У Слов’янську цвітуть яблуні…

21.04 08:34    
У Слов’янську – місті обласного значення в Донецькій області в ці холодні квітневі дні вже зацвіли яблуні. Воно поступово пробуджується після холодної зими та оговтується від «гарячого» буремного літа 2014-го… На чистих вулицях з’являється все більше молодих мам з дитячими візками, яскраво і по – сучасному одягненої молоді. В супермаркетах – звичний набір товарів за середніми для України цінами, звична кількість покупців. Нічого особливого, місто як місто. От тільки обличчях людей невеселі. І розмови містян між собою – стишені, короткі, якісь тривожні. Але це ще не змінює враження про місто, як про звичайне, сучасне, мирне. Жах, який воно пережило рік тому, починаєш усвідомлювати тільки в Семенівці - передмісті Слов’янська. Про пережите містом ще недавно тривожно мовчать руїни лікарні, житлових будинків, промислових цехів, підірваного мосту через річку. Посічені осколками металеві ворота і стіни будинків. І стійкий неприємний запах пороху, який ще досі не вивітрився після обстрілів, що гриміли тут майже рік тому.

У Слов’янську цвітуть яблуні…

У місті серйозно пошкоджено півтори тисячі будинків, повністю зруйновано 147. Грошей на їх відбудову ані в людей, ані в бюджеті міста, немає. Хтось пробує ремонтувати їх самотужки, як можуть допомагають волонтери. Крім тутешніх жителів, які стали безхатченками, 120-ти тисячне місто прийняло більше 27 тисяч біженців з окупованих територій Донеччини і Луганщини. Сказати, що цим біженцям живеться важко – це не сказати нічого. Багато хто з них вирвався з охоплених війною міст і сіл Донбасу в чому лише був одягнутий, без речей і документів, без грошей та засобів для існування. Промисловість зруйнована, роботи немає.

Саме на долю біженців, на необхідність допомогти їм, звернув увагу народний депутат України від Коростенського виборчого округу Володимир Арешонков. Гуманітарний вантаж - понад п’ять з половиною тонн продуктів – крупи, цукор, олію, консерви переселенцям з тимчасово окупованих територій народний депутат України від «Блоку Петра Порошенка» формував разом з земляками – однодумцями та взявся особисто супроводити його до місця. 

«Після аварії на ЧАЕС Слов’янськ регулярно приймав на оздоровлення наших дітей. Тепер маємо допомагати ми. Коростенці багато допомоги надали воїнам, які базуються в районі Слов’янська. Тепер настала черга допомогти біженцям. Від обстрілів постраждало багато житлових будівель, адмінспорудспоруд, потрібні будівельні матеріали. Потрібно багато чого, щоб люди могли налагоджувати нормальне життя. Тому це колективна організаційна допомога. Багато волонтерів працює і я, особисто, задоволений тим, що мої друзі, однодумці долучаються до цієї справи", - підкреслив Арешонков.

У Слов’янську цвітуть яблуні…

У ході розмови з місцевою владою Володимир Арешонков уточнив потреби переселенців та обговорив з в. о. міського голови Олегом Зонтовим можливість подальшої допомоги коростенців місту - побратиму.

Майже 1500 дітей переселенців навчаються нині в навчальних закладах Слов’янська. Першочергові потреби цих дітей в основному забезпечено.

Переселенці отримують грошову допомогу. Але її недостатньо для повного забезпечення потреб, тому допомога продуктами була вкрай необхідна. Володимир Юрійович ознайомився з умовами проживання переселенців у санаторіях Слов’янська, поспілкувався з ними, підтримав морально. Переселенка Неля, яка з дітьми виїхала з міста Горлівки задоволена створеними умовами, дякує за підтримку, але мріє повернутися додому.

У Слов’янську цвітуть яблуні…

Разом з представниками влади міста народний обранець від «Блоку Петра Порошенка»  обговорили ряд важливих питань, зокрема – надання конкретної гуманітарної допомоги жителям Донбасу та ситуацію, що склалася на Сході України.

Андрій Білозеров – заступник Слов'янського міського голови висловився так:" Нужно перестать говорить о каком – то особом статусе Донбаса. Жителям Донбаса надо задуматься о том, что Донбас – это просто часть территории Украины. Она многонациональна, она неоднородна, но это часть территории Украины. Причем, это не самый благополучный район в економическом развитии. И потому, нам здесь нужно очень много работать для того, чтобы в нашем доме стало чисто, уютно и тепло. Эта помощь – это, действительно знак искренней дружбы. И со своей стороны мы можем только низко поклониться представителям города Коростеня - города побратима. Сказать большое спасибо, а мы в долгу не останемся".

«За роки незалежності України ми, на жаль, не зробили найнеобхіднішого для того, що б до кінця зрозуміти один одного, щоб відчути спільність менталітету, і спільні наші корені культурні. І, найголовніше - нарешті зрозуміти, що в умовах єдиної суверенної держави ми маємо глибше розуміти і проблеми і, можливо, специфічність і особливості один одного. Оці зв’язки, сьогодні, між окремими частинами нашої держави, між областями. допомога і підтримка – надзвичайно важливі. Ми цим самим бережем і цементуєм майбутнє нашої держави", підкреслив нардеп.

Слов’янськ проводжав Володимира Арешонкова тим самим, що й зустрічав – яблуневим цвітом - символом миру і благополучного майбутнього цього красивого і багатостраждального міста.

Степан Василюк

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Сьогодні 16:06
СБУ затримала колаборанта, який возив рашистів на ротац ...
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення