Нові люди в місцевій владі

Нові люди в місцевій владі

02.11 11:45    
Місцеві вибори, що відбулися минулої неділі, суттєво змінили політичну карту України.

Хоча офіційні результати виборів будуть відомі лише до кінця тижня, дані екзит-полів свідчать про абсолютно нову розстановку сил серед українських політичних партій.

Третє місце в загальноукраїнському заліку «Фронту Змін» Арсенія Яценюка - 6,8% голосів - стало однією з головних сенсацій місцевих виборів в Україні, втім, легко прогнозованою. Через рік після президентських виборів 2009 року Арсеній Яценюк взяв реванш у Сергія Тігіпка. За даними попереднього підрахунку голосів, «Сильна Україна» Сергія Тігіпка набрала лише 4,3% голосів.

Схоже, Сергій Тігіпко, який увійшов в уряд Миколи Азарова, так і не зміг трансформувати свій особистий рейтинг в рейтинг своєї партії - «Сильної України». А ось Арсенію Яценюку, який набрав на президентських виборах 6,96% голосів через рік вдалося передати свою високу особисту популярність і очолюваному ним «Фронту Змін».
Причина стрімкого падіння популярності Сергія Тігіпка, найімовірніше, криється в негативному ставленні опозиційних виборців до його співпраці з Партією регіонів.

Тим самим можна пояснити низький результат Народної партії Володимира Литвина, показаний на місцевих виборах, - 1,8%. Тепер стає зрозумілим небажання Блоку Литвина та інших парламентських партій іти на вибори в Раду в зазначений Конституцією термін - навесні наступного року. На попередніх парламентських виборах 2007 року сумна доля Народної партії спіткала й соціалістів Олександра Мороза, які пішли на співпрацю з регіоналами і так само, як і Литвин, підтримали Партію регіонів в обмін на посаду спікера. Після цього соціалісти на чолі з Морозом також почали втрачати довіру виборців й так і не змогли подолати 3-відсотковий прохідний бар'єр на виборах до Ради 2007 року.

Ще однією сенсацією недавніх місцевих виборів стало помітне зростання популярності партії Олега Тягнибока «Свобода», що отримала більшість у представницьких органах трьох західноукраїнських областей: Львівської, Івано-Франківської і на виборах до міської ради Тернополя. Будуть чи ні «свободівці» співпрацювати з «регіоналами», яким належить виконавча влада, і якщо так - то як саме, - поки що невідомо. Що ж до «Фронту Змін», то його лідер Арсеній Яценюк заявив, що нині головним завданням його партії є виконання передвиборчої обіцянки про повернення обласними радами делегованих облдержадміністраціям повноважень.

«Те, що в місцевої влади немає жодних прав - це міф, - сказав він. - Спочатку депутати обіцяють всілякі блага виборцям, але, щойно їх оберуть до місцевої ради - вони відразу ж дружно голосують за передачу повноважень адміністраціям, що призначаються з Києва. А потім розводять руками і пояснюють людям: «у нас дуже мало прав».
На думку Арсенія Яценюка, за підсумками місцевих виборів необхідно негайно внести зміни до закону про вибори народних депутатів і депутатів місцевих рад. Це унеможливить повторення тих проблем, з якими виборці стикнулися минулої неділі: довжелезні черги, низька технічна оснащеність виборчих комісій, неквіліфікованість їх членів, різного роду фальсифікації.

«Умови для цих та інших порушень на виборах створив прийнятий Радою і підписаний президентом Віктором Януковичем закон про місцеві вибори», - заявив Арсеній Яценюк.

Перед виборами лідер політичної партії «Фронт Змін» неодноразово заявляв, що першою дією депутатів від партії в обласних радах буде підняття питання про повернення делегованих державним адміністраціям повноважень облрад.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення