Губернатор Житомирщини розповів про пам’ятник загиблим житомирянам у Фінляндії

Губернатор Житомирщини розповів про пам’ятник загиблим житомирянам у Фінляндії

04.10 09:58    
Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира в прес-службі ОДА, губернатор Житомирщини Юрій Забела розказав про встановлений у Фінляндії на кошт Житомирської області пам’ятник загиблим українцям під час радянсько – фінської війни.

Цього року у серпні делегація Житомирської області на чолі із головою обласної державної адміністрації Юрієм Забелою відкрили пам’ятник загиблим під час радянсько – фінської війни.

Скульптор передав безкоштовно виготовлений пам’ятний меморіал, а кошти на встановлення та монтаж виділив голова обласної державної адміністрації Юрій Забела з благодійного фонду обласної державної адміністрації.

Передумовою до такого кроку (встановлення пам’ятного знаку) слугував той факт, що 44 дивізія, котру відправили воювати із фінами складалася виключно із жителів Житомирської області. У 1939 році ця дивізія знаходилася на території Польщі, але перед походом на Фінляндію пройшла доукомплектацію на Житомирщині. Укомплектовували в основному селянами, котрі працювали на землі і ніякого відношення до військової виправки не мали. Більш того 44 дивізію відправили воювати на глибоку північ фактично у літньому одязі, тоді як до моменту прибуття на фронт почалася полярна ніч.

Дивізії скомандували просуватися уперед і вона розтягнулася колоною по Раатській дорозі на десятки кілометрів. 17,5 тисяч людей за три дні з 5 по 7 січня просто замерзли. Температура становила близька – 40 °С. Зліва і з права дороги – суцільне болото. Фінські прикордонники, коли відступали спалювали всі хати, щоб радянські війська не мали ані найменшої можливості зігрітися.

Такими спогадами ділилися і учасники радянсько – фінської війни під час брифінгу у прес – центрі. Гоминюка Костянтина Григоровича, Бурківського Андрія Яковича та Смірнову Катерину Миколаївну запросили взяти участь у заході, по завершенню Юрій Забела подякував ветеранам за мужність та війську честь і вручив їм квіти та подарунки: тонометр та набір ліків.

Юрій Забела відзначив, що особисто ініціюватиме питання нагородження скульптора Рожика Віталія Миколайовича, архітектора Дацька Андрія Григоровича та голову благодійної організації «Пам’ять» державними нагородами.
«Ми зробили дуже важливий і потрібний крок – вшанували пам'ять наших земляків, котрі загинули на фінській землі, адже із 2489 загиблих відомі імена не більше 70. І у цьому не має вини істориків, тому що тривалий час архіви фінської війни39 – 40 років були недоступні.» - сказав керівник області.

Дані про житомирян, які загинули у радянсько – фінській війні занесені до II і III томів книги «Полягли в снігах Суомі» Книги пам’яті України».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:53
На хабарі у понад 21 тис дол викрито посадовицю інститу ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення