Єгор Соболєв: «Бурштиновий закон» від житомирського депутата Розенблата – визнано корупціогенним

Єгор Соболєв: «Бурштиновий закон» від житомирського депутата Розенблата – визнано корупціогенним

24.04 09:06    
Важливий законопроект про бурштин Верховна рада нарешті прийняла. Важливий для Житомирщини, Рівненщини. Але, депутати прийняли його лише у першому читанні. І по ньому – вже дуже багато різних думок від авторитетних людей. Досить цікавим і яскравим прикладом став той факт, що такі відомі борці з корупцією в Україні як Віктор Кривенко та «головний люстратор» країни Єгор Соболєв висловили своє «ПРОТИ» цього закону. За думкою Віктора Кривенка цей законопроект, нажаль, «неможна приймати в жодному випадку, в ньому є дві корупціогенних можливостей. Перше – це створення комунальних підприємств, які будуть монополістами, які будуть отримувати на 20 років, а видавати на 5 років компаніям. Друга позиція – там створюється біржа, у якій є монополія. І цього не можна допустити». Окрім того, за словами Кривенка цей законопроект Антикорупційним Комітетом визнано… як корупціогенним!

У свою чергу «головний люстратор» країни Єгор Соболєв заявив про небезпеку, яку несе законопроект, автором якого виступає житомирський депутат з Блоку Петра Порошенка Борислав Розенблат.

«Небезпека!
Цей парламент досі не ухвалив жодного закону, який породжує корупцію. Всі законопроекти, які наш комітет визнавав корупціогеними, були зняті з розгляду, провалені в залі або очищені від підозрілих норм. (Так, інколи це було занадто яскраво, але головне результат:).
Але зараз не до жартів. Сьогодні, всупереч нашим попередженням, був ухвалений в першому читанні закон про видобуток бурштину. Ми за унормування цього бізнесу, який зараз просто мєнтовсько-бандитський. Але категорично проти двох корупціогенних ідей, які є в законі - створення штучних монополій у вигляді комунальних підприємств та біржі.
Я неодноразово говорив про це з автором законопроекту Бориславом Розенблатом з Блоку Петра Порошенка. Він погоджувався, але замість переписування закону шукав голоси. Знайшов:(.
Громадськість регіонів, де є бурштин. Парламентарі звідти, для яких влада це не бізнес. Будь-ласка, включіться в очищення цього законопроекту перед остаточним голосуванням.
Я запропоную членам свого комітету зробити виїзне засідання, щоб спланувати і провести таке очищення»
,
- заявив Єгор Соболєв.

Як Верховна рада приймала цей закон та що казали депутати - читайте в стенограмі засідання:

Доброго дня. Перш за все я хочу подякувати авторам за підняття такої дуже важливої теми і за ініціативу, і роботу. Але, на жаль, цей законопроект неможна приймати в жодному випадку, в ньому є дві корупціогенних можливостей. Перше – це створення комунальних підприємств, які будуть монополістами, які будуть отримувати на 20 років, а видавати на 5 років компаніям. Друга позиція – там створюється біржа, у якій є монополія. І цього не можна допустити. Так само Комітетом антикорупційним цей закон визнано корупціогенним. Цим законом ніяким чином не врегульовуються відносини старателів, відносили артелій, там взагалі цього немає фактично. Тому прошу всіх не підтримувати цей законопроект, повернути його на доопрацювання і ми з авторами спільно доопрацюємо і вийдемо на окреме рішення. Дякую вам.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Будь ласка, Розенблат, народний депутат, 1351-1.

11:17:18
РОЗЕНБЛАТ Б.С.
Шановні колеги! Дозвольте вам запропонувати на розгляд законопроект 1351 про бурштин.
Перш за все, я хотів подякувати своєму колезі з фракції "Фронту змін" пану Вознюку за те, що він зробив дуже спеціальну… і заяву. Сьогодні перед вами на ваших екранах я хотів показати наглядно, що відбувається сьогодні на теренах півночі нашої країни, наше Полісся, як знищуються наші ліса, як знищується природа.
Але сьогодні цей закон не тільки про екологічну катастрофу, перш за все він про соціальне напруження.
Ми сьогодні в залі дуже багато кажемо про те, що ми хочемо децентралізації, наповнення бюджету, наповнення грошима наших селищних і міських рад. Шановні, та контрабанда, та незаконна добича цього каміння призводить до того, що кожен день від 2-х до 8-ми мільйонів гривень йде поміж бюджету.
Ми хочемо цим законом створити новий кластер, так звані старательські артілі. Ми хочемо, щоб люди, селяни, мали роботу, щоб дійсно бачили люди, що ті надра, які сьогодні належать їм, вони приносили до них це добро.
Ще я хотів би окремо наголосити на тому, що сьогодні питання добичі бурштину – це початок, ще раз повторюю, створення старательської діяльності нашої країни, це дасть можливість створення тисяч, десятків тисяч нових робочих місць, це дійсно зробить депресивні райони потужними. Це буде будівництво доріг і всього іншого.
Я знаю, що сьогодні є багато різних думок, але його легалізація – це перш за все надходження до бюджетів місцевих рад. Тому я…

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

РОЗЕНБЛАТ Б.С. Я прошу вас підтримати цей законопроект, долучитися до другого читання, зробити і внести свої поправки – і нарешті зробити так, щоб наша країна не залежала від МВФ, а залежала від своєї країни, від своїх надр і від своїх працьовитих людей. Дякую. І сподіваюся на вашу підтримку.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колего.
Будь ласка, співдоповідач, голова профільного комітету Микола Томенко, будь ласка. Будь ласка, колеги, давайте трішки тихіше, уважніше, прошу!


11:20:03
ТОМЕНКО М.В.
Шановні колеги, в даної проблеми маємо три дуже серйозні складові. Видобуток бурштину сьогодні не просто корупційна, а контрабандно-корупційна схема. І те, що ми чуємо раз в місяць, що якогось там нещасного чоловіка затримали на 2 чи 3 мільйони, ми мусимо розуміти, що це не відсотки – це десяті відсотків того, що вивозиться з України. Це міжнародна контрабандна система, яка вибудована з залученням, на жаль, правоохоронних органів тих, хто кришує і в Києві, і в Житомирі, і в Рівному, і в Луцьку. Це система, яку і треба чесно сказати, ми не подолаємо лише одним цим законом. Вона мусить бути подолана реформою правоохоронних органів, вона мусить бути подолана адекватною і зрозумілою роботою митної, фіскальної служби і всієї країни.
Але чи означає це, що не треба приймати закон? Звичайно, ні. Бо ми… у нас така ментальна риса українська є, що ми говорить, ну закон слабуватий, слабуватий і ще треба, ще років 20-ть почекати поки те, що Борислав показав, я про екологічну складову зараз кажу, що помпою видобувають і ту яму, перед цим вирубують ще ліс, кілька гектарів і потім підуть на інше місце. В нього навіть не має розуму закидати ту яму, якою помпою вони вирили до самого низу.
Тому з екологічної точки зору, звичайно, так само це біда і небезпека.
З економічної точки зору – це для депресивних регіонів, особливо Волині, Рівненщини і Житомирі, це врятування. Тому наша ідея створювати і легалізувати старательські артелі, і легалізувати їх, щоби в бюджет місцевих громад потрапляли кошти, - це економічне врятування.
Я вдячний Юрію Вознюку, який підтримав ідеологію одного законопроекту і наш комітет прийняв рішення голосувати і підтримати (1351-1), і всім взятися за…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

ТОМЕНКО М.В. … і всім взятися потім за серйозне покращення законопроекту. Бо скажу, що претензій до закону є так само багато, і ми свідомі того, ми йшли на те, що ми розуміли, що приймаємо концепцію, а потім залучаємо знову три обласні ради, яким я вдячність хочу висловити і Житомирській, і Рівненській, і Волинській. Залучаємо експертів, правоохоронців і робимо закон, який зупинить цю бурштинову контрабанду.
Друзі! Треба підтримати в першому читанні.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, колеги запишіться два "за", два "проти". Два – "за", два – "проти", будь ласка.
Народний депутат Олег Купрієнко, Радикальна партія.

11:23:00
КУПРІЄНКО О.В.
Прошу передати слово Артеменко.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

11:23:06
АРТЕМЕНКО А.В.
Шановні народні депутати, шановний народ України! Я є співавтором цього законопроекту. Я прошу підтримати його і наполягаю підтримати його саме в першому читанні, тому що дуже багато зауважень, дуже багато пропозицій надійшло з Рівненщини, з нашого українського Полісся. тому пропоную і прошу, щоб ми підтримати цей законопроект. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Будь ласка, народний депутат Романова, "Самопоміч".

11:23:35
РОМАНОВА А.А.
Передаю слово Єгору Соболєву.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгор Соболєв.

11:23:40
СОБОЛЄВ Є.В.
Віктор Кривенко буде представляти нашу позицію.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Кривенко, будь ласка, "Самопоміч".

11:23:52
КРИВЕНКО В.М.
Доброго дня. Перш за все я хочу подякувати авторам за підняття такої дуже важливої теми і за ініціативу, і роботу. Але, на жаль, цей законопроект неможна приймати в жодному випадку, в ньому є дві корупціогенних можливостей. Перше – це створення комунальних підприємств, які будуть монополістами, які будуть отримувати на 20 років, а видавати на 5 років компаніям. Друга позиція – там створюється біржа, у якій є монополія. І цього не можна допустити. Так само Комітетом антикорупційним цей закон визнано корупціогенним. Цим законом ніяким чином не врегульовуються відносини старателів, відносили артелій, там взагалі цього немає фактично. Тому прошу всіх не підтримувати цей законопроект, повернути його на доопрацювання і ми з авторами спільно доопрацюємо і вийдемо на окреме рішення. Дякую вам.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Крулько, "Батьківщина".

11:24:47
КРУЛЬКО І.І.
Прошу передати слово Сергію Євтушку.

11:24:58
ЄВТУШОК С.М.
Шановний пане Голово, шановні народні депутати, український народ! Якщо ще вчора проблема незаконного видобутку бурштину була локальною, то сьогодні це вже дуже величезні масштаби. Хочу сказати, що це тіньова індустрія незаконна, але з ознаками уже міжнародними, тому що, дійсно, хочу підтримати голову комітету, який сказав, що дуже багато контрабандних проявів, дуже багато вивозиться цього мінералу за межі кордону. Однозначно, що у старателів, у тих людей, котрі сьогодні заробляють гроші, намагаються прожити, була надія на нову владу і вона залишається. Тому наше з вами завдання, не зважаючи на те, що є зауваження від "Самопомочі" я закликаю підтримати все-таки і до другого читання врахувати всі поправки, побажання, які дійсно, можливо, недосконалий текст, проте, все те, що відбувається сьогодні в цій сфері, воно набагато більш глобальніше і більше суттєвіше вибирає з наших, з наших, з нашої дохідної частини грошей ніж оті зауваження, які є. Тому мені сьогодні хотілося б зупинитися на дуже важливому питанні, крім корупції, крім того, що біля цього питання дуже багато криміналу, є дуже важлива проблема – це життя наших дітей, діти, які мають займатися на уроках на навчанні у школі вони йдуть на копанки, їх там засипає, їх там, і вони отримують каліцтва.
Тому фракція "Батьківщина" просить підтримати в першому читанні законопроект, створити робочу групу із представників уряду, старателів, місцевого самоврядування, напрацювати до другого читання нормальний документ і ухвалити в цілому. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Будь ласка, Ігор Насалик, "Блок Петра Порошенка".

11:27:01
НАСАЛИК І.С.
Голова фракції у мене забрав слово. Тому прошу передати слово Юрію Віталійовичу Луценку.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він не міг у вас забрати слово, ви могли тільки передати. Я розумію. Будь ласка, Юрій Віталійович.

11:27:16
ЛУЦЕНКО Ю.В.
Шановний пане Голово, шановні колеги, я народився в Рівненській області, більше того, працював заступником голови обласної державної адміністрації в 1990-х роках і вже тоді ми ініціювали подібний Закон про старательство, який може нарешті поставити ситуацію на здорове законне русло. Але треба чесно сказати, цей закон треба прийняти в першому читанні, але він не зупинить бандитського беспредела, який відбувається на Поліссі Волинської, Рівненської, уже частково Житомирської області. Потрібні дві речі: сила виконавчої влади, в першу чергу, МВС, яка має перейти згідно гасла міністра від кришування до забезпечення закону. І зрештою воєнізовані банди, які створені на ровенському Поліссі мають бути ліквідовані і дати законну основу для бізнесу, який відбувається там.
Парламент може зробити лише першу частину – прийняти закон. Але ми вимагаємо від виконавчої влади ліквідувати озброєнні банди, які несуть повну анархію і розбій на території українського Полісся. Голосуючи, виконуючи свою парламентську частину роботи, ми закликаємо Міністерство внутрішніх справ і всіх силовиків виконати другу частину роботи. І тоді мир і спокій наступить на рівненському Поліссі, де люди будуть жити нормально трудовим життям. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Будь ласка, "Народний фронт", народний депутат Кривенко, потім Радикальна партія, Віктор Галасюк, потім, добре, будь ласка,

11:29:09
КРИВЕНКО В.В.
Шановні колеги, той, хто каже, що цей закон буде посилювати корупцію, мабуть, не знає або не хоче знати ту ситуацію, яка зараз є в північних областях нашої країни. Є велика територія, де практично нема української влади. Там правлять бандити, там правлять корумповані чиновники. Там обертаються десятки мільйонів доларів. Там гинуть люди і калічаться люди. Але, в той же час, кожного дня там працюють десятки тисяч людей з депресивних регіонів, в яких нема іншого доходу, нема іншої зарплати, і вони змушені це робити. Тому ми розпочинаємо довгу дорогу, але треба зробити перший крок. Треба дати людям надію на чесну працю, чесну зарплату і соціальний захист. Люди працюють і хочуть працювати. І будуть далі працювати, але вони мають бути захищеними. Тому дуже вас прошу, фракція "Народний фронт" буде підтримувати цей закон в першому читанні, і закликаємо підтримати його усім залом. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ.
Будь ласка, Віктор Галасюк.

11:30:19
ГАЛАСЮК В.В.
Дякую. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, фракція Радикальної партії підтримує цей законопроект і запрошує всіх колег зробити так.
Я вам поясню дуже просто: та галузь, яка сьогодні є абсолютно тінізованою, люди гинуть, люди не мають ні заробітної платні, ні пенсії, жодної безпеки їхньої праці. Цей закон дозволить створити легальні умови для їхньої роботи, він дозволить забезпечити в тому числі і безпеку праці, в тому числі пенсійне забезпечення для цих людей, і це треба робити.
А те, що комунальні підприємства, так це дуже добре, бо нам треба всіляко наповнювати комунальні бюджети. Про яку ж децентралізацію ми можемо вести мову, якщо ми не даємо місцевим бюджетам заробляти, в тому числі і за такими напрямами. Тому ми маємо всіляко сприяти прийняттю цього закону, до другого читання його доопрацювати, бо це легальні робочі місця, бо це наповнення пенсійного фонду і це безпека праці тих людей, які сьогодні ніде не обліковані і гинуть на тих копанках. Тому, шановні колеги, підтримайте в першому читанні, до другого читання в головному комітеті законопроект буде доопрацьований.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Головко, хвилина. І потім – Іван Крулько. І будемо голосувати. Прошу.

11:31:38
ГОЛОВКО М.Й.
Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги! Дійсно, законопроект є недосконалий і його потрібно доопрацьовувати, і багато зауважень. Але та ситуація, яка зараз є в нас на Півночі української держави просто є жахлива. Адже ми бачили, що практично територію перетворюють на кратери такі як на Місяці, де люди реально гинуть і пропадають, і їх там засипає, і їх звідти навіть нікого не знаходять, і люди, і техніку - все. Я хочу сказати, що масштаби цієї катастрофи вже перейшли регіональний рівень – це вже майже загальноукраїнський. І тому наше завдання робити хоча би якісь кроки і легалізувати видобуток бурштину - це є першочергове завдання. Це наповнення буде коштів до бюджету, це будуть робочі місця, це буде врешті-решт, ми з тим бандитизмом повинні покінчити.
І саме основне завдання, що МВС має справитися з бандитизмом, а не кришувати так як це зараз відбувається. І тому міністр Аваков має дивитися, щоб врешті-решт цей бандитизм був знищений. А ми маємо допомогти тут в сесійної залі і до другого читання врахувати всі поправки.
Дякую! Слава Україні!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую!
Будь ласка, Іван Крулько.
І прошу колег зайняти свої місця, ми будемо зараз переходити до голосування після виступу.

11:32:49
КРУЛЬКО І.І.
Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Я хотів би в цьому контексті в першу чергу звернутися до українського суспільства.
От коли говорять на багатьох екранах і, в тому числі з цієї трибуни, а чи діють схеми, які були при режимі Януковича? Так от проблема бурштину це якраз підтвердження того, що ці схеми до сьогоднішнього дня діють. Цю проблему кришують, від цього йдуть корупційні схеми, які ведуть на самий верх і кожного дня сотні тисяч американських доларів ідуть від цієї корупційної схеми.
Тому, шановні колеги, ми повинні врегульовувати це питання. Треба приймати цей закон в першому читанні обов'язково. Але до того, як ми його приймемо в другому читанні, Генеральна прокурора має тут з трибуни прозвітувати і дати конкретні прізвища, хто кришує ці страшні злочини, хто заганяє у ХХІ столітті людей у фактичне рабство? І ми маємо ставити край в тому, що українські надра сьогодні фактично розкрадаються, а держава від цього не отримує жодних належних…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.
Колеги, багато буде "за", багато буде "проти", ми це чули. Але перше читання це не прийнятий законопроект, а це прийнятий проект за основу, який може створити нормальну основу для подальших дискусій, при чому наголошую, публічних. Щоб не було жодних корупційних проявів, треба робити цей процес публічним так, як сказав голова профільного комітету, залучити обласні ради, залучати сільських голів. Депутати, які виступали тут, це депутати мажоритарники, вони не візьмуть, я думаю, на себе таку біду, потім вони не зможуть в очі дивитися людям, які за них голосують.
Тому є пропозиція, два закони було 1351, є пропозиція комітету його відхилити, і є 1351-1, як би компромісний проект закону, який ми можемо зараз розглянути за основу, а до другого читання вже ви будете дискутувати, але, ще раз наголошую, цей процес має бути публічним, відкритим, щоб ні в кого не залишилося жодної крупинки якогось сумніву. Тому, будь ласка, колеги, давайте, підготуйтеся до голосування і зараз будемо голосувати.
На ваш розгляд вноситься проект Закону 1351-1 про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення, саме в першому читанні за основу. За результатами розгляду в першому читанні за основу.
Прошу, колеги, колеги, прошу! Готові голосувати? Прошу голосувати 1351-1 за основу. За основу.

За-234
Рішення прийнято.
Шановні друзі! Я дуже хотів би попросити шановних колег, за основу це перший крок, де ви можете знайти правильні механізми публічності цього процесу. Тому, будь ласка, колеги, "Самопомочі" з інших фракцій об'єднайтесь, створіть спільну робочу групу, залучіть Антикорупційний комітет і абсолютно публічно пройдіться по кожній позиції. Будь ласка.
Далі, шановні колеги, рухаємося. Шановні колеги! На ваш розгляд внесено проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про судовий збір", (1679, реєстраційний номер). Народний депутат Ігор Алексєєв автор цього проекту, внесена ним пропозиція – розглядати за скороченою процедурою. Прошу розглядати, шановні колеги.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
Вчора 23:53
Податківцями Полтавщини донараховано податкових зобов’я ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення