Житомирщина долучилась до обговорення проекту Конституції

Житомирщина долучилась до обговорення проекту Конституції

24.09 09:54    
Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира в Прес-службі Житомирської філії КВУ, 23 вересня в Житомирі за ініціативи Житомирської філії Комітету виборців України відбувся круглий стіл, на якому експерти обговорили відбувся проект Конституції, запропонований Президентом України. Учасники заходу відзначили саму можливість дискутувати навколо положень єдиного оприлюдненого проекту в сфері конституційної реформи.

Розпочинаючи обговорення речник Житомирської філії КВУ Максим Борисов повідомив про те, що широка дискусія навколо проекту Конституції, запропонованого Президентом України, стала можлива після підписання відповідного указу Віктора Ющенко. «КВУ вирішило скористатись цим моментом, адже ніхто не буде сперечатись з того приводу, що конституційна реформа в Україні давно назріла», - сказав він. Круглі столи вже пройшли майже в усіх регіонах України. В багатьох із них брав участь голова ВГО КВУ Олександр Черненко, який цього для долучився до місцевих експертів. Він поділився своїми думками та враженнями від висловів експертів різних областей України та висловив своє бачення основних засад запропонованого проекту Конституції. Пояснюючи активну участь КВУ у залученні експертів до обговорення Олександр Черненко сказав: «Очевидно, обговорення необхідне, в першу чергу для того, щоб ми одного разу не прокинулися в авторитарній країні, де 300 кнопокндавів напишуть і розкажуть нам про наші права і обов‘язки».

Висловлюючи своє бачення переваг та слабких місць обговорюваного проекту він зупинився на ряді дискусійних питань, зокрема створення двопалатного парламенту та кількості депутатів. В той же час на його переконання потрібними ініціативами можна вважати відміну імперативного мандату, голосування за відкритими списками за депутатів ВР та зняття депутатської недоторканості.
Участь у обговоренні взяли експерти та науковці, а також викладачі-правники, представники партій та громадських організації. Головними спікерами заходу були визначені завідувач кафедри історії України ЖДУ імені Івана Франка Микола Кордон, проректор наукової роботи Обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ігор Смаг ін та начальник управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю обласної державної адміністрації Микола Сюравчик.

На думку Миколи Кордона, потрібно частіше давати право на визначення шляхом референдумів, як це відбувається в демократичних країнах Європи. Позитивом запропонованого Президентом проекту він також вважає називає право обирання голови держави прямим голосуванням виборців. «Подивіться на приклад нашої сусідки Молдови, яка тривалий час не може в парламенті обрати свого президента», - аргументував він свою позицію. Немало важливим він назвав і схвалення проекту Венеційською комісією.
Більш критично був налаштований Ігор Смагін. На його думку не зовсім правильно виписані положення щодо місцевого самоврядування та загалом розподіл владних повноважень.

Представник облдержадміністрації Микола Сюравчик більше зупинився на процесі обговорення. Він сказав, що позитивом є спроба перевести обговорення саме в експертно-громадську сферу, усунувши від цього процесу державні органи влади.

Дискусія розгорілась навколо кількості народних депутатів та двопалатного устрою парламенту. На думку Миколи Кордона, така система виправдала себе в багатьох країнах Європи та дає можливість забезпечити представництво регіонів. Натомість Ігор Смагін вважає, що унітарна держава, якою є Україна не потребує такого розподілу, а така «новела», як сенатори, не мають жодного стосунку до представництва інтересів регіональних громад України.
Спільною для всіх експертів стала думка про те, що запропонований проект Конституції єдиний реальний документ, який можна бачити та обговорювати. Головне – сама його наявність, можливість обговорення, що дає можливість покращити початковий варіант.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення