Сергій Сухомлин поділився досвідом впровадження «зелених» проєктів у Житомирі

Сергій Сухомлин поділився досвідом впровадження «зелених» проєктів у Житомирі

25.11 11:54    
Про необхідність підвищення енергоефективності та розвиток «зеленої» енергетики говорили 24 листопада 2020 року на Всеукраїнському онлайн-форумі «Енергонезалежні регіони України: як замістити газ, знайти інвестиції та стимулювати бізнес». Участь у заході взяв міський голова Сергій Сухомлин.

Основними темами Форуму були:
обговорення державної політики, цілей та нових законодавчих ініціатив для заміщення імпорту традиційних енергоресурсів та розвитку місцевих джерел енергії;
заохочення мерів міст, громад та бізнесу до розробки та впровадження проєктів енергоефективності;
використання альтернативних джерел енергії;
шляхи зменшення енергозалежності громад.

Житомирська міська рада є учасником та підписантом загальноєвропейських та міжнародних ініціатив: «Угода мерів-Схід», «Угода мерів по клімату і енергії» та «Європейська енергетична відзнака», участь в яких спрямована на ефективне управління споживанням енергії на рівні муніципалітету та адаптації до зміни клімату. В рамках міжнародної ініціативи «Угода мерів-Схід» для міста розроблено План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2024 року.
Завдяки міжнародним партнерам та донорам NEFCO, Державного секретаріату з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO), Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) було термомодернізовано 25 будівель бюджетної сфери міста. На сьогодні підписано угоду з німецьким банком KFW на термомодернізацію 40 закладів бюджетної сфери міста.

Для скорочення споживання енергетичних ресурсів та скорочення викидів СО2 влада Житомира працює над розвитком системи теплопостачання – впроваджується проєкт «Розвиток системи теплопостачання міста Житомира» (кредит ЄБРР, грант Е5P, співфінансуваня місцевого бюджету) компонентами якого є реконструкція та технічне переоснащення районних котелень. Проєкт «Енергоефективність в м. Житомирі» (грантові кошти SECO, кошти місцевого бюджету) включає компоненти: встановлення індивідуальних теплових пунктів, реконструкція теплових мереж, реконструкція районної котельні РК-10 шляхом встановлення термодинамічної установки органічного циклу Ренкіна (паливо-тріска деревини).

«Одним з пріоритетів місцевої влади є розвиток системи водопостачання та водовідведення. Наразі завдяки кредиту Світового банку відбувається будівництво нового водоканалу міста: реконструкція водопровідних очисних споруд та насосної станції, реконструкція очисних споруд каналізації, замінюється магістральні мережі водопостачання», – наголосив міський голова Сергій Сухомлин.

Досягнення європейських стандартів енергоефективності та енергозбереження є однією зі стратегічних цілей пріорітету «Зелене місто». Так, у 2019 році муніципальне вуличне освітлення Житомира замінено на 100% LED.
Досягнення сталої мобільності за рахунок розвитку мереж громадського електротранспорту є однією зі стратегічних цілей пріоритету «Комфортне місто». Житомир перше місто в Україні, яке впровадило електронний квиток, завдяки міжнародним партнерам ЄБРР та KFW вдалось оновити рухомий склад електротранспорту міста.
Сергій Сухомлин поділився досвідом впровадження «зелених» проєктів у Житомирі

«Сьогодні ми працюємо над створенням сучасної системи поводження з твердими побутовими відходами, збору та переробки ресурсоцінних відходів. Компанія-інвестор отримала дозвіл на початок будівництва сміттєпереробного заводу та найближчим часом планує розпочати будівельно-монтажні роботи. Тому незабаром у Житомирі з'явиться сучасний сміттєпереробний завод», – каже Сергій Сухомлин.

Детальніше про кращі практики впровадження проєктів енергоефективності м. Житомир можна ознайомитись на сайті Міністерства розвитку громад та територій України.

Всеукраїнський онлайн-форум "Енергонезалежні регіони України: як замістити газ, знайти інвестиції та стимулювати бізнес» організували Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження в Україні під егідою Міністерства енергетики в Україні.
Сергій Сухомлин поділився досвідом впровадження «зелених» проєктів у Житомирі

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення