ЖЕКи зможуть через суди "вибивати" липові борги

ЖЕКи зможуть через суди "вибивати" липові борги

16.08 09:05    
Судова реформа, яка набула чинності в Україні, значно спростила процедуру стягування боргів з громадян житлово-експлуатаційними конторами, телепровайдерами, телефонними компаніями тощо.

Як виявили юристи, дрібна деталь нового закону про судоустрій може мати великі наслідки для пересічних громадян.

Процедура стягування боргів за комунальні послуги з 1 серпня виглядає так, пише газета "Сегодня": наприклад, ЖЕК подає позов про те, що громадянин Х. винен певну суму. Суд протягом трьох днів виносить рішення, причому без засідання і виклику сторін (тобто громадянина Х. не запросять). Якщо це наказ про оплату, то його посилають Х. рекомендованим листом, причому неважливо, отримає він листа сам або йому за його відсутністю просто залишать повідомлення у поштовій скриньці.

З цього моменту починається відлік 10 днів, коли громадянин Х. може оскаржити розпорядження суду. Причому якщо раніше він просто писав заяву, і наказ скасовувався, тепер потрібно засідання суду з присутністю пана Х. і представника ЖЕКу, на якому і буде вирішено, чи потрібно Х. платити суму, яку зажадав ЖЕК.

У цій ситуації звичайній людині легше заплатити пару сотень гривень, які міг "донарахувати" ЖЕК, ніж зв'язуватися з судом, де без адвоката не розберешся (а йому треба платити). До того ж, навіть якщо сума велика, може просто бути ситуація, коли людини не було на місці, вона не побачила ані наказу суду, ані повідомлення пошти, і не пішла до суду з оскарженням. Тоді доведеться платити той рахунок, який виставив ЖЕК.

Якщо ви не зробите це добровільно, судовий виконавець зробить це примусово, в тому числі за допомогою арешту вашого майна (його теж можуть відібрати за борги).

Адвокати бояться, що нововведення спричинить зловживання з боку комунальних контор.

"Ми не говоримо про те, що борги не треба платити. Їх треба стягувати, якщо вони нараховані правильно. Але де гарантія, що не виникнуть зловживання з боку ЖЕКів, які просто будуть грабувати народ?! Адже вони можуть вписати будь-які суми, а суд через велику завантаженість може просто не вникнути в цифри. А далі на оскарження дається всього 10 днів, і непідготовлена людина просто не зуміє зібрати потрібні документи, щоб довести свою правоту", - розповів старший партнер адвокатської контори "Коннов і Сазоновський" Сергій Коннов.

У ЖЕКах запевнили, що зловживань не буде. "Як можна? У нас же сувора звітність! Цифри зі стелі не беруться", - обурено заявили журналістам в одному з ЖЕКів Оболонського району.

У парламенті не заперечують, що подібні ситуації можуть виникнути, однак радять не роздувати скандал.

"Річ у тому, що однією з основних завдань судової реформи було спрощення процесу ухвалення судових рішень. І метою було як раз захистити звичайних громадян, яким тепер стало простіше вирішувати питання з державою: якщо раніше, наприклад, свою зарплату або пільги потрібно було вибивати через суди роками, то тепер цей процес став швидким", - наголосив народний депутат від БЮТ (із групи Андрія Портнова) Валерій Писаренко.

"Так, спрощення процедури торкнулося і ЖЕКів, але ж якщо у когось є борги, адже їх треба платити! А чесний платник завжди знайде спосіб захиститися. І не потрібно апріорі звинувачувати ЖЕКи у зловживаннях. Згоден, що такі ситуації можуть виникнути, і ми будемо реагувати на них за усією суворістю закону. Але взагалі складається відчуття, що хтось, вирвавши один момент із закону, хоче очорнити всю судову реформу", - зазначив Писаренко.

Способи боротьби з ЖЕКом: поради юристів

Що робити, якщо у вас хочуть через суд стягнути борги за житлово-комунальні послуги, за телебачення або телефон.

1. Якщо ви справно платите, але у вас раптом виник борг

Терміново напишіть до ЖЕКу заяву про анулювання помилково нарахованих сум і запропонуйте комунальникам звірку платіжних документів.

2. Якщо ви не погоджуєтеся з обсягами або якістю послуг ЖЕКу і тому не платите

Терміново напишіть до ЖЕКу заяву з вимогою перерахунку (наприклад, у випадку, якщо кілька днів не було опалення).

3. Якщо ви не платите, бо не розумієте, чому за ЖКГ нараховується саме така сума

Письмово зажадайте у ЖЕКу розшифровку суми, яка вам нараховується, з посиланнями на нормативні акти, якими ці тарифи встановлені.

4. Якщо ви не встигли написати заяву і ЖЕК подав на вас до суду

Якщо ви отримали судовий наказ про оплату боргу, протягом 10 днів після його отримання потрібно звернутися до суду, щоб скасувати дію наказу. Але при цьому треба мати документи (платіжки, довідки, відповідь ЖЕКу), які підтверджують, що праві ви, а не ЖЕК. Якщо таких документів не буде (тобто ви не платили просто тому, що вам не хотілося, ви забували або тому що у вас не було грошей), суд стане на бік комунальників.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ТСН
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення