так. Наступна кандидатура, яка серйозно турбує і дратує Януковича, – це, як не дивно, Рінат Ахметов. По-перше, Ахметов, напевно, більше, ніж будь-хто інший у країні, знає про реальну суть українського президента. По-друге, Ахметова разом із його бізнес-партнером Борисом Колесніковим категорично не влаштовує монополізація влади, їм не потрібен сильний президент, їм не потрібен Янукович як другий Кучма.

Це люди, яких не влаштовує обрання Азарова головою партії (спілкування відбулося перед з'їздом ПР. - Ред.). Фактично, це люди, які сповідують нові бізнес-принципи абсолютно іншої формації, і для них архаїчний стиль управління, який сповідує Азаров і сам Янукович, неприйнятний.

Як би це не виглядало парадоксально, але Рінат Ахметов і Борис Колесніков - це чи не єдина надія збереження демократичних завоювань у ПР. Про що, зокрема, свідчить той факт, що телевізійний майданчик, до якого вони мають відношення, відкритий для представників опозиції.

- Чи може статися розрив між Януковичем і Ахметовим? Якщо так, то коли це може відбутися?

- Розрив не буде надто швидким. Янукович ще недостатньо зміцнився і не настільки сильний для того, щоб зараз прибрати - не фізично, а просто прибрати з поля Ахметова. До того ж, зараз цього розриву не зрозуміють ні однопартійці, ні виборці. Але надалі, коли Янукович зміцниться, я думаю, що він спробує позбавитися від Ахметова, але яким чином він захоче це зробити - це вже знає сам Янукович.

- Тобто, як мінімум до закінчення ЄВРО-2012 цього розриву не відбудеться?

- Як знати... Зараз усі процеси каталізуються до такого ступеня, що все може дуже прискоритись і відбутися дуже швидко.

- Ми відволіклися від теми умовної футбольної збірної Президента Януковича...

- Розписати відразу збірну по амплуа, враховуючи вищеперелічені фактори, досить складно. Але, безумовно, я можу назвати людей, які представляють його команду. Це Фірташ (Дмитро Фірташ, мільярдер, якому, за даними ЗМІ, належать 50% акцій RosUkrEnergo. - Ред.), Льовочкін (Сергій Льовочкін, голова Адміністрації Президента. - Ред.), який представляє інтереси Фірташа, Герман (Ганна Герман, заступник голови Адміністрації Президента. - Ред.), Акімова (Ірина Акімова, заступник голови Адміністрації Президента. - Ред.), віце-прем'єр Клюєв (Андрій Клюєв, перший віце-прем’єр уряду. - Ред.), Азаров (Микола Азаров, голова уряду. - Ред.), який є фактично основним опорним півзахисником, Бойко (Юрій Бойко, міністр палива та енергетики. - Ред.) та поки що Ахметов із Колесніковим. Але це тільки перший набір.

У Кучми теж був перший набір команди в 94-му, потім у 99-му вона змінювалася. Тобто, нинішню команду Януковича не можна розглядати як постійну, в будь-якому випадку вона зазнає змін і вже через рік багатьох нинішніх відомих людей у ній взагалі не буде, а на перші ролі вийдуть ті, хто зараз знаходиться в тіні.

- Ви нічого не згадали про Семиноженка і Табачника. Ви вважаєте, що вони не входять до команди Президента Януковича?

- Семиноженко (віце-прем’єр із гуманітарних питань. - Ред.) - це чужорідне тіло, котре, як і Табачник (міністр науки та освіти. - Ред.), з'явилися в Кабміні з подачі особисто Януковича. Вони дратують в ПР дуже багатьох. Семиноженко взагалі розглядається як чужий, що стосується Табачника, то до нього є дуже багато претензій і від Колеснікова, і від Шуфрича (міністр МЧС. - Ред.), він як свічка, яку, умовно кажучи, запалили, але свічка довго горіти не може, і як тільки згорить гніт - згасне.

Табачник зараз ніби громовідвід, але як тільки він догорить, він стане нікому не потрібен. Я вважаю, що Табачник із Семиноженком стануть одними з перших жертовних ягнят, які ляжуть на вівтар президентства Януковича. Від них позбавляться зовсім безжально й досить швидко.

- Багато хто з політичних експертів позитивно оцінив перші 50 днів Президента Януковича при владі. А Вас, як політтехнолога, не здивувало, як він вміло розпочав свою партію?

- Я б не надто переоцінював його дії. Це заслуга тих людей, які стоять за ним, це не тільки Льовочкін, це і Акімова з Герман, які саме і є реальними керівниками. Янукович, на мою думку, представляє собою зручний об'єкт для маніпуляцій з боку більш спритних і більш системних політичних гравців, тому що не сам він рішення приймає, а скоріше, він приймає ті рішення, на які його підштовхнули.

RuporZT


Коментарів: 1 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ІМК
Коментар
Ольга - 7 травня 2010 23:37   
Н-да, заврался по самые уши господин Березовец. Оказывается, Акимова и Герман - "самостоятельные руководители"...Ну, и насчет Табачника с Сеиноженко - тоже бред.
Господин такой же политолог, как наш дворник. Но - читайте между строк - насчет донецких бандюков А.и К - "оплота демократии". Эти "кадры" всегда играли на две стороны. И, надеюсь, Янукович это ахмтеке припомнит.
Прежде ахметка жался к Ющенко, теперь придется к Тимошенко. И с Тягнибоком позаигрывает. Просто чтоб держать Януковича в тонусе.
А асфальт, в котором его конкуренты закатаны, потихонечку вскрывается...
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення