Олександр Білошицький: Охорона прав, свобод та законних інтересів дітей є пріоритетним завданням для прокуратури

Олександр Білошицький: Охорона прав, свобод та законних інтересів дітей є пріоритетним завданням для прокуратури

09.07 10:22    
Керівник Житомирської обласної прокуратури Олександр Білошицький взяв участь і виступив на виїзному засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дітей під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг, яке відбулося 07.07.2021 у Житомирі.

У заході взяли участь голова комісії Павло Сушко та члени комісії, голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко та його заступники, заступник голови обласної ради Володимир Ширма, депутати обласної ради.

«Пріоритетним завданням органів прокуратури було і є забезпечення охорони прав, свобод та законних інтересів дітей, як учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду кримінальних проваджень, у яких потерпілими є неповнолітні», - наголосив у своєму виступі Олександр Білошицький.

Керівник обласного відомства не лише навів порівняльні статистичні дані щодо вчинення кримінальних правопорушень такої категорії в регіоні, а й зазначив тенденційні процеси, які свідчать про збільшення впродовж останніх років кількості злочинів, зокрема, проти життя і здоров’я неповнолітніх, їх власності, а також у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту, у яких потерпають діти.

Окреме занепокоєння викликає збільшення кількості злочинів, вчинених щодо статевої свободи та недоторканості дітей (спостерігається висока латентність таких злочинів, обумовлена небажанням батьків потерпілих дітей звертатися до правоохоронних органів). Вже цьогоріч до суду скеровано 11 кримінальних проваджень, судами постановлено 4 обвинувальних вироків.

Олександр Білошицький звернув увагу учасників засідання і на таку тривожну тенденцію, як щорічне зростання дитячої смертності унаслідок учинення самогубств та учинення спроб суїцидів, які здебільшого є наслідком впливу негативного контенту в Інтернеті.

Під час досудового розслідування таких кримінальних проваджень ретельно встановлюються умови життя, виховання, стану здоров’я дитини, призначаються судові психолого-психіатричні експертизи тощо. Встановлено, що переважно причинами таких суїцидів є конфлікти та непорозуміння у сім’ї, нерозділене кохання та інші проблеми особистого характеру.

Керівник обласної прокуратури поінформував членів Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, що з метою досягнення чітких скоординованих дій, спрямованих на попередження та припинення зазначених випадків, а також забезпечення ефективного розслідування таких кримінальних правопорушень, наказом Житомирської обласної прокуратури у грудні минулого року створено міжвідомчі робочі групи, до складу яких ввійшли представники органів поліції та служби у справах дітей. Вже цього року, за результатами вивчень стану протидії таким негативним явищам, до Житомирської облдержадміністрації та ГУНП в області прокуратурою надіслано п’ять листів щодо вжиття додаткових заходів, спрямованих на протидію домашньому насильству, проведення превентивної роботи з попередження самовільного залишення неповнолітніми місця свого проживання, а також вчинення ними самогубства.
Олександр Білошицький: Охорона прав, свобод та законних інтересів дітей є пріоритетним завданням для прокуратури

Прокурор повідомив і про результати заходів представницького характеру, вжитих ювенальними прокурорами. Зокрема, на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства минулоріч заявлено 26 позовів на суму 87 млн грн, за результатами розгляду, судами задоволено 14 позовів на понад 12 млн грн. За шість місяців цього року - заявлено позовів на загальну суму 12,8 млн грн, судами прийнято рішення про задоволення 7 позовів на суму 17,4 млн грн.
Олександр Білошицький взяв активну участь в обговоренні порушених на засіданні проблемних питань. Крім цього, стосовно окремих з них керівником обласної прокуратури надано доручення щодо їх перевірки та вжиття, за наявності підстав, заходів реагування у межах компетенції.

Додаткова інформація. Під час роботи виїзного засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України у Житомирі вивчено та обговорено низку питань, зокрема, дотримання прав дітей під час впровадження на Житомирщині реформи деінституціалізації, процедуру виведення дітей з інтернатних закладів, форми їх влаштування, функціонування недержаних закладів освіти, стан реформування будинків дитини та створення альтернативних форм догляду за дітьми раннього віку (до 4 років) тощо. Також учасники комісії відвідали низку комунальних навчальних закладів та спеціалізованих будинків і центрів, які функціонують на території Житомирщини.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 10:10
СБУ затримала інформатора російської розвідки, який шпи ...
Сьогодні 09:28
Україна та НАТО працюватимуть над поглибленням співпрац ...
Сьогодні 09:27
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 33-річного харків’яни ...
Сьогодні 09:22
На Вінниччині біля кордону виявили «комфортабельний хос ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення