Стратег із "Фронту Змін"

Стратег із "Фронту Змін"

28.08 08:28    
Стратег - людина, яка володіє мистецтвом керівництва громадської та політичної боротьби.

Фронт-ділянка масових дій, галузь діяльності (наприклад, ідеологічний фронт).
(Словник іншомовних слів)

Короля, як відомо, королем робить повага. Те саме можна сказати і про серйозного політичного лідера. Тому було дуже цікаво дізнатися про команду в нашій області лідера громадського об'єднання "Фронт змін" Арсенія Яценюка.
Якщо хтось пам'ятає горбачовську перебудову, аналізував її поразку, то прийшов до висновку, що вона не вдалася тому, що не були підготовлені кадри для її проведення. Власне те саме спостерігаємо і зараз у країні.

Саме з огляду на оточення Яценюка я розглядав знайомство з головою обласного осередку "Фронту змін" Олександром Євстафійовичем Козловим. Побіжно знав дещо про нього. Хоча б те, що у 2002 році він балотувався у мери Житомира і впродовж чотирьох років був депутатом міськради. Чув, що він людина чесна, порядна, принципова. Тоді ці якості швидше заважали обійняти якийсь "теплий" пост або посаду. А ось зараз чесність і порядність Козлова і стали основним критерієм того, що він очолив обласний осередок "Фронту змін". Власне саме з таких людей і формується майбутня партія, на яку обов'язково перетвориться "Фронт змін".

Арсенія Яценюка припинили називати "технічним кандидатом", з ним рахуються, його бояться. Та перемогти на фронті, у відкритому бою, можна, якщо маєш міцний тил, якщо поруч з тобою люди, які володіють мистецтвом політичної боротьби. Таких людей називають стратегами. Один з них - Олександр Козлов. До речі, він і всі його помічники працюють на волонтерських засадах. А це свідчення того, що вони справді прагнуть змін, а не продають себе. У це важко повірити прихильникам інших партій і блоків, які агітують чи виходять на мітинги протесту за гроші.

Бесіда замість домовленої години розтягнулася на три. Проте, здається, ми не все обговорили, що плану-валося. Та вже досить преамбули, перейдемо до бесіди.

- Олександре Євстафійовичу, ваш життєвий шлях був типовим для мільйонів молодих людей радянського часу чи був особливим?

- Не зовсім типовим. Після закінчення восьми класів Житомирської середньої школи №8 я пішов у СПТУ-5, де здобув професію фрезерувальника. Два роки пропрацював у взуттєвому об'єднанні і за його направленням вступив до Київського технологічного інституту легкої промисловості, який закінчив у 1983 році. Диплом був добрим подарунком на моє 25-річчя. Студентом я був активним, мав авторитет, вступив у партію не заради кар'єри. Я розумів, що, будучи членом партії, легше добиватися справедливості і змін на краще. Тому через два роки після інституту, коли був серед ІТР свого об'єднання, погодився на пропозицію Богунського райкому КП України перейти до них. Побув трохи інструктором, а потім працював на посаді завідуючого промислово-транспортним відділом. Для мене то була хороша життєва школа, чудова можливість ближче познайомитися з цікавими людьми, справжніми господарниками.
Та не дуже там, у райкомі, я розгорнувся. У 1988 році став слухачем Київської вищої партійної школи. Час тоді був складним, суспільство вирувало. У шкаралупу я не ховався, казав, що думав, і робив те, що вважав за потрібне. Закінчивши школу, я пішов з райкому, відкрив свою справу, як кажуть тепер, свій бізнес. Набувши певного досвіду, створив науково-виробниче товариство "Марс". Справи йшли непогано і в Житомирі, де створювалися робочі місця, і у Новограді-Волинському, де був створений наш філіал, на якому виготовляли різну продукцію з деревини.
Одночасно займався паливом. Сьогодні мені приємно сказати про те, що завдяки моїм зусиллям в область надходив мазут, яким опалювали тоді котельні, закуповував і дизельне пальне для сільськогосподарської техніки. Я не наживався на цьому. У мене була можливість знайти те пальне, а в області його не вистачало, тому і допомагав.

- Доброта, як відомо, карається. Ніхто не вірить, що ти твориш добро заради добра, усі шукають свій особистий прихований зиск.

- Це так. Через образи я пройшов. Людям допомагав і буду допомагати. І треба, щоб так робили всі, хто має таку можливість. Тоді багатьох невирішених проблем ми могли б позбутися.

- Обізнаний з вашою благодійницькою діяльністю. Поговоримо про неї пізніше, а зараз хочу запитати про авіакомпанію, адже ім 'я Козлова відоме житомирянам більше тому, що воно пов'язане з аеродромом в Озерному.
- Так, коли почалося руйнування всього військового у нашій країні, коли почалося те так зване роззброєння, я подумав про те, що Житомир, маючи в Озерному такий чудовий аеродром, який здатний приймати важковантажні літаки, міг би стати центром авіаперевезень, заробляти гроші, вкладати їх у господарство. У тамтешньої військової частини орендував літаки Іл-16, вирішив усі питання, давав пальне, щоб військові літаки, зокрема МІГи, могли літати. В Озерному сідали, до речі, літаки з багатьма високими посадовцями, у тому числі там приземлявся Ту-154, на якому прилітав президент Польщі Александр Квасневський, з яким я особисто зустрічався.

- Чому ж справа загальмувала? Мабуть, на вас почалися атаки рекету і рейдерства?

- Правильно розумієте. Аеродром був ласим шматком для тих, хто сам нічого не робить, але має можливість (безкарну можливість) легким шляхом заробити нечисті гроші. Мені погрожували. Та я нікого не боявся і нікому ніяку данину не платив. А ось погрози дружині та дітям - у мене син і дочка - мене непокоїли. Дуже відомі всім особи - один з колишніх мерів і один з народних депутатів-провели рейдерську атаку на мене, підробили пакет документів, печатку і захопили аеродром. Довелося судитися. Три роки боровся законними методами за допомогою Генеральної прокуратури і народного депутата Юрія Кармазіна. Переміг. За цей час ці рейдери ледь не добили аеродром. Довелося багато чого відновлювати і ремонтувати. Злітно-посадочну смугу, до речі, незабаром вже остаточно відремонтуємо. Буде працювати авіакомпанія. Обов'язково буде.

- Як бізнесмен, ви не могли лише судитися і чекати з моря погоди.
- А я й не чекав. У Бердичеві збудував завод метало-пластикових виробів. Саме його вікна стоять у відомому будинку архітектора Владислава Городецького в Києві, більш відомому всім, як "будинок з химерами". Довелося мені тоді щодня до Києва їздити, спілкуватися з президентом Л. Д. Кучмою і покійним нині Кірпою. Те спілкування - теж неабиякий досвід для мене як бізнесмена і політика.

- Зрозуміло, вас і тут не могли залишити у спокої рейдери.

- Не залишили. Підробили документи, мій підпис, подали на мене позов до суду у Бердичеві. Звернувся до обласного управління внутрішніх справ, до прокуратури. Справу виграв, рейдери опинилися за ґратами.
Рекет і рейдерство не лише загартували мене. Я прийшов до висновку, що взаємовідносини між бізнесменами потребують негайного перезавантаження, тобто змін, до чого, до речі, закликає наше громадське об'єднання. А ще з 2004 по 2009 рік я очолював обласний осередок громадського обєднання "Комітет боротьби із корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі і судах"

- Можна лише уявити, скільки у вас ворогів, адже ми тепер найбільш корумпована держава в світі.
- Вистачає. Але ж не сидіти склавши руки. З корупцією боротиметься і наш "Фронт змін".

- Але ж побутує така думка: "мафія вічна ". Так і корупція.
- Вічний лише Бог, все інше можна виправити.

- Давайте про більш приємне поговоримо - про ваше меценатство.
- Із задоволенням, бо це частина мене, часто вважаю, що це - стан душі. Взагалі не уявляю, як це не допомогти, якщо маєш можливість. Ось і допомагаю. Був організатором обласного конкурсу спортивного і бального танцю, конкурсу дитячого малюнка, фінансував дитячий спортклуб "Бушидо", спортсменів, підтримував і підтримую інвалідів. Та цим, тобто благодійництвом і меценатством, не вихваляються. Лише хочу зауважити, що наші бізнесмени уникають того, щоб бути добрими. І це мені зовсім не зрозуміле. Дивний у нас тепер менталітет. Його треба змінювати.

- Олександре Євстафійовичу, я особисто (гадаю, і читачі теж)переконався, що обласний осередок "Фронту змін"очолює справжня людина, яка знає, що треба зробити, як це зробити. Минуло півроку всеукраїнському об'єднанню "Фронт змін". Що ви вже встигли зробити?


- Створили п'ять міських та 23 районних, 486 сільських та селищних осередків, багато працюємо серед людей. Ті, хто прагне змін, приєднуються до нас. Одразу скажу, що пов'язаних з криміналом, корупцією, замішаних у розкраданні землі та майна громад, тих, що бігають від партії до партії заради власних інтересів, ми до себе не приймаємо. Ми закликаємо до нового формату стосунків у державному управлінні. Є у нас розробки пенсійної реформи, покращення освіти, медицини. Є також програма відродження промисловості й сільського господарства. Одне слово, передбачене все, що потребує змін.

- Кілька слів про вашого лідера.
- Арсеній Петрович Яценюк -цілеспрямована, впевнена у своїх переконаннях людина, якій небайдужа доля свого народу. У нього сильна воля, незламний характер. Він жорсткий і вимогливий керівник, який обов'язково перевіряє виконання даного доручення. А ще Яценюк повною мірою розуміє, який тягар кладе собі на плечі, вірить, що витягне країну з прірви. Сил у нього вистачить. Він не курить, не п'є,веде здоровий спосіб життя, займається у спортзалі, де піднімає важку штангу. Підніме з колін і Україну.

- Про Яценюка багато пишеться позитивного і негативного. Залежно від того, хто платить...

- Я вас перерву. Окремі куплені журналісти сьогодні часом таке пишуть, що соромно за них і за нашу свободу слова. Правда, про яку журналіст зобов'язується писати в існуючому кодексі честі українського журналіста, ніби й не існує взагалі. Тільки чорний піар, тільки матеріали на замовлення. Це навіть не цинізм, а злочин.

- Давайте повернемося до Яценюка. Він сказав в одному зі своїх виступів, що треба "повернути владу країні". Як це розуміти?

- Це означає жити у правовому полі, дотримуватися законів,
своєчасно сплачувати податки, захищати конституційний лад в Україні.

- Багатьох людей хвилюють взаємовідносини з Росією, які наш нинішній президент постійно псує.

- Яценюк за євроінтеграцію України, але одночасно і за стратегічне партнерство з Росією. Згадайте, коли він був при владі (міністром закордоннихсправчи спікером пар-ламенту), взаємовідносини з Росією були нормальними, тобто партнерськими. Так буде і в разі президентства Яценюка.

- Арсеній Петрович - політик нової формації, якого дуже потребує Україна. Він розуміється у фінансовій політиці, дипломатії, вільно володіє англійською мовою. У чому, на ваш погляд, перевага Арсенія Яценюка перед іншими претендентами?

- Ви самі назвали частину його переваг. А ще він людина діла, не говорить постійно про любов до України, а любить її по-справжньому - працює на неї. Ну й, зрозуміло, перевага в його молодості. Народ втомився від нинішніх політиків і справді хоче кардинальних змін.

- "Фронт змін" деякі політологи трактують як політику з чистого аркуша. Нинішній президент і досі щось пише на чистих аркушах. Не думаю, що Яценюк повторить помилки Ющенка. Тоді що означає його вислів, що "все треба міняти"?
- Мається на увазі, що міняти треба те, що заважає країні, людям. А розганяти спеціалістів, як це зробили "помаранчеві", ніхто не збирається. Корумпованих чиновників, зрозуміло, слід позбутися, а серед чесних буде обраний той, хто розумніший. Це коротко на ваше запитання.

- Проти Яценюка вже ведеться відкрита некоректна боротьба. Як він сам ставиться до такого чорного піару?

- Він добре розуміє, що політика-брудна справа. Він вміє володіти собою, тому до всіх нападок на себе ставиться спокійно. З рівноваги його різними інсинуаціями не виведуть. Зрозуміло, будь-якій порядній людині неприємний такий бруд. Головне, вважаю, не зламатися і не вивалятися у цій багнюці, яка вкриває шлях до президентства.

Яценюк не зламається. У цьому йому допоможе наш "Фронт змін".

Автор статті: Володимир Киричанський


RuporZT


Коментарів: 1 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Эхо»
Коментар
Пилот - 28 серпня 2009 11:27   
Что сказать, едитнственное дурочок.
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення