Борис Тарасюк вважає, що вимоги ПР є лише ширмою

Борис Тарасюк вважає, що вимоги ПР є лише ширмою

08.07 10:01    
«Законопроект Партії Регіонів про внесення змін до державного бюджету щодо підвищення розмірів прожиткового мінімуму та розміру мінімальної заробітної плати носить популістський характер та не має під собою ніякого фінансово-економічного підґрунтя», - заявив Голова Народного Руху України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, відповідаючи на запитання представників ЗМІ щодо пропозицій Партії Регіонів про підняття соціальних стандартів.


«Більшість країн Європейського Союзу в умовах фінансово-економічної кризи скорочує соціальні видатки аби підтримати економіку та бізнес сектор. А що пропонується Партією Регіонів? За шість місяців 2009 року передбачається збільшення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 34,5 %, для пенсіонерів – на 29,3 %, збільшення розміру мінімальної пенсії за віком на 35,3 %, мінімальної заробітної плати - на 42,9 %, а розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям пропонується збільшити в 6,5 - 6,8 рази. І це при тому, що в порівнянні з січнем 2007 року розмір прожиткового мінімуму та мінімальна пенсія зросла на 43,2 %, а розмір мінімальної заробітної плати на 51,3 %. Тобто, за шість місяців поточного року, за умов фінансово-економічної кризи, розмір соціальних стандартів пропонується підвищити приблизно на стільки, на скільки їх було підвищено за два попередні роки – роки економічного зростання».

«Хочу нагадати, що саме Урядами В.Януковича приймалися рішення щодо зменшення обсягів соціальних виплат. Так, в грудні 2002 року мінімальну заробітну плату було встановлено з 1 липня 2003 року у розмірі 237 гривень на місяць, а вже в травні 2003 року встановлення такого розміру мінімальної заробітної плати відтермінували до грудня 2003 року. Згодом, в листопаді 2003 року, розмір мінімальної зарплати з 1 грудня 2003 року було зменшено до 205 гривень на місяць, а запровадження мінімальної зарплати у розмірі 237 гривень було передбачено аж на кінець 2004 року», - зауважив Б.Тарасюк.

Відповідаючи на питання журналістів наскільки реальними до виконання є запропоновані зміни, та які наслідки для економіки може мати їх схвалення, Голова Народного Руху зазначив, що за підрахунками експертів реалізація законопроекту потребуватиме додаткових видатків із бюджетів всіх рівнів в сумі 37,7 млрд. грн.

«Такі додаткові видатки потребують додаткових джерел фінансування. На сьогодні не інфляційних джерел фінансування додаткових видатків в умовах економічної кризи немає. Запропоновані законопроектом додаткові видатки складуть до доходів зведеного бюджету другого півріччя приблизно 22 %, що є нереально. Прийняття законопроекту призведе до необхідності збільшення дефіциту державного бюджету приблизно до 5,5 % ВВП, що негативно вплине на інфляційні процеси та призведе до зменшення реальних доходів населення. Крім того, збільшення рівня мінімальної заробітної плати на 42,9 % в умовах економічної кризи призведе до масового невиконання Закону в галузях економіки, руйнування системи оплати праці в господарюючих суб’єктах, у зв’язку з порушенням співвідношень в оплаті кваліфікованої і некваліфікованої праці, а також до зрівнялівки в оплаті праці», - зауважив він, повідомляє прес-служба Народного Руху України.

«Безумовно, Народний Рух України завжди виходив з того, що система оплати праці має бути побудована на засадах забезпечення прожиткового мінімуму для всіх членів сім’ї працівника, врахування професійної складності праці, її суспільної важливості та стажу роботи. Проте, підвищення розмірів соціальних стандартів повинно враховувати реальну спроможність вітчизняної економіки. На моє глибоке переконання, запропоновані Партією регіонів зміни до державного бюджету є лише ширмою, за якою приховуються реальні наміри – перешкоджання проведенню кадрових змін в Уряді, ухилення від розгляду проекту змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності та блокування ефективної роботи Парламенту з метою проведення дострокових виборів», - зазначив Б.Тарасюк.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення