У Житомирській області поліція зафіксувала 65 повідомлень про порушення виборчого процесу

У Житомирській області поліція зафіксувала 65 повідомлень про порушення виборчого процесу

13.10 12:49    
У 5 випадках розпочато кримінальні провадження, у 8 – складено адміністративні протоколи. За іншими фактами перевірки ще тривають. Про це 13 жовтня на спільній зустрічі з представниками ОПОРИ та мас-медіа розповів начальник ГУНП Житомирщини Юрій Олійник.

Прес-зустріч відбулась у неформальній обстановці у приміщенні одного із кафетеріїв обласного центру з обов’язковим дотриманням карантинних умов проведення заходів. Темою для спілкування правоохоронців, представників мережі ОПОРА та журналістів стали тенденції виборчого процесу на Житомирщині та зафіксовані у зв’язку з цим порушення.

Про особливості першого місяця виборчого процесу у регіоні, результати спостережень за цьогорічною агітаційною кампанією розповів координатор ОПОРИ Тарас Чмут.

Керівник поліції області Юрій Олійник розповів, що з початку виборчого процесу правоохоронці зареєстрували 65 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства (станом на ранок 13 жовтня). Найбільше таких заяв у Житомирі (26), Житомирському (15) та у Новоград-Волинському (12) районах. До Бердичівського відділу поліції за цей час надійшло 5 інформацій, пов’язаних з імовірними виборчими порушеннями. Решта із зареєстрованих відомостей – у Баранівському, Овруцькому, Радомишльському, Олевському та Романівському районах.

– За результатами розгляду вказаних повідомлень поліцейські оформили 8 адміністративних матеріалів за розміщення передвиборної агітації без обов’язкових відомостей. Усі протоколи наразі передані для розгляду до суду. Також розпочато 5 кримінальних проваджень за подіями у містах Житомирі та Бердичеві, а також Житомирському районі, - повідомив начальник Головного управління Нацполіції в області.

Нагадаємо, 28 серпня (до офіційного старту виборчої кампанії) за публікацією в інтернет-мережі (на веб-сайті Громадянської мережі «ОПОРА») поліцейські Слідчого управління ГУНП відкрили кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 160 (Підкуп виборців) ККУ.

Того ж дня, 28 серпня, у Житомирі було зареєстровано в Єдиному реєстрі і провадження за ст. 170 (Перешкоджання законній професійній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій) ККУ за повідомленням жителя обласного центру про перешкоджання діяльності партії та паплюження її гідності.

11 вересня Житомирським районним відділення було розпочато досудове розслідування за ознаками правопорушення ст. 358 (Підроблення документів) ККУ за фактами спроби зміни місця реєстрації низки осіб на території Оліївської сільської ради.

3 жовтня до поліції звернулась голова обласного осередку однієї з партій та повідомила про пошкодження рекламних носіїв з інформаційними плакатами кандидатів у депутати їх політичної сили. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками правопорушення ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

8 жовтня до поліції надійшли кілька повідомлень про одну подію: розміщення у соціальній мережі посту про надання кандидатами благодійної допомоги одному з навчальних закладів м. Бердичева. Поліцейські розпочали кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 160 (Підкуп виборців) ККУ.

– Ми продовжуємо моніторити ситуацію довкола місцевих виборів. Ми безумовно реагуємо на всі повідомлення стосовно виявлення імовірних порушень. Нашими помічниками і партнерами у цьому є представники Громадянської мережі ОПОРА. Вкотре наголошую, що поліція однозначно поза політикою, відтак ми зацікавлені у проведенні місцевих виборів лише у цивілізований, законний і прозорий спосіб, - зазначив Юрій Олійник

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:42
В Сумській області оперативно ліквідувавши пожежу, вогн ...
Сьогодні 10:41
У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина, трьо ...
Сьогодні 10:40
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки смертельн ...
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 10:10
СБУ затримала інформатора російської розвідки, який шпи ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
Сьогодні 11:00
У Житомирі «бізнесвумен» продавала елітні автівки, ввез ...
Сьогодні 10:35
У Житомирі в чоловіка поцупили автомобіль
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення