Наталія Остапченко: Питання придбання лінійного прискорювача для обласного онкодиспансеру – на особистому контролі голови Житомирської ОДА

Наталія Остапченко: Питання придбання лінійного прискорювача для обласного онкодиспансеру – на особистому контролі голови Житомирської ОДА

31.03 10:37    
Про це йшлося 29 березня під час засідання робочої групи з вивчення питання придбання лінійного прискорювача для КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради.

Робочу групу створено спільним розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради від 25 березня 2021 року № 31/229. Засідання провели перша заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко та заступник голови обласної ради Володимир Ширма.

Директор комунального некомерційного підприємства Ігор Сабадаш повідомив, що на сьогодні на обліку в онкодиспансері перебуває 22 тисячі жителів області. З них – 4 тисячі первинних хворих, 40% яких потребують променевої терапії. Вартість одного курсу хіміотерапії становить 100-120 тисяч грн, а зазвичай хворим потрібно пройти 3-4 курси. Придбання лінійного прискорювача дозволить вирішити проблему лікування злоякісних новоутворень методом променевої терапії та сприятиме економії коштів на лікування.

Наталія Остапченко зазначила, що з метою здійснення розрахунків для придбання лінійного прискорювача та облаштування приміщення для його встановлення необхідно визначитися з типом лінійного прискорювача – відкритий або закритий, – заслухавши для цього думки експертів.

Так, про різницю між портальним (відкритим) та тунельним (закритим) медичними лінійними прискорювачами розповів експерт-консультант по радіології Олексій Швецов.

Зокрема він зауважив, що майже при однаковій вартості відкритий тип лінійного прискорювача більш сучасний та не обмежений у клінічному використанні. Так, до прикладу, він має можливість лікування глибоко розташованих пухлин, не обмежує управління рухом під час процедури, має можливості для більш точного позиціонування, наявне опромінення електронами, доступний повний спектр використання стереотаксичних методик під час лікування складних випадків тощо. Крім того, портальний лінійний прискорювач, на відміну від тунельного має можливість удосконалення апарату новими технологіями та техніками доставки дози.

Серед переваг закритого лінійного прискорювача – швидке введення в експлуатацію протягом 14 днів та відсутність потреби побудови біологічного захисту з бетону та свинцю.

Директор Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Інна Хоменко повідомила, що на реконструкцію бункеру для встановлення лінійного прискорювача у 2020 році було виділено 4 млн грн, з яких 2,2 млн грн – на проєктно-кошторисну документацію. Всього на переобладнання приміщення для сучасного лінійного прискорювача необхідно 24 млн грн.

З огляду на те що, загальна сума коштів, необхідних для придбання сучасного лінійного прискорювача та реконструкцію бункеру, становить близько 100 млн грн, керівництво Житомирської області опрацьовує усі можливі варіанти фінансування, аби вже цьогоріч встановити лінійний прискорювач в обласному онкодиспансері.

Зокрема на нараду було запрошено представників Філії АТ “Укрексімбанк” у м. Житомирі, які розповіли про можливість придбання лінійного прискорювача шляхом фінансового лізингу.

За результатами засідання робоча група дала доручення Департаменту фінансів ОДА опрацювати всі можливі варіанти фінансування, а також прийняла рішення звернутися до народних депутатів України щодо сприяння у вирішенні питання виділення з державного бюджету у 2021 році області цільової субвенції на придбання лінійного прискорювача.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення