Чи стане Житомирщина «безбар’єрною»: оцінки місцевої влади. ФОТО

Чи стане Житомирщина «безбар’єрною»: оцінки місцевої влади. ФОТО

10.06 08:36    
3 червня в Житомирському прес-клубі Асоціація професійних журналістів та рекламістів Житомирщини (у рамках проекту «Громадське здоров я та медіа» за підтримки МАТРА Посольства Нідерландів в Україні) провела круглий стіл на тему «Лобіювання інтересів громадян з обмеженими можливостями в органах місцевого самоврядування по створенню безперешкодного доступу до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур». Активну участь у заході взяли представники влади, громадських організацій і журналісти. Тож, щоб краще зрозуміти, як розв’язується питання вільного доступу до будівель людьми-інвалідами в Житомирі та області, перейдемо безпосередньо до виступів місцевих керманичів.

Чи стане Житомирщина «безбар’єрною»: оцінки місцевої влади. ФОТО

Орлов Ігор Віталійович – заступник голови Житомирської ОДА:
- Питання безбар’єрного доступу є одним з головних у роботі гуманітарного блоку ОДА. На засіданнях Колегії ОДА це питання розглядалося тричі. 26 лютого ми останній раз говорили про питання вільного доступу до об’єктів інвалідами. Тоді відбулася жорстока розмова, бо по-іншому до цього підходити вже не можна. Незадовільною по вирішенню проблеми було визнано роботу таких районів: Брусиловського, Володар-Волинського, Житомирського, Коростенського, Овруцького, Олевського, Радомишльського, Романівського та в містах: Коростені, Малині, Новоград-Волинському, Житомирі.

Це питання особистої честі і гідності голів районних держадміністрацій та міських голів, які, до речі, є всі всенародно обраними. Я не розумію чому ця проблема досі не вирішена в області, немає жодної економічної або політичної причини, щоб цю проблему не зняти. Це виключне небажання керівників в подальшому дану проблему вирішувати. Мені не зрозуміла позиція органу, який приймає в експлуатацію об’єкти, що спеціально не обладнані для доступу інвалідів. Держава суттєво спростила перелік тих організацій, які потрібно обійти, щоб поставити підпис чи печатку. Але як раз організація пов’язана з контролем діяльності інвалідів там залишилася, тому яким чином ці об’єкти приймаються в експлуатацію, якщо умови не виконано? Після Колегії, яка відбулася, з’явилися пандуси в вузах, де їх не було. Наприклад, у Житомирському державному технологічному університеті та Житомирському агроекологічному університеті. В Бердичеві й Коростені почала працювати програма по придбанню автотранспорту, у 2008 році вони закупили 2 авто. За останні 10 років вперше прийнято рішення про виділення 197 тис. грн. і придбати спеціальний автобус для дітей-інвалідів. В цьому році виділено 90 тис. грн. для придбання автобусу Бердичівському центру реабілітації дітей-інвалідів «Промінчик». І ми знайшли в бюджеті кошти для забезпечення роботи громадських організацій в області, які опікуються питаннями інвалідів – 309 тис. грн. Зокрема 20 тис. грн. передбачено для ЖОГОЛІ «Молодь. Жінка. Сім’я».

Чи стане Житомирщина «безбар’єрною»: оцінки місцевої влади. ФОТО

Прокопець Юрій Васильович – начальник управління праці та соціального захисту населення Житомирського міськвиконкому:

- У 2008 році згідно рішень міського виконавчого комітету було прийнято 105 об’єктів в експлуатацію. Серед них на 53 влаштовані пандуси, на 23 влаштовані кнопки виклику. В 10 магазинах встановлені пандуси, у 16 – кнопки виклику. В бібліотечних установах встановлено 15 пандусів, в загальноосвітніх школах встановлено 7 пандусів. Управлінням охорони здоров’я встановлено пандуси на 8 об’єктах. Минулого тижня ми спільно з організацією «Молодь. Жінка. Сім’я» почали перевірку якості встановлених пандусів. В ЖЕКах встановлені 4 пандуси. У 2007 році було придбано 6 тролейбусів з низькою посадкою. Спільно з громадськими організаціями було розроблено їхній графік руху. За 2008 рік з міського бюджету надана грошова допомога 1032 інвалідам на суму 175 тис. 650 грн. Станом на сьогоднішній день грошову допомогу отримали 419 інвалідів на суму 67 тис. 635 грн. Згідно програми соціального захисту для ветеранських та інвалідських організацій, для трьох надана грошова допомога по 20 тис. грн. кожній. Станом на сьогодні з міського бюджету виділено 244 тис. грн. для ветеранських організацій УТОС, це для інвалідів І і ІІ групи; 50% знижки на житлово-комунальні послуги. Ми не забуваємо про людей, які не здатні конкурувати на ринку праці. Для них на підприємствах Житомира щорічно бронюється близько 200 робочих місць на 123 підприємствах та установах.


Чи стане Житомирщина «безбар’єрною»: оцінки місцевої влади. ФОТО
Костюк Петро Васильович – начальник відділу планування та забудови управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища:

- В даний час плідно співпрацюємо з громадськими організаціями. Ця робота заключається у проведенні засідань Комітету доступності, де громадські організації висловлюють свою думку щодо доступності об’єкту перед прийняттям його в експлуатацію. Остаточне рішення про прийняття також приймається на Комітеті. За минулий період було проведено 3 засідання Комітету доступності, де було розглянуто близько 35 об’єктів і комісійно прийнято рішення про прийняття того чи іншого заходу. Якщо об’єкт не мав технічної можливості по влаштуванню пандусу відповідно до рішення Комітету у спеціальний фонд інвалідів від загальної вартості об’єкту сплачується сума в розрахунку 20 грн. за кв.м. Потім визначається куди направити ці кошти. В даний час вирішується питання про придбання спеціального автомобіля для забезпечення потреб інвалідів і доступність інших об’єктів, які будуть включатися за пропозицією громадських організацій. Гроші акумулюються і я вважаю, що цього року буде можливість придбати дане авто для Житомира. У минулому році було акумульовано 130 тис. грн., з них 70 тис. грн. використали на влаштування пандусів до закладів охорони здоров’я та освіти, а решта коштів залишаються на рахунку.


Чи стане Житомирщина «безбар’єрною»: оцінки місцевої влади. ФОТО
Щербань Григорій Артемович – завідуючий сектором аналітичного забезпечення та ліцензування інспекції ДАБК:

- На законодавчому рівні ми керуємось Постановою № 923 «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів». І вже у склад приймальної комісії було введено представника Комітету доступності. Станом на 1 червня по області нашою установою видано 14 свідоцтв на об’єкти соціально-побутового призначення, 12 з них забезпечені безперешкодним доступом (два із них, які знаходяться в Житомирі, обладнані системою виклику).

З різкою критикою діяльності органів по прийому нових будівель, що здаються в експлуатацію, виступив Журбенко Юрій Миколайович – радник з соціальних питань губернатора, заступник голови обласного Комітету доступності. Він наголосив на тому, що новобудови часто приймаються з пандусами, які непридатні до використання. Та найбільше його здивувало новина про те, що він є заступником голови обласного комітету доступності: «Я про це навіть не здогадувався. Мене не повідомили, та й на жодне засідання не запросили. Про що ж можна говорити?» - обурюється Юрій Миколайович. Також представники громадських організацій висловили побажання, щоб в Житомирі влада не лише обіцяла, але й обладнала вбиральні для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Приємним моментом у зустрічі стало святкування цього дня організацією «Молодь. Жінка. Сім’я» 4-річчя власного існування і плідної діяльності. Актив організації отримав подяки та подарунки від свого керівника Ковалюк Нелі Дмитрівни і Орлова Ігоря Віталійовича.


Антон СИЧЕВСЬКИЙ

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 09:37
На Миколаївщині судитимуть посадовця лісгоспу, якого ДБ ...
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення