Наталія Остапченко та Віра Рогова взяли участь у Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дітей

Наталія Остапченко та Віра Рогова взяли участь у Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дітей

04.11 13:30    
03 листопада, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася Всеукраїнська нарада з питань формування та реалізації державної політики у сфері прав дітей, зокрема щодо забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на сімейне виховання.

У режимі онлайн участь у нараді від Житомирської ОДА взяли заступниці голови облдержадміністрації Віра Рогова та Наталія Остапченко та представники структурних підрозділів.

Під час наради було розглянуто низку важливих питань, зокрема створення служб захисту прав дітей на рівні громад та районів у зв’язку з ліквідацією районних державних рад у їх нинішньому вигляді у процесі децентралізації. Йдеться про збереження чисельності та запобігання скороченню працівників обласних і районних адміністрацій, які займаються захистом прав дітей та піклуванням про дітей-сиріт.

До всеукраїнської наради також долучилася Міністр соціальної політики України Марина Лабезна, яка наголосила, що у контексті реформи децентралізації, місцева влада має розробити свої соціальні програми та виділяти кошти, передбачені субвенцією, для забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і спільними зусиллями виконувати свої зобов’язання перед цими дітьми.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба підтримав пропозицію Міністра соціальної політики щодо необхідності запровадження перехідного періоду щонайменше на один рік із збереженням усіх працівників служби у справах дітей районного рівня, доки держава не гарантує передачу виконання усіх цих функцій на місцевому рівні. Крім цього, він додав, що потрібно усіма зусиллями підтримувати та розвивати будинки-інтернати сімейного типу, адже соціалізація дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки гарантує їх щасливе майбутнє.

В об’єднаних територіальних громадах Житомирської області створено 25 служб у справах дітей, із них 23 – зі статусом юридичних осіб. У 14 ОТГ передано справи від служб у справах дітей райдержадміністрацій та забезпечено ведення єдиного електронного банку даних про дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, і сім´ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів. Процес передачі справ продовжується.

Одним з пріоритетних напрямків роботи є забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні.

На первинному обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів перебуває 3028 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 2821 (93,16 %) охоплено родинним вихованням. Упродовж 9 місяців 2020 року із державних закладів до сімейних форм виховання вибуло – 52 дитини, з них: 13 – усиновлено, 14 – влаштовано під опіку, 23 – в дитячі будинки сімейного типу, 2 – повернуто в біологічну сім’ю.

На регіональному обліку дітей, які можуть бути усиновлені перебуває 677 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На сьогодні до банку кандидатів в усиновлювачі внесено 32 подружніх пари. Впродовж 9 місяців 2020 року в сім’ї опікунів, піклувальників влаштовано 299 дітей.

В умовах реформування закладів інституційного догляду пріоритетом залишається розвиток прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу. В Житомирській області діє 54 дитячих будинки сімейного типу (337 дітей) та 164 прийомних сім’ї, в яких виховується 310 дітей. Всього в зазначених формах виховання виховується 647 дітей.

Впродовж 10 місяців 2020 року було створено 13 дитячих будинків сімейного типу на 65 дітей. Стан забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області становить 76,9 % (2328 дітей), переважна більшість з яких має житло на праві користування.

На реалізацію регіональної (комплексної) цільової соціальної Програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2018-2022 роки у 2020 році в обласному бюджеті передбачено субвенцію у сумі 2700,0 тис. грн для придбання житла та 50,0 тис. грн на ремонт.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення