Житомирський нардеп Павло Жебрівський на радіо "Ера-fm" розповів, чому не працює ВР

Житомирський нардеп Павло Жебрівський на радіо "Ера-fm" розповів, чому не працює ВР

04.09 09:57    
Павло Жебрівський в ефірі радіо "Ера-fm" про те, чому не працює Верховна Рада України

Cергій ДОЙКО: Із задоволенням представлю вам гостя нашої студії – це Павло Жебрівський, народний депутат від блоку НУ-НС, голова політичної партії «Українська платформа».

Скажу вам відверто, людям вже починає трошки набридати те, що відбувається в нас на олімпі. Верховна Рада зібралася, ніби все так красиво починалося, потім знову 200 голосів замість потрібних 226, знову блокування. Поясніть мені, може я чогось не розумію, що, депутати не встигли відпочити нормально, бо замість того, щоб нормально працювати у залі, де на сесію ви ж, депутати, запланували півтори тисячі питань, одразу комітети та фракції?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ну, власно дві причини цієї проблематики. Ви бачили, що протягом канікул так званих депутатських збиралися декілька разів, і саме головне, що як раз питання по соціальним стандартом не ставили, бо потрібно було вирішити саме шкурні питання для двох політичних фракції – ПР і БЮТ. І коли вони вирішували, яким чином поділити 10 мільярдів гривень між бізнесом, лояльним до двох цих політичних структур, як сформувати комісії по президентській кампанії, їм не завадило нічого це зробити, і вони це зробили.
Сьогодні вже є виборча політична кампанія президентська, і як для ПР чим гірше тим краще, як для опозиції, а для пані прем’єрки також вигідно, щоб не працювала Верховна Рада, бо чим менше Верховна рада буде працювати, тим ота публічна площадка, з якої можна озвучувати те, що відбувається насправді в реальному житті українців, щоб вона була заблокована.
Через це, на мій погляд, кандидати в президенти як від БЮТ, тобто сама пані Тимошенко, так і від ПР – Віктор Янукович – зацікавлені в тому, щоб парламент якомога менше працював, і щоб ефективності діяльності парламенту не було.

Сергій ДОЙКО: От я вчора слухав виступ Володимира Литвина, він як би намагався бути над ситуацією, як голова Верховної Ради, але він так само ж кандидат в президенти, і ніби над, а ніби і в. Так от ця теза з приводу того, що якщо Верховна Рада не працює і не буде працювати, а всі натяки вже так вимальовуватися почали, то чи не варто було б саморозпуститися? Пане Павле, ви там працюєте, ви це бачите, відчуваєте, навіть набагато більше бачите і знаєте ніж зараз скажете мені, але от скажіть з вашого, так би мовити, відчуття, може дійсно нам такий парламент не потрібен? Нам це народу, оскільки ми ж тут, вибачайте… це ви наші слуги, а ми вас туди виводимо, на ці олімпи.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Я розділив би це питання на два аспекти. Перший – це заява пана Литвина. Я пам’ятаю, коли Арсеній Яценюк був головою Верховної Ради, Володимир Михайлович весь час дорікав йому, що він не може організувати роботу парламенту, і весь час показував, особливо коли парламент трохи працював, скільки законів прийняли, як голосували, неначе показував, що насправді Литвин якийсь країні таки потрібен. Сьогодні він скотився точно до того ж, де був і Яценюк: фактично він не впливає на ту ситуацію, яка існує сьогодні в політикумі України.
Власне не тільки ж парламент винен в тому, що він не функціонує. Винні в першу чергу ті головні гравці, про яких ви вже говорили – кандидати в президенти.

Сергій ДОЙКО: Ну, це є так само парламент?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Не тільки парламент.

Сергій ДОЙКО: Ну не тільки…

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: І тоді потрібне перезавантаження. Дуже багато весь час говорять про перезавантаження політикуму. Чи потрібно перезавантажувати? Безумовно. Але знаєте, исчадием ада пробують показати тільки парламент.

Сергій ДОЙКО: Ким перезавантажувати – ось в чому питання.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Насправді це не так. Сьогодні потрібно мабуть цьому парламенту, мабуть громадянському суспільству, яке народжується в Україні, визначити принципи і механізми перезавантаження політикуму України, а потім вже безумовно потрібно розпускати і парламент, і щоб дієві особи ключові, які є на політичному олімпі, зійшли з нього і займалися тим, чим вміють займатися.

Сергій ДОЙКО: А ви їх зваліть звідти, а то ви говорите «зійшли», а це так, поговорити лише, а говорити легко, правда?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ні, не легко. Я переконаний, що економічна ситуація, яка є сьогодні, не дозволить вже так брехливо вішати локшину на вуха українському народу. Хто б що не говорив, які б класні промови не виписували спіч-райтери кандидатів і так дальше, вони всі вже були по-двічі прем’єрами, всі були по-двічі чи по-тричі спікерами парламенту і так дальше, міністрами були, але немає того, щоб вони показали – оце я зробив за цей час, отаку реформу запустив, отаку річ, яка витягує не тільки економіку, а й гуманітарну сферу держави, запустив і є наслідки цієї діяльності. Вони просто підмальовують оте совкове, що залишилося від СРСР. Насправді на сьогодні ґрунтовних дієвих дій, вибачте за тавтологію, по відношенню до головних ключових гравців українського політикуму немає.

Сергій ДОЙКО: Так це ж вибори президента, пане Павле, оці кроки – де вони? Де реалізація, де результати? Що на вихлопі, як кажуть?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ми ж говоримо загалом, не називаючи імен…

Сергій ДОЙКО: Ну, ви сказали, що депутатами були, міністрами, президентами – я до цього веду.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ну, він також був прем’єром і депутатом, тобто він як раз підходить під те визначення, яке ми з вами говорили.

Сергій ДОЙКО: Дивіться, от сьогодні голова Верховної Ради Литвин зустрічався з президентом України Ющенком, і Віктор Ющенко так висловив своє бачення ситуації, яка має місце в парламенті: «Насправді український парламент давно вже перестав бути центром прийняття політичних рішень. Політика в стінах національного парламенту давно вже формується за його кулісами. Це інтриги двох політичних сил, по суті це інтриги двох людей».
Ну, я розумію, про кого йдеться, думаю, що і слухачі всі розуміють, а от щодо «за кулісами», отут цікаво зрозуміти. От ваш погляд – якщо не в парламенті це формується, то за якими кулісами? Хто тоді формує, хто стоїть за цими кулісами? Що це за куліси, де вони?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ну, насправді було озвучено, що дві ключові особи, які мають найбільше представництво в парламенті, як раз, на жаль, суттєво впливають на бездіяльність парламенту. Мова, на мій погляд, йде трохи про іншу річ: якщо в парламентах третього, четвертого скликання голосування по тому чи іншому законопроекту напрацьовувалися і під час обговорення того чи іншого законопроекту, то сьогодні, на жаль, при нинішній системі функціонування парламенту, вже кожна фракція приходить з готовим рішенням, і як би ти там не виступав, які б не наводив аргументи про те, що за цей законопроект потрібно голосувати або не голосувати, або хтось підніме руку, або хтось крикне – і ніхто не голосує, чи фракція, як стадо голосує так, як їй скажуть. Вони в багатьох випадках, приходячи в сесійну залу, навіть не знають, як будуть голосувати, а потім в кулуарах, в курилці говорять, мовляв, Павле, а чого це ти виступав, чого розорявся, рішення-то прийнято. Безумовно, ти навів правильні аргументи, але ж рішення прийнято, і ми нічого не робимо.
Мова йде, на мій погляд, глибше: справа не в тому, що хтось десь поза межами парламенту сидить і виписує, а більшість депутатів сьогодні відлучена від прийняття рішень.

Сергій ДОЙКО: Ви такий, пане Павле?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ні, я хочу сказати, що в НУНС, звичайно, сьогодні і рейтинг малий, і фракція розірвана, але по великому рахунку дуже багато людей, які випрацьовують і приймають свої рішення не тільки при вивченні закону, але враховуючи ті аргументи, які наводяться з трибуни, від доповідачів, вони впливають на прийняття рішень, і через це достатньо часто ми бачимо, що не так одностайно голосує фракція НУ-НС, як всі інші фракції. В цьому є і мінус безумовно, бо консолідована фракція є більшим гравцем при торгах, скажімо, вибачте за голу правду, але в той же час вона є і демократичною.

Сергій ДОЙКО:
От я якось цікавився в гостей студії, чи не в тому проблема цього блоку, що дуже багато політичних сил там об’єдналися? Ну, звичайно, це перед виборами, але потім треба якось співіснувати, працювати. От дивіться, в блоці Литвина дві політичні партії, в БЮТ три, КПУ і ПР – партії, а тут дев’ять, а потім з’являється ЄЦ, потім група «За Україну», і якось воно, бачте, як відбувається. Чи не саме в тому проблема блоку, що дуже багато натикано, вибачте того, що просто не ліпиться просто, як виявляється?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ:
Це правда. Коли формувався в 2006 році блок НУ, і в 2007 році блок НУ, я тоді категорично виступав з приводу того, що політична партія має йти сама на вибори, і тоді рішення будуть більш системні, і фракція буде більш монолітна, тому що вони будуть об’єднані однією ідеологією, і лідери не будуть визначатися в тому, хто позиціонував себе на Ющенка, той – на Тимошенко, той – на Яценюка і так дальше. Сьогодні ті ставки, які зроблені лідерами багатьох політичних сил, які входять в блок НУ-НС, і рвуть цю фракцію, і більшість з них, вже почали шукати собі нового лідера.

Сергій ДОЙКО: Те, що представники ПР будуть наполягати на підвищенні соціальних стандартів, це вчора нам Ярослав Сухий тут детально сказав, що є, де брати ці гроші, що вони не відступляться. Михайло Чечетов десь місяць тому сказав, що взагалі виборці на округах говорять, щоб стояли на смерть. Це все зрозуміло, відступити зараз це як би не солідно, як мінімум. Ви, як представник бюджетного комітету, як голова підкомітету з питань видатків, поясніть: є, де взяти ці гроші? Тобто чи можна їх взяти, щоб підвищити соціальні стандарти? Погодьтеся, 620 гривень пенсія – це просто, ну…

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ:
Те, що соціальні стандарти треба підвищувати, я думаю, що в цьому сумнівів ні в кого немає. Але потрібно знаходити джерела, і пан Ярослав, якого я шаную, насправді нечесно говорить, тому що джерел як таких ПР не запропонувала. Проблема в тому, що там була перша пропозиція 900 гривень мінімальна зарплата і пенсія, потім в ПР пройшла чутка, що Тимошенко хоче перехватити ініціативу в них і ще на 30-40 гривень збільшити, і після цього всього вони поставили вже півтори тисячі мінімальну зарплату. Знаєте, це вже як ставки почали робити, тобто це вже перетворюється в театр абсурду, це не є насправді серйозне бачення, серйозний розгляд проблематики, як раз те, що…

Сергій ДОЙКО: Знаєте, як іподром, да? Як на коней, да? Добіжить – не добіжить. Але ж кінь може не добігти, а підбігти та як дати копитом, розумієте? Ну, ви-то розумієте, до чого я таке порівняння веду.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Абсолютно. От подивіться, що ми нині маємо в економіці України. Власно бюджет, як такий, хоча нам говорять, що він виконується і так дальше, що все класно, все добре…

Сергій ДОЙКО: Ну, міністр економіки сказав, що тут просто все, ну…

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ:
Він тільки мав би розказати з приводу того, що згідно закону про бюджет інфляція мала б бути менше 9%, а сьогодні ми очікуємо на кінець року десь 16,7-17%. Він повинен був сказати, що курсу 8,7, який є сьогодні, не було закладено в макропоказники. Він мав би сказати, що ВВП, який мав би бути під трильйон гривень, немає сьогодні. Він повинен був чесно сказати, чому, звідки гроші взялися.

Сергій ДОЙКО: А він знає, чому?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Знає, але говорить те, що партійні боги сказали йому. По-перше, зібрали приблизно 12 мільярдів гривень наперед податку на прибуток. Десь наростили до 13 мільярдів гривень неповернення ПДВ. Зробили емісію, монетизували вже облігації внутрішньодержавної позики на 15 мільярдів гривень і не монетизували ще 24 мільярди, хоча облігації випущені, тобто облігацій випущено на 39 мільярдів, тобто це емісія. Кредити МВФ, 50% яких фактично пішли на перекредитування, і 50% пішло на латання бюджетних дірок.
Тобто якби насправді бюджет виконувався, не потрібно було б ні емісії, ні зовнішніх займів, не збирання наперед податків. Насправді в мене таке враження, що сьогоднішній кабмін вважає, що 17 січня життя в Україні економічно має завершитися. Через це…

Сергій ДОЙКО: А може розпочатися?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ:
От сумно з приводу того, що хто не прийде з тих ймовірних фаворитів президентських перегонів, нічого хорошого не запропонує.

Сергій ДОЙКО: Ми жартували з вами, пам’ятаєте, перед ефіром? Ну, люди за «воно», звичайно, не проголосують, але я вам скажу відверто, судячи з настрою, то краще б за «воно» проголосували, бо «він» чи «вона» (яка працює)… Так «воно» може буде «проти всіх», оце вам і воно, і це вибір так само.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: До речі, я також, коли мене запитують, за кого я готовий голосувати, а я не готовий голосувати насправді за жодного з тих фаворитів, які сьогодні хочуть стати президентом України. Ми, до речі, проводимо під егідою «Української платформи» проект «маленький українець» по школам, і по всій Україні діти будуть писати твір «Якщо я стану президентом…», і ми виберемо найкращі твори, видамо книжку і вручимо кожному з кандидатів у президенти, щоб вони почули і побачили, що говорить молодь….

Сергій ДОЙКО: Обов’язково і мені презентуйте – я в ефірі все це озвучу.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ:
На 19 грудня ми плануємо випустити таку книжку, щоб вони побачили, що не потрібно розказувати… Ви подивіться: один розумний, другий сильний, третя красива, четвертий лисий, п’ятий бородатий і так дальше – а ми вибираємо знову. Знаєте, на жаль, український народ останнім часом любить як жінки – вухами, і як чоловіки – очима. Насправді розум і серце дуже мало включають при виборі того чи іншого лідера нації чи політичної сили.

Сергій ДОЙКО: Ну чому, серце включають.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ну, серце на біг-бордах і не більше, і в цьому є проблема. Тобто я говорю про відповідальність тих, хто обирає, і тих, хто на сьогодні вважає себе політиками. Просто потрібно зупинитися, в нас зачароване коло, по якому ми бігаємо і ніяк вибратися з нього не можемо. Мені дуже хотілося б, щоб появлялися не нові обличчя – нові обличчя це не обов’язково хтось новий, новий в моєму розумінні це нова філософія життя.

Сергій ДОЙКО: Якщо ця філософія роками формується в людини, то яка вона може бути нова? Знаєте, є такий вислів, що горбатого… ви ж знаєте що, так?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Насправді ні. От ви знаєте, досить цікавий експеримент колись в СРСР проводили: взяли в одному з міст вибрали всіх відмінників і зібрали в один клас. Через деякий час в класах, де вже відмінників не було, з’явилися нові відмінники, а ті відмінники почали робитися двієчниками і так дальше. Тобто насправді сьогодні люди замислюються, зупиняються, люди починають переосмислювати своє власне життя, і це дуже важливо.
Я хочу сказати, що на жаль, сьогодні знову будемо обирати з гіршого найменш гірше, і це є проблема для України, тому що жоден з кандидатів… Коли я працював головою облдержадміністрації і збирав голів райдержадміністрацій, я їм казав, щоб вони вимріяли своє село, свій район, своє містечко, місто, нехай воно вам насниться, а потім шукайте шляхи досягнення отої мрії. На сьогодні оту мрію – ну, як кажуть, національну ідею – ніхто не показав з кандидатів, і в цьому є проблема.

Сергій ДОЙКО: Проблема ось в чому: вимріяти і я можу. Я хочу, наприклад, щоб в Україні була така мінімальна зарплата, як у Франції…

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Але ви маєте ще запропонувати механізми.

Сергій ДОЙКО: От! Я маю їх знати, ці механізми, а якщо я не в матеріалі, так би мовити, то я їх не запропоную. То може у нас не в матеріалі дехто?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Але подивіться, що робиться. Знову ж таки ми обираємо одного, а в мене таке враження, що в нас багатостаночники…

Сергій ДОЙКО: Так а чого враження? Якщо вони вже були і прем’єрами, і депутатами – ви ж самі сказали.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Так, вони всі про все знають, а насправді ключовим питанням для лідера нації, якого будемо обирати, не менш важливо як раз команда, з якою він йде на цю передвиборчу гонку. Це мають бути люди, які працюють в сфері ЖКГ, АПК, взагалі села як такого. Але коли мені одна людина розказує, що він і жнець і на дуді грець, то я не повірю з цього приводу.

Сергій ДОЙКО: Так в нас половина таких.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Та не половина, а, на жаль, усі.

Сергій ДОЙКО: Ну, це ваші слова.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Так, на жаль, всі, хто себе пропонує, вони не показують ту команду, яка реально вміє працювати і покаже нові механізми досягнення отої омріяної мрії, про яку ви говорите – і зарплата, і пенсія і так дальше. Але і працювати треба як у Франції, якщо хочете таку зарплату.

Сергій ДОЙКО: Так, там працюють серйозно, це я знаю.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Так, і ефективність праці має бути. Але для цього має бути запуск механізмів. От подивіться, 9,8 мільярдів гривень сьогодні поділили БЮТ і ПР на так зване Євро-2012. Але ж не пропонується інфраструктурні проекти, які витягнуть за собою економіку. Просто якісь спорадичні рухи, десь щось трошки підмалюють, щось трошки… ну, не трошки, а добряче вкрадуть – от і все. А насправді отакі гроші, які могли б запустити економіку, не пропонуються, насправді такої програми дій на сьогодні в жодного з кандидатів у президенти немає.

Сергій ДОЙКО: Цікава деталь: всі так відверто і спокійно кажуть «вкрадуть», це не приховують. То в тій же Франції вже давно таке б було! А в нас людина ходить, така машина, яка коштує більше, ніж в мене квартира, і нормально себе почуває.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Абсолютно. Тобто проблема не в тому, що є люди, які мають хороші машини чи ще щось…

Сергій ДОЙКО: Я ж не за машину, але він що, горбом на неї заробив?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Проблема в тому, що якщо людина весь час на державній службі отримує маленьку зарплату, а потім показує, що вона отак живе кричуще, то це проблема і це питання до цієї людини. Але ж в нас знову те зачароване коло, про яке ми говоримо – для того, щоб вступити в юридичний ВУЗ, треба заплатити гроші; потім він приходить в прокуратуру, а на сьогодні по Києву, по-моєму, 900 чоловік у черзі на зайняття посади в прокуратурі, і злі язики стверджують, що потрібно було б заплатити. Зрозуміло, що все це пускається по колу.
Я ще раз кажу, що сьогодні потрібно зупинитися всім і зрозуміти, що шляху дальше… от ми вичерпали, вибрали той ліміт, який нам надала підготовка України до цього часу.

Сергій ДОЙКО: Пане Павле, от сьогодні, готуючись до нашої розмови, читаю інформацію, що долар на міжбанку вже 8,64 – 8,68. Ну, розумієте, дехто трошки доларів має, то воно ніби і непогано, але загалом це ж погано. Ваш прогноз: що буде з доларом? Хоч ми і говоримо, мовляв, навіщо нам долар, але все ж підв’язано під це, і як не крути, а все одно всім доведеться жити. Так от з чим доведеться жити? З якою ситуацією?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Знаєте, не хотілося б підживлювати песимізм в напрямку курсу долара, але безумовно, якщо… От подивіться: зараз в нас з МВФ йде, м’яко кажучи, нестиковочка, оскільки обіцянки, які брала на себе Україна, жодна не виконана, і представник МВФ фактично висловила своє незадоволення і НБУ, і уряду, і секретаріату президента з приводу невиконання меморандуму, який був підписаний Україною і МВФ. Зрозуміло, що 4 мільярди доларів, які ми мали б отримати по четвертому траншу, сьогодні є під питанням. Фактично ці гроші це як такий індикатор, на який орієнтуються інші фінансові інститути в світі, в тому числі і інвестори, які дивлячись на співпрацю МВФ з країною, розуміють вкладати гроші в цю країну чи не вкладати, чи виводити з цієї країни свої інвестиції. Тобто це перша причина, яка безумовно буде тиснути на долар.
Якщо ми не отримаємо кредиту МВФ, ми можемо очікувати, що закриття бюджетних дірок може бути за рахунок емісії, про яку ми з вами попередньо говорили. Зрозуміло, якщо гривнева маса буде достатньо великою, то курс долара буде продовжувати лізти вверх. Безумовно сьогодні уряд спробує, особливо якщо не надасть транш четвертий МВФ, закрити бюджетні діри приватизацією. Зараз через два-три тижні має бути Одеський припортовий завод проданий, і я так розумію, що в основному там іноземні кампанії, тобто приплив валюти буде. Крім того 13 обленерго, там пакети достатньо великі, також будуть на продажу виставлені.
Крім того, МВФ сьогодні настоює на тому, щоб НБУ не робив таких інтервенцій на міжбанку, тому що недостатньо фінансового ресурсу для того, щоб на довгу перспективу впливати на курсове утворення гривні і долару, і пропонує відпустити у вільне плавання. Зрозуміло, що це дуже погано буде, і все рівно НБУ мав би зв’язувати грошову гривневу масу для того, щоб вона не виплескувалась для спекулятивних операцій.
Крім того, люди все-таки забирають депозити і конвертують їх в долари, в валюту, це також тиск на гривню йде. Крім того, багато говориться про другу хвилю економічної кризи, що психологічно також впливає на свідомість людей.

Сергій ДОЙКО: Коли буде ця друга… ну, хоч би її ніколи не було, але якщо говорити…

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Якщо ще півроку тому говорили про невідворотність другої хвилі десь у вересні-жовтні, то сьогодні трохи більш оптимізму добавилось, тому що Америка демонструє вже 0,4% зростання ВВП, серйозне зростання ВВП 7,2 – 8,1% демонструє Китай – друга економіка у світі, зменшилось падіння ВВП в Японії, там мінус 0,2%, по-моєму. Тобто якась стабілізація економіки потрохи відбулася у світі, і через це маленький оптимізм з’явився, і можна сказати, що якщо такий тренд буде продовжуватися, то другої хвилі по крайній мірі світової кризи ми не отримаємо. Що стосується української – тут більше питання.

СЛУХАЧ: Первое: сознайтесь, что это НУ разрешила создание филиалов иностранных банков на территории Украины полтора года тому назад. Это вы проталкивали, Аржевитин проталкивал. И из-за этого мы теперь должны доллары возвращать через частные банки. 100 миллиардов гривен НБУ частным банкам уже дал. Осознаете ли вы угрозу, которая нависла над Украиной наподобие 18 года, когда социал-демократы и демократы грызлись, а Московия и Польша разодрали Украину на шматки?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Безумовно загроза сьогодні є, і я це усвідомлюю. На жаль, націонал-демократи, як завжди, пробують об’єднатися за п’ять хвилин перед розстрілом. Націонал-демократи до сих пір так і не змогли консолідуватися, а в 2002 році ми вважали, що навколо Віктора Ющенка націонал-демократи сконсолідуються. На жаль, цього не відбулося, і така загроза безумовно є.
З приводу того, що це НУ… Ну, насправді 226 голосів було, і навіть більше, наскільки я пам’ятаю, було за цей законопроект. Ми тоді настоювали на відкритості української економіки, тобто вступ України до СОТ, і однією з вимог було те, що ми мали дозволити відкривати філії іноземних банків в Україні. Інше питання, що НБУ мабуть, на моє переконання, допустив прорахунок, коли дозволив видавати кредити в іноземній валюті. Я думаю, що навряд чи сьогодні в Америці хтось готовий отримувати кредити в фунтах, в ієнах, в юанях, вони будуть отримувати в доларах.

Сергій ДОЙКО: Так доларова валюта першої категорії, а гривня це ж … Самі розумієте.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Я розумію, але те, що ми отримали від іноземних банків валюти і не конвертували її в гривню, не зв’язали її гривнею, а віддали її людям, і на сьогодні відтік є – це правда. Я думаю, проблема навіть не тільки в тому і не стільки в тому, що ми дозволили іноземним банкам відкривати філії, а як раз в тому, що безмежно дозволили видавати кредити в валюті, цю ж валюту тут же конвертували і за гривні покупали ту чи іншу продукцію, а це неправильно. А взагалі-то думаю, що НБУ несе достатньо велику відповідальність, хоча я сказав би, що найбільшу відповідальність несе кабмін, в тому числі за той курс, який ми сьогодні маємо, тому що така політика, яка не приводить до перетворення виробництва, до інновації виробництва і привели до того, що імпорт в Україну суттєво перевищує експорт з України – в минулому році більше 17 мільярдів доларів, нині маємо трохи більше мільярда доларів, а це також впливає на те, що ми більше споживаємо імпортної продукції, ніж самі експортуємо назовні. За це в першу чергу має відповісти кабмін, і не тільки Тимошенко, але і Януковича і багато попередніх кабмінів, які були в Україні.

Сергій ДОЙКО: А який, на вашу думку, До речі, був найефективніший кабмін? За керівництво кого?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ну, хочу сказати щиро і відверто, що мені найбільше подобалось в 2000 році, коли прем’єром був Ющенко. Власно тоді були початки ведення політики, а не керування економікою. Тоді, до речі, я, людина, яка не збиралась займатися політикою, вперше задумався, що… ну, мені казалось так, що не зовсім дурна людина можливо не буде зайвою в політиці.

Сергій ДОЙКО: Не розчарувалися зараз?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ні, не розчарувався, хоча коли я виходив з НСНУ, в мене виникло бажання взагалі перестати займатися політикою…

Сергій ДОЙКО: Значить були все ж таки моменти?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Момент такий був, тому що коли ти достатньо мало впливаєш на те, що відбувається, неприємно відчувати себе якимось бесплатным приложением.

СЛУХАЧ: Пане Жебрівський, ви не раз самі говорили, що ви економіст, а до того ще й депутат зі стажем. Так от люди пам’ятають, що 4 червня 2008 ороку приблизно в 12 годин 30 хвилин, коли Катерина Тимофіївна Ващук доповідала закон 1142 про встановлення не менше, як 30% у собівартості на одиницю продукції на оплату праці. Тоді виступили проти тільки ви і Косів, і ви мали такий аргумент, що не зростає продуктивність праці, що не можна закладати такі норми. За цей закон було віддано всього 47 голосів КПУ і блоку Литвина. Люди пам’ятають. Так от питання: бюджет України занижений в сім-вісім разів, тому що низька зарплата і пенсії. Так що ви думаєте дальше?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Насправді в мене з пані Катериною була дискусія з цього приводу, як перед її доповіддю на пленарному засіданні, так і після цього голосування. Я і до сих пір вважаю, що благими намірами устлана дорога в ад. Якщо сьогодні не сформувати політику, скільки має вироблятися на одного працюючого продукції, якщо такої інтенсивної роботи не буде, тоді говорити про 30% це фактично відкинути більшість галузей економіки, які не реформовані, і вони не стануть конкурентними.
Чи потрібно це робити по великому рахунку? Потрібно, але це має бути крок за кроком. Для цього має бути державницька політика, для цього треба компенсувати відсотки по кредиту як раз тому бізнесу, тим підприємствам, які сьогодні вкладають кошти в переозброєння свого виробництва, бо без цього 90% підприємств України не витримають, якщо в структурі собівартості буде 30 чи 40% заробітної плати. Я не проти цього всього, але треба спочатку підготовитися до цього.

СЛУХАЧ:
Пане Жебрівський, здається, за ідеологічним вибором ви є ліберал. Скажіть, будь ласка, ви не відчуваєте своєї відповідальності за цей безлад, який в нас 17 років відбувається і навіть натяку якогось немає на вихід економіки з кризи взагалі? Ну от впаде ще й наша хімія і металургія, і з чим ви залишитесь, так звані ліберали?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ:
Ну, з тим же, з чим так звані соціал-демократи залишаться, з тим і ліберали. Насправді за сім років, що я в політиці, я відчуваю і свою відповідальність. Значить десь недопрацював, не дотиснув чогось, мабуть міг би зробити набагато більше, ніж зробив. Сказати, що я не відчуваю, що всі погані, а я один хороший, це неправда. Сьогодні немає такої ярко вираженої ліберальної і соціал-демократичної філософії розвитку економіки. Насправді це такий мікс, поєднання. От Швеція соціал-демократична, але з ліберальним відтінком економіка в цій державі існує. В моєму розумінні лібералізм це і лібералізація ведення бізнесу, це перетворення дозвільної системи ведення бізнесу в заявочну систему.
От сьогодні кажуть, що для населення ціну на газ не потрібно піднімати. Чи правильне рішення? Ну, безумовно, якби ще й добавляли за газ грошей, то ще б краще було. А насправді чого ми добиваємось? Ми неначе маємо низьку ціну на газ, але з бюджету «Нафтогаз» отримує 40 мільярдів гривень дотації. Звідки взялись ці 40 мільярдів? Значить не доплатили зарплату бюджетникам, пенсії пенсіонерам, і виходить, що по великому рахунку втричі люди заплатили ціну на цей газ. Не можна однією ногою в совку стояти, а другою говорити про ринкову економіку.
Ви знаєте, коли мені весь час задають питання, що хліб дорогий чи ще щось, я говорю, що він має бути дорогий, і все повинно мати реальну ціну, але має бути зарплата і пенсія така, щоб ми все це могли купити. А якщо однією рукою кажуть, що ми вам дешеве даємо… Безплатний сир лише в мишоловці. І те, що про безплатний газ говорять, це все є лукавство, тому що в три рази більше заплатять з держбюджету дотацій, які частково знову розкрадуть.

СЛУХАЧ: Добрый вечер. Вот буквально полчаса назад я пытался купить в банке доллары. Мне сказали, что продажи нет, при этом кассирша держала пачку долларов толщиной сантиметров 8. Как вы считаете….

Сергій ДОЙКО: Ну, значить щаслива касирка сьогодні буде, правда?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Ну, насправді це сумно з приводу того, що сьогодні в нас кожен пробує заробити там, де він може, чесним чи не чесним шляхом – це друге питання. Або ця касирка залишила долари для якихось родичів чи знайомих, ну, ми же в реальному світі живемо, або продасть на 20 копійок дорожче і отримає дивіденди від цього.

Сергій ДОЙКО:
А якщо в касирки троє дітей вдома сидить і муж інвалід? Як їй вижити? Можна ж і так підійти?

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Можна правою рукою чухати ліве вухо. Але ми з вами сьогодні говорили перед цим… Знаєте, чи є злочинним чиновник, який бере великі хабарі?

Сергій ДОЙКО: Так, звичайно.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: А чи є злочинцем той, хто продає свій голос за 50 гривень? Він також є злочинцем, тільки послуга коштує менше.

Сергій ДОЙКО: Ну, це вимушений такий злочинець, це життя його змусило просто так діяти, а життя це ви, пане Павле, тобто всі ті, хто там… От ви і змусили.

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ: Пане Сергію, от ще недавно був робітник, а сьогодні він став парламентарем, і вчора він був хороший, а сьогодні він вже став поганим. Справа не в тому, хто тут, а хто там, ситуація в тому, що зачароване коло, я про це кажу. Всім треба зупинитися.

Сергій ДОЙКО:
Пане Павле, я дуже дякую вам за участь в нашій програмі. Нашим гостем був Павло Жебрівський, народний депутат від блоку НУ-НС, голова політичної партії «Українська платформа».


за матеріалами прес-служби «Української платформи»

RuporZT


Коментарів: 2 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Коментар
11 - 13 вересня 2009 22:50   
Разговор обо всем и ни о чем.
кино онлайн
Коментар
Кіндрат - 4 вересня 2009 17:29   
Жебрівський - один з помаранчевих чмошників, через яких і всі біди в Україні. Його і Ющенка - до стінки!
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення