На Житомирщині задоволено прокурорських позовів в інтересах дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на понад півмільйона грн

22.05 15:03    
На Житомирщині задоволено прокурорських позовів в інтересах дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на понад півмільйона грн

Сьогодні, 22 травня, у прокуратурі області відбувся брифінг заступника прокурора області Юрія Козлова, на якому йшлося про результати роботи прокуратури області з питань захисту прав дітей.

Інформуючи журналістів про виконану роботу, Юрій Козлов повідомив, що з початку року прокурорами в інтересах дітей та держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 37 позовів на загальну суму 715 тис грн, з яких уже майже на 600 тис грн задоволено, що на 40 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Разом з тим він зауважив, що минулого року лише одним ювенальним прокурором Попільнянського району пред’явлено 6 позовів на захист прав дітей на 700 тис грн, а реально виконано – на 940 тис грн – майже на мільйон.

На Житомирщині задоволено прокурорських позовів в інтересах дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на понад півмільйона грн

Цьогоріч заявлені прокурорами позови стосуються визнання права власності дітей на житло, земельні ділянки, накладення заборони на відчуження житла, стягнення коштів допомоги дітям-сиротам.

«Подекуди батьки, яких позбавлено батьківських прав, маючи у власності житло, розпоряджаються ним на власний розсуд, не дбаючи про майбутнє своїх дітей. У таких випадках прокурори звертаються із позовами про накладення заборони на відчуження житла», - констатував заступник прокурора області та навів конкретний приклад, що трапився у м. Новоград-Волинському.

Йдеться про те, що матір п’ятьох дітей рішенням міськрайонного суду позбавлено батьківських прав. Водночас, встановлено, що за дітьми не оформлено право власності на житловий будинок, що належав горе-матері. Аби унеможливити продаж матір’ю помешкання, Новоград-Волинським міжрайонним прокурором пред’явлено позов про накладення заборони на відчуження житла, який судом задоволено.

На Житомирщині задоволено прокурорських позовів в інтересах дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування на понад півмільйона грн

Інколи прокурорам доводиться через суд зобов’язувати державні органи влади виконувати визначені законом повноваження. Зокрема, у Червоноармійському районі Очеретянська сільська рада безпідставно відмовила матері, яка сама виховує п’ятьох дітей, троє з яких неповнолітні, у наданні дозволу на приватизацію помешкання у будинку, де вона зареєстрована і проживає більше 20 років (!). Лише після втручання прокуратури права дітей багатодітної сім’є поновлено.

На брифінгу журналістам наведено й низку інших конкретних прикладів щодо поновлення прав дітей.
Підсумовуючи розмову, Юрій Козлов запевнив, що, попри певне звуження функцій, прокурори зуміють у межах наданих повноважень знайти законні важелі для захисту дітей, що потребують особливої турботи і піклування.

До відома: Генеральною прокуратурою України робота органів прокуратури Житомирської області щодо захисту прав дітей шляхом представництва їх інтересів у суді у 2014 році визнана найкращою у державі.

Прес-служба прокуратури Житомирської області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Сьогодні 16:06
СБУ затримала колаборанта, який возив рашистів на ротац ...
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення