У Житомирі обговорили Програму територіальної співпраці між Білоруссю та Україною

У Житомирі обговорили Програму територіальної співпраці між Білоруссю та Україною

30.07 14:48    
Громадське обговорення Програми територіальної співпраці між Республікою Білорусь та Україною відбулося у Житомирі 29 липня. Зокрема, було розглянуто програму Європейської Комісії «Сприяння територіальному співробітництву країн Східного Партнерства».

Участь у нараді брали перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко, експерт з адвокації Програми Європейської комісії сприяння територіальному співробітництву країн Східного партнерства Любов Паливода, експерт Програми Мануела Трошке, керівники профільних департаментів, управлінь облдержадміністрації, а також представники громадських організацій.

Розпочинаючи захід, Геннадій Дмитренко нагадав, що у рамках цього проекту протягом 2-5 липня у м. Тбілісі (Грузія) за участю представників країн Європейського Союзу відбулося засідання робочої групи з підготовки програми «Україна—Білорусь».

«Це перша програма щодо спрямування фінансового ресурсу на розвиток органів місцевого самоврядування та конкретизації інфраструктурних проектів якраз тим країнам, що територіально межують між собою, як-от Україна та Білорусія. Президент України Петро Порошенко визначає цей напрямок пріоритетним. Зокрема Глава держави акцентує на необхідності сплати податків до місцевих бюджетів і розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Також важливо, аби сировинна база, наявна у регіонах, і використовувалася для розвитку тих територіальних громад», – зауважив Геннадій Дмитренко.
Мета Програми – сприяти сталому розвитку територіального співробітництва між прикордонними регіонами-учасниками шляхом зміцнення транскордонних контактів місцевих органів влади, громад та організацій громадянського суспільства. Це забезпечуватиме розробку спільних рішень у відповідь на спільні проблеми соціально-економічного розвитку у регіонах.

Зі свого боку Любов Паливода повідомила, що географія Програми охоплює шість країн у рамках чотирьох програм територіального співробітництва: Білорусь—Україна, Азербайджан—Грузія, Вірменія—Грузія, Молдова—Україна.

«Європейський Союз спрямував 12,5 млн. євро для втілення програм на цих чотирьох кордонах. Ці кошти будуть розподілені між чотирма програмами територіального співробітництва виходячи з кількості населення, рівнів соціально-економічного розвитку та здатності відповідних регіонів освоїти ці кошти. Так, фінансування пілотної програми за напрямком „Білорусь–Україна“ становить орієнтовно 3 млн 300 тис. Євро», –пояснила Любов Михайлівна.

Житомирська область разом із Волинською, Рівненською, Київською та Чернігівською областями співпрацюватимуть у Проекті за напрямом «Білорусь—Україна» з Брестською та Гомельською областями Республіки Білорусь.

До основних пріоритетів, які можна здійснити в рамках Спільної операційної програми, належать поліпшення умов життя місцевих громад у прикордонних районах (поліпшення бізнес-послуг, формування транскордонної бізнес-мережі, розвиток малих об’єктів інфраструктури регіонів), вирішення проблем у сфері навколишнього середовища, енергозбереження, зайнятості, охорони здоров’я, освіти, культури та спорту.

Причому, зауважила Любов Паливода, охорона здоров’я (профілактика та рання діагностика) як пріоритет передбачена лише у програмі «Білорусь—Україна». Це пояснюється тим, що території нашої держави суттєво постраждала від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Прес-служба облдержадміністрації

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:07
На Рівненщині прикордонники виявили чергову вантажівку, ...
Сьогодні 10:48
На Полтавщині за матеріалами ДБР судитимуть військовосл ...
Сьогодні 10:26
Старовинні борисівську, старообрядницьку та посріблену ...
Сьогодні 10:25
СБУ затримала агента рф, який наводив російські дрони н ...
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Сьогодні 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення