Оксана Сироїд у Житомирі: Місцеві вибори мають відбутися на основі нового виборчого законодавства

25.05 15:30    
Оксана Сироїд у Житомирі: Місцеві вибори мають відбутися на основі нового виборчого законодавства

25 травня Житомир з робочим візитом відвідала Віце-спікер Верховної ради України Оксана Сироїд. Під час зустрічі з журналістами обговорювалися найбільш актуальні питання для громади міста, а саме тарифи на комунальні послуги та децентралізація влади.

До Житомира заступник голови парламенту приїхала щоб провести зустрічі з студентством, громадою міста та військовими. Наразі найбільш хвилюючим питанням, на думку Оксани Сироїд, для українців є тарифи, а саме економічне становище людей, пов’язане зокрема з підвищенням тарифів на комунальні послуги.

«Сьогодні для Верховної Ради – це також є одне з найбільш болючіших проблем, і сьогодні фракція «Самопоміч» докладає великих зусиль для того, аби довести обґрунтованість тарифів і за можливості знизити їх» - наголошує Віце-спікер.


Депутат фракції «Самопоміч» Альона Бабак очолила робочу групу Верховної Ради, яка дослідила на скільки обґрунтованими є тарифи. За результатами робочої групи встановлено, що не можна достовірно сказати наскільки обґрунтованими є тарифи, оскільки уряд не надав усю інформацію, яка могла б довести доцільність збільшення тарифів. Саме тому тарифи можна переглядати і потрібно переглядати, переконана народний депутат. Окрім того необхідно переглянути і соціальний стандарт, який на сьогоднішній день є недостатнім для пересічних українців.

«Газ, який подається до споживачів є низької якості, низької калорійності, і в результаті люди використовуючи великий обсяг газу, тобто кубометрів газу, насправді споживають невелику його кількість. І тому необхідно створити систему незалежного моніторингу якості газу, для того аби відслідковувати його калорійність, для того аби люди платили виключно за спожитий газ, а не за суміш, яка сьогодні продається» - наголошує заступник голови Верховної Ради.

Іншим проблемним питанням для українців є оформлення субсидій, складність виникає в відсутності чітких критеріїв, коли субсидії можуть або не можуть бути нараховані. В результаті громадяни розгублені і не можуть заповнювати анкети, оскільки бояться, що неправильно вказана інформація може мати для них негативні наслідки. На думку Оксани Сироїд, анкети повинні містити такі данні, аби при подачі достовірної інформація людина була переконана, що згідно цих критерій отримає субсидію.

«Є позиція Об’єднання «Самопоміч» і позиція є послідовною, позиція полягає в тому, що місцеві вибори мають відбутися на основі нового виборчого законодавства. І не просто нового, а те яке б максимально забезпечило волевиявлення громадян, тобто наша ідея полягає в тому, що людина повинна мати гарантію в тому, що її вибір буде презентований. Для обласних рад, для місцевих рад у великих містах це має бути пропорційна система з відкритими списками, тобто де людина може не просто обирати політичну силу, а обирати і людей у цій політичній силі. Щоб це не була франшиза, під іменем однієї особи не проводилися невідомі люди до місцевої ради.» - говорить Оксана Сироїд щодо позиції Об’єднання «Самопоміч» стосовно місцевих виборів.


Для маленьких міст і громад селищ - має бути мажоритарна система з багатомандатним округом, для того щоб люди могли обирати саме того, хто максимально до них близький.

На жаль загальної підтримки з боку політичних сил парламенту позиція Об’єднання «Самопоміч» поки не отримала, проте депутати фракції будуть наполягати щоб законопроект був зареєстрований та прийнятий у парламенті. На сьогоднішній день документ вже підготовлений робочою групою та вже на цьому тижні має бути зареєстрований у парламенті.

Стосовно місцевих виборів на Донбасі, «Самопоміч» буде наполягати, що вибори на території, що які на сьогодні непідконтрольні Україні можуть бути призначені місцеві вибори тільки за дотриманням тих умов, які були означені у Законі про особливості проведення місцевих виборів. Це повністю виведення російських військ з окупованої території, це відновлення контролю за кордоном, це повністю відновлення органів місцевої влади на цій території, тобто судів, міліції, відновлення діяльності політичних партій і забезпечення спостерігачів на цій території. Тільки тоді ми можемо казати про призначення там виборів»

Також Віце-спікер акцентувала і на зміни до Конституції, а саме стосовно децентралізації влади. Є певні тенденції які насторожують, а саме - представництво виконавчої влади на місцях, представництво держави на місцях.

«Якщо ми кажемо про децентралізацію, то ми кажемо про те, що громада повинна отримати достатньо повноважень і коштів, аби вирішувати свої проблеми на місцях. Для того аби громада вся діяла в межах державної політики повинен бути представник від уряду на місцях. Завдання цього представника є двояке, перше контролювати щоб органи місцевого самоврядування не виходили за межі своїх повноважень, інша функція координувати діяльність усіх міністерств на місцях. Ми вважаємо, що представником такої державної влади на місцях має бути представник призначений урядом, кабінетом міністрів, або прем’єр-міністром. На жаль сьогодні зберігається тенденція до цього двовладдя, до того що такий представник має бути призначений президентом за поданням Кабінету Міністрів. Якщо уряд не має можливість безпосередньо співпрацювати зі своїм представником на місті, такий уряд ніколи не буде успішним. Поки ми будемо мати двовладдя на місцевому рівні, ми повинні розуміти, що в нас не буде успішного уряду.» - наголошує Оксана Сироїд.

Ще одна загрозлива тенденція це надання можливості Президенту припиняти повноваження місцевого самоврядування і з одночасним призначенням правління Президента на термін до одного року. Таке повноваження неврівноважене жодними іншими важелями є загрозливим для місцевих рад, адже місцева влада працюючи під постійною загрозою розпуску буде прислухатися аж ніяк не до думки громади.

В свою чергу голова ГО «Самопоміч» у м. Житомирі Наталія Чиж підкреслила відсутність інформованості щодо об’єднання територіальних громад серед простого населення.

«З людьми треба проводити бесіди, їм треба розповідати куди вони йдуть, який цей шлях і що їх очікує в кінці. Є голови селищних рад, і деякі з них мають позицію все-таки об’єднатися. Є два-три села, де йде робота з населенням, «обробка» людей, які кажуть ми цього не хочемо. Люди не розуміють, просто не розуміють, вони кажуть ми хочемо до міста. Розлад, немає єдиної думки, немає позиції, нема інформації, тому ми збираємо круглі столи і будемо проводити роз’яснювальну роботу. Громади мають зрозуміти, що вони отримають і що втратять в процесі децентралізації - тоді процес буде проходити належним чином» - пояснює Наталія Чиж.

Оксана Сироїд у Житомирі: Місцеві вибори мають відбутися на основі нового виборчого законодавства

Оксана Сироїд у Житомирі: Місцеві вибори мають відбутися на основі нового виборчого законодавства

Оксана Сироїд у Житомирі: Місцеві вибори мають відбутися на основі нового виборчого законодавства

Оксана Сироїд у Житомирі: Місцеві вибори мають відбутися на основі нового виборчого законодавства

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення