На Житомирщині – Польська економічна місія. ФОТО

На Житомирщині – Польська економічна місія. ФОТО

03.07 09:12    
Цими днями в Житомирській області перебуває бізнес-делегація Республіки Польща. 2 липня відбулася зустріч голови обласної адміністрації Юрія Забели з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Республіці Польща Олександром Моциком та головою польсько-української палати в Республіці Польща Вацлавом Павлаком.

Очільник області нагадав, що 11 грудня минулого року, в Посольстві України в Республіці Польща, відбувся економічний форум, під час якого, польськім діловим колам було презентовано інвестиційний потенціал Житомирщини та були проведені переговори між представниками бізнесу Польщі та Житомирської області. Даний захід викликав значний інтерес з боку польської сторони і сьогодні відбувається Польська економічна місія в рамках візиту-відповіді.

Економічна місія дає можливість провести двосторонні переговори між представниками ділових кіл Житомирщини та польськими бізнесменами, налагодити більш тісні ділові контакти, розширити географію ринків збуту, залучити додаткові інвестиції. Крім того, заплановано провести зустріч ректора Вищої школи управління Польщі з ректором Житомирського державного технологічного університету.


Довідково:
Про стан співробітництва Житомирської області з Республікою Польща:

Зовнішньоекономічна політика області спрямована на поглиблення та розширення взаємовигідних торговельно-економічних зв’язків з усіма країнами світу, в тому числі з Республікою Польща.

Протягом останніх років спостерігається тенденція до активного зростання зовнішньоторговельного обороту підприємств області з фірмами Республіки Польща. Збереглась вона і протягом 2008 року, за який було здійснено експортно-імпортних операцій на суму 100,8 млн. дол. США, що на 78,7% більше ніж у 2007 році. Хоча експортні поставки зменшились на 6,0% та склали 19,6 млн. дол. США, обсяг імпорту зріс на 128,7% і склав до 81,2 млн. дол. США. Зовнішньоторговельне сальдо негативне і дорівнює 61,6 млн. дол. США.

В структурі експорту переважали деревина і вироби з деревини – 44,2%, вироби з чорних металів – 19,1%, електричнi машини і устаткування – 12,0%, сіль, сірка, штукатурні матеріали, цемент – 6,8%, папiр та картон – 5,9%. Імпортувались, в основному котли, машини, апарати і механічні пристрої – 43,6%, м'ясо та харчовi субпродукти – 12,0%, полімерні матеріали, пластмаси – 10,3%, вироби з чорних металiв – 6,0%.

На Житомирщині – Польська економічна місія. ФОТО


У січні-квітні 2009 року продовжувалась співпраця підприємств області з польськими партнерами. Так за цей період зовнішньоторговельний оборот області з Польською Республікою склав 12,9 млн. дол. США. Експортні поставки до Польщі склали 3,9 млн. дол. США, імпортні надходження – 9,1 млн. дол. США. Сальдо зовнішньої торгівлі негативне – 5,2 млн. дол. США.

Зовнішньоторговельні операції з Польщею здійснюються в таких галузях промисловості як:

На Житомирщині – Польська економічна місія. ФОТО



На Житомирщині – Польська економічна місія. ФОТО




 Деревообробна і меблева промисловість: ЗАТ «Дніпровуд», ДП «Ритм», ТОВ «Володар», ТОВ «Скіф», ТОВ «Тімберлі Сервіс», ТОВ «Вівад-06», ДП «Радомишльський ЛМГ», ДП «Коростенське лісомисливське господарство» а також Ємільчинське, Малинське, Городницьке, Лугинське, Білокоровицьке, Попільнянське, Словечанське, Коростишівське та Народицьке лісові господарства, що спеціалізуються на виготовленні різних видів пиловнику, будівельного лісу, балансів, заготовок для європіддонів, паркету, ламінату, дверей та деяких видів меблів.

 Видобувна та каменеобробна промисловість: ТОВ «Веста», ПП «Санрайс», ПМП «Полісся», ВАТ ГКЗ «Кварцит», ЗАТ «Корнин кар’єр «Леопард», що займаються виготовленням гранітних виробів, блоків габро і лабрадориту, фракційного щебеню та відсіву.

 Відкрите акціонерне товариство «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», що займається виготовленням фільтрпресів КМП, фільтрпресів рамних, вакуумних фільтрпресів, змішувачів, сушарок, фільтрувальних установок, запчастин до фільтрпресів, вакуум-фільтрів, мостових кранів, корпусів клапанів.

 Відкрите акціонерне товариство «Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів», що спеціалізується на виготовлені фольгоізолу, пергаміну, мастики, паперу бітумованого.

 Закрите акціонерне товариство «Коростенський завод «Янтар» спеціалізується на виготовлені лакофарбової продукції, а також каніфолі, скипидару та різноманітних смол на основі каніфолі.

 Товариство з обмеженою відповідальністю «Рельполь Альтера», що виготовляє перемикачі, контактні колодки, електромагнітні реле.

 Відкрите акціонерне товариство «Новоград-Волинський М’ясокомбінат», що спеціалізується на виготовлені м’ясних виробів, а саме сосисок, копченостей та напівфабрикатів з свинини.

 Товариство з обмеженою відповідальністю «Новотекс», яке займається обробкою готових виробів з текстилю.

В сфері інвестиційного співробітництва Польща, серед партнерів області, на сьогоднішній день посідає одинадцяте місце. Загальний обсяг капіталу з Польщі за станом на 01.06.09 становить 4,0 млн. дол. США, що складає 2,3% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій. Вагому частку капіталу спрямовано в розвиток переробної – 42,5% та добувної – 41,4% промисловостей регіону, дещо менше у машинобудування – 7,7%, виробництво неметалевої мінеральної продукції – 5,3%, та будівництво – 3,9%. У даний час, на території області здійснюють господарську діяльність близько 18 підприємств з польським капіталом. Найбільш успішними з них є підприємства видобувної галузі ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр», ТОВ «Альянс-Граніт» та інших галузей ТОВ «Юка-інвест», СТОВ «Андріївське».

На ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр», Ружинський р-н залучено близько 650 тис. дол. США іноземних коштів з Польщі у виготовлення гранітної бруківки та іншої продукції з граніту.

У ТОВ «Альянс-Граніт», м. Новоград-Волинськ польськими інвесторами залучено 128,6 тис. дол. США іноземних коштів для виготовлення різноманітних виробів з каменю.

ТОВ «Юка-інвест», м. Житомир, що спеціалізується на виробництві холодильного та вентиляційного устаткування, отримало 1 млн 548,5 тис. грн. інвестованих з Польщі коштів.

На СТОВ «Андріївське», Коростишівський р-н, залучено близько 63 тис. дол. США іноземних коштів з Польщі у виробництво сільськогосподарської продукції.

Також значний інвестиційний капітал з Польщі отримали наступні підприємства: ТОВ «Укрполпласт» - виробництво полімерних та пластмасових виробів; ТОВ «Вібо», «Панда-Україна», ТОВ «Бакалланд Україна», ТОВ «Торгова компанія лідер-продукт», ТОВ «Топтерм» - оптово-роздрібна торгівля; ТОВ «Новознак» - виробництво товарів народного споживання; ТОВ «ГТВ ЦО» - деревообробна промисловість; ТОВ «А-Вікт» - виготовлення будівельних машин та будівельних виробів; ТОВ «Фарби КАБЕ Україна» - виробництво лаків та фарб; ТОВ ДП «Рельполь Альтера» - виробництво електророзподільної та контрольної апаратури; ТОВ «Гідропрес силова гідравліка» - виробництво гідравлічних систем.

По проекту польської фірми „Церсаніт” в Новоград-Волинському районі реалізується інвестиційний проект з виробництва санітарно-технічної кераміки. Кошторисна вартість проекту – 120 млн. євро. Передбачається створення 1200 нових робочих місць та випуску, після введення в дію підприємства, 12 млн. кв. м керамічної плитки та 2 млн. шт. сантехнічних виробів.

Ряд промислових підприємств області мають зацікавленість в реалізації своєї продукції на ринках Польщі, це: ТОВ «Фірма Віндзор» (виготовлення вікон полівінілхлоридних) м. Житомир, ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод (виготовлення фарфорового посуду) Барановський р-н, ДП «Олевське лісове господарство» (виготовлення євро піддонів, пиловнику) м. Олевськ, ВАТ «Коростенський завод залізобетонних шпал» (виготовлення продукції із залізобетону) м. Коростень.

Враховуючи те, що каменедобувна та каменеобробна галузі промисловості Житомирщини є пріоритетними видами економічної діяльності, область зацікавлена у залучені польських інвестицій саме в ці галузі.

Зважаючи на високий технологічний рівень, залишається перспективною галузь машинобудування, в якій можливий прискорений розвиток виробництва електровимірювальних приладів, засобів автоматизації та зв’язку, а також обладнання для легкої, харчової, хімічної промисловестий та сільського господарства.

Житомирська обласна державна адміністрація надає велике значення збереженню та розширенню взаємовигідного співробітництва з Республікою Польща.

З цією метою та для більш динамічного розвитку взаємовідносин між нашими державами Житомирською областю укладені наступні Угоди:

- про міжрегіональне співробітництво між Житомирською обласною державною адміністрацією України та Куявсько-Поморським воєводством Республіки Польща;

- про співпрацю між виконавчим комітетом міської ради м. Бердичева Житомирської області і бурмістром м. Явор, воєводство Дольнослонське Республіки Польща;

- про партнерство між м. Малин Житомирської області та містом і Гміною Лосіце Республіки Польща;

- щодо партнерської співпраці між Володарськ-Волинським районом смт. Володарськ-Волинський та Гміною Ожиш Республіки Польща;

- про партнерську співпрацю між містом і гміною Пясечно Республіки Польща і Новоград Волинським районом;

- про встановлення поріднених зв’язків між містом Коростишевом і містом Лапи (Польща) та співробітництво в торговельно-економічній, науково-технічній і гуманітарно-культурній галузях;

- між Новоград-Волинською державною адміністрацією Житомирської області та Мерією м. Новогруд Ломжинського району Республіки Польща;

- між м. Новоградом-Волинським з України, м. Ломжа з Речі Посполитої та м. Солечники з Литви;

- про співпрацю між м. Сєдліце Республіки Польща і м. Бердичевом Україна;

- про співпрацю між Романівським районом Житомирської області та Кульбушовським повітом Республіки Польща.

Підписана Декларація про наміри співпраці між Червоноармійським районом та Вонгровецьким повітом (Республіка Польща).


Про польську діаспору в області:

На території Житомирщини проживає найбільша діаспора поляків в Україні (близько 49 тис. чол. – 3,5% від населення області).

За даними перепису населення 2001 року, найбільше поляків проживає в Баранівському районі – 10,7% від кількості жителів (близько 5 тис. осіб). Місцем компактного проживання польської громади є смт. Довбиш (1925-1935рр. – польський національний район ім. Ю.Мархлевського на Житомирщині) та смт. Мар’янівка Баранівського району, в Романівському – 10,6% (близько 3,5 тис. осіб), Червоноармійському (с. Новий Завод, с. Тетірка) – 8,9% (близько 2,3 тис. осіб), Володарсько-Волинському – 5,9% (близько 2,2 тис. осіб), Житомирському – 4,9%(близько 3,2 тис. осіб) та містах Житомирі – 4,9% (близько 13,9 тис. осіб), Бердичеві – 4,7%(близько 4,1 тис. осіб), Новограді-Волинському – 4,3%(близько 2,4 тис. осіб).

Загальна кількість громадських об’єднань поляків в області налічує 42 організації.

Своєю активністю виділяються такі польські товариства:

- міська громадська організація «Польське наукове товариство у Житомирі», голова – Першко Ірина Олександрівна;

- Об’єднання поляків Житомирщини «Полонія», голова – Франц Поплавський;

- Доброчинне товариство культури польської на Житомирщині ім. Ю.І.Крашевського, голова – Багінський Юрій Альфредович (директор Польського Дому в Житомирі);

- Обласна організація «Спілка поляків України» – Щур Вікторія Анатоліївна;

- Товариство польське імені Яна Павла ІІ, голова – Стефан Кур’ята (Баранівський район, смт. Довбиш);

- товариство польської культури «Пулини», голова – Карпінський Станіслав Йосипович (смт. Червоноармійськ).

Національно-культурні товариства поляків, виділяються високою організованістю з їхньою розгалуженою мережею наукових, молодіжних, товариств, відомими фольклорними колективами. Область відома польськими творчими колективами: «Поліські соколи», дитячі: «Короліски», «Дзвонички», «Акварельки» (постійно приймають участь у міжнародних фестивалях у Польщі).

Щороку, за ініціативою польських товариств, відбуваються міжнародні наукові, краєзнавчі конференції, присвячені українсько-польським взаєминам, фестивалі польської культури тощо.

Польською громадою порушувалось питання впорядкування у місті старовинного католицького цвинтаря – другого за величиною і значенням після відомого Личаківського некрополя України. Проводилась робота по підготовці до реконструкції та впорядкуванню Католицького цвинтаря. Було проведено 6 засідань координаційної ради за участю представників відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, Житомирської міської ради та польської громади.

За підсумками проведеної роботи зроблено топозйомку цвинтаря, розроблено ескізний проект його реконструкції. Відповідні матеріали були направлені до Уряду Польщі.

Для залучення національних меншин до участі в громадсько-політичному житті області, прийнятті суспільно важливих рішень (більш ефективної співпраці з національними громадами), при облдержадміністрації діє Координаційна рада голів національно-культурних товариств області.

Координаційна рада голів національно-культурних товариств при облдержадміністрації, до складу якої увійшли голови найбільших за чисельністю національних товариств області (поляків, росіян, німців, чехів, євреїв, греків, вірмен, азербайджанців). На засіданнях Ради, які проводяться щоквартально, розглядаються питання щодо задоволення культурно-освітніх потреб кожної організованої громади, координація їх суспільної діяльності.

Зареєстровано та виходять в області дві газети польською мовою: «Газета Польська» (тираж – 500 примірників, періодичність виходу – щотижня, мови – українська, польська), засновник та видавець – міська громадська організація «Польське наукове товариство у Житомирі»; газета «Мозаїка Бердичівська» (тираж – 1000 примірників, періодичність – 1 раз на два місяці, мова - польська), засновник та видавець – Бердичівське відділення Спілки поляків України.

В ефірі каналу «Житомир» Житомирської ОДТРК щотижнево транслюється (з двома повторами) передача «Слово польське» польською мовою тривалістю 25 хвилин.

ТОВ «Телерадіокомпанія Союз-ТВ», за поданням Польської державної телекомпанії «Полонія», щоденно транслює для польської громади області передачі (обсяг ефірного часу – 3 год. 30 хв.).

В Житомирській області створено необхідні умови для збереження та примноження польською громадою своєї культури, основних елементів самобутності, зокрема релігії, мови, традицій та культурної спадщини.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення