Сергій Сухомлин: «Акцизний податок на тютюнові вироби має залишатися в бюджеті громади»

Сергій Сухомлин: «Акцизний податок на тютюнові вироби має залишатися в бюджеті громади»

05.07 12:40    
Сьогодні депутати Житомирської міської ради проголосували за звернення до Верховної Ради України та Кабміну щодо недопущення прийняття законопроектів №5600 та №3679.

«У законопроєкті закладено норму щодо позбавлення бюджетів територіальних громад 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів шляхом перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого податку до держбюджету», - йшлося під час сесії.

Для бюджетів усіх територіальних громад України це втрата 2,9 млрд гривень доходів.

«Законопроєкт вже проголосований в першому читанні… Та податок має залишитися у структурі бюджету громади. У разі його прийняття - бюджет Житомира втратить 50 млн. грн», - каже міський голова. Цей фінансовий ресурс спрямовується на видатки закладів охорони здоров’я, на заходи щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби та інші програми розвитку громади. 

Законопроєктом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо збалансованості наповнення місцевих бюджетів» від 18.06.2020 №3679 передбачається надання пільг по сплаті земельного податку підприємствами ДП «Укрзалізниця».

«Враховуючи те, що земля є матеріальною основою органів місцевого самоврядування, а землі державної та комунальної власності рахуються розмежованими, дохід від володіння та використання землі територіальних громад, отриманий у вигляді коштів від продажу землі та податку на майно за земельні ділянки, належить виключно цим громадам та не може бути перерозподілений на користь державного бюджету.

Земельний податок згідно З Податковим кодексом України належить до місцевих податків та зборів, що означає не тільки обов’язок їх встановлення органами місцевого самоврядування, а й зарахування їх до місцевих бюджетів у повному обсязі.

Крім того, у законодавчих Ініціативах щодо надання пільги по сплаті земельного податку підприємствам ДП «Укрзалізниця» немає належного фінансово-економічного обґрунтування та визначення компенсаторів втрат доходів місцевих бюджетів», - йдеться у зверненні.

Зазначено, що надання запропонованих податкових пільг щодо оподаткування земельних ділянок залізничного транспорту, призведе до зменшення надходжень до бюджету Житомирської міської громади на 25 млн.грн. щорічно.

Законодавчі ініціативи ставлять під загрозу стабільність наповнення дохідної частини місцевих бюджетів та реалізацію низки важливих для громади програм щодо виконання власних повноважень та можуть призвести до розбалансування місцевих бюджетів.

Загальні втрати бюджету Житомирської міської територіальної громади становитимуть 75,0 млнгрн. Вимушено будуть скорочені видатки на реалізацію важливих для громади заходів та програм у сфері житлово- комунального господарства, благоустрою, ремонту та будівництва доріг, соціального забезпечення, освіти та охорони здоров’я.

З метою недопущення втрат місцевих бюджетів Житомирська міська територіальна громада вважає за необхідне не вносити на розгляд Верховної Ради України та не підтримувати зазначені законодавчі ініціативи.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення