Перерозподіл місцевої влади цікавий багатьом нардепам

31.05 12:55    
Вибори в місцеві органи влади повинні були відбутися в травні цього року. Але парламентарії вирішили інакше: 16 лютого ВРУ відмінила свою постанову «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів у 2010 році». З того часу називалася не одна дата їх проведення. Офіційна дата виборів поки не названа, але вже зрозуміло, що, швидше за все, обирати місцеву владу українці будуть восени 2010 року.

Сумнівів у тому, що буде саме так майже не залишилося, оскільки Президент України Віктор Янукович і політрада Партії регіонів вирішили провести ці вибори саме восени, швидше за все 31 жовтня. Думаю, буде саме так, оскільки поки, все, що в ПР вирішували - виконувалося.

Звичайно, партнери по коаліції можуть і мають повне право висловлювати інші пропозиції. Наприклад, Володимир Литвин уже сказав, що, на його переконання, такі місцеві вибори повинні відбутися 27 березня 2011. Але ... це політичне рішення влади, і воно буде підкріплене юридичними механізмами.

До речі, реакція опозиції на рішення була панічною, вони дуже не хочуть проводити вибори 31 жовтня. Це показало, що повну неготовність опозиції до місцевих виборів, і додало впевненості Партії регіонів - їх потрібно проводити саме восени. Але при цьому я впевнений, що результати місцевих виборів восени будуть не такими переможними, як їх бачить зараз Віктор Янукович.

Думаю, з місцевими виборами не варто поспішати. Хочу нагадати про обіцянку Партії регіонів і Віктора Януковича, яке треба буде виконати до виборів. А саме - провести зміни до Конституції хоча б частині врегулювання повноважень органів самоврядування, надавши їм більше повноважень, у тому числі і бюджетних. Вибрати нові місцеві ради оптимальніше було б вже після проведення цих змін, під нові повноваження.

При проведенні виборів 31 жовтня 2010 відкритим залишиться питання, на який строк будуть обиратися мери, на які терміни будуть обиратися поради. Всі спікери ПР кажуть, що необхідно уніфікувати терміни повноважень. Це правильно. Але якщо вибори відбудуться в жовтні, то навіть якщо відповідні зміни будуть прийняті, вони набудуть чинності в самий розпал виборчої кампанії, і це буде повна нісенітниця.

Що стосується виборчого законодавства, то я впевнений - воно буде змінено. Новий закон про місцеві вибори не вимагає багато часу. Прогнозую, що в першому читанні його можуть ухвалити 14-18 червня. Друге ж читання цілком може відбутися відразу після 29 червня, на наступному пленарному тижні.

Раніше не вийде. Не читаючи закон про місцеві вибори, ніхто не буде голосувати. Кожен депутат повинен зважити всі норми закону, переконатися, що ніщо не заважає реалізації його корпоративно-політичних інтересів у закріплених за ним районі чи області. Це ж переділ місцевої влади, який цікавий дуже багатьом народним депутатам України.

Що стосується безпосередньо виборців, то вони прийдуть голосувати. Люди дуже раді тому, що у них знову з'являться мажоритарні кандидати. Виборці в Україні вже скучили за мажоритарними депутатами, які допомагають вирішити якісь побутові питання: будують дитячі майданчики, встановлюють двері в під'їздах і т.д.

Варто також згадати і про оновлення політичної еліти. Дуже добре, що серед мажоритарників буде ряд дійсно яскравих людей, адже діюча нині партійна система закритих списків законсервувала ротацію політичних еліт. А тепер по мажоритарних округах пройде багато цікавих людей, які можуть надалі ставати і мерами, депутатами і ВРУ.

Я також переконаний, що і в списках політичних партій з'явиться чимало нових людей, які раніше ніколи не працювали в радах. Але саме вони будуть дуже активними і ефективними депутатами.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: gart
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення