Сергій Сухомлин: Ми фінансово підтримали родини, в яких діти навчаються по інклюзивній програмі

Сергій Сухомлин: Ми фінансово підтримали родини, в яких діти навчаються по інклюзивній програмі

09.02 17:12    
Міська рада прийняла рішення «Про внесення змін та доповнень до міської цільової програми розвитку освіти м Житомира на 2016-2017 рр.», яке передбачає отримання грантів на здобуття загальної середньої освіти у навчальних закладах, що не належать до комунальної власності м. Житомира. Це рішення в першу чергу забезпечує право на освіту дітям, які мають інвалідність і не можуть навчатися у звичайних школах, говорить міський голова Сергій Сухомлин.

У Житомирі діють 3 приватні школи - "Всесвіт", "Сяйво" та "Ор-Авнер", у яких навчаються близько 500 дітей. Ці заклади надають освітні послуги на підставі отриманої ліцензії, кожні 10 років проходять атестаційну експертизу освітньої діяльності. Робочі навчальні плани вищезазначених шкіл обов'язково погоджуються з відповідними органами управління освіти. В результаті - діти, які навчаються у приватних школах, отримують атестат державного зразка, а рівень освіти, який дають приватні школи, не відрізняється від загальнодержавного.

Важливо, що приватні заклади середньої освіти Житомира навчають дітей, які мають інвалідність - перебувають на інклюзивній програмі. У зв’язку з тим, що майже всі звичайні школи таких освітніх послуг не надають, батьки дітей з інвалідністю змушені оплачувати навчання у спеціалізованих школах. Останні ж перебувають на самостійному фінансуванні і не отримують субвенцій з бюджету. А за батьківські кошти у приватних школах покривають витрати лише на заробітну плату вчителям і сплату комунальних послуг.

Поряд з тим, на одну дитину, яка навчається у школі комунальної власності виділяється державна субвенція в розмірі більше 7 тис грн. Діти ж, які навчаються по інклюзивній програмі у приватній школі, таких привілеїв не мають. Хоча відповідно до ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту, повна загальна середня освіта є обов’язковою.

Тому, було прийнято рішення за рахунок коштів міського бюджету підтримати дітей, які навчаються у школах, що не належать до комунальної власності міста.

«Не можна називати ці школи комерційними. Бо гроші, які сплачують батьки йдуть на оплату праці вчителів і на комунальні послуги. На даний момент плата в середньому складає 600-700 грн в місяць. І ці школи, видають дітям атестати державного зразка, але не забирають з нашого бюджету по 7 тис. грн на кожну дитину. Ці школи несуть на собі основне навантаження по інклюзивній освіті в Житомирі. Бо наші школи просто не готові до цього. Тому ми сьогодні говоримо про право дитини на здобуття освіти. І цим фінансуванням ми хоч на 30%, але забезпечуємо право дітей на освіту», - наголосив Сергій Сухомлин.

Відповідно до рішення, грантоотримувачем є батьки або особи, які їх заміняють, учнів навчальних закладів некомунальної форми власності.

Розмір гранту щорічно встановлюється виконавчим комітетом міської ради в залежності від розміру нормативу бюджетного забезпечення – 30% від встановленого нормативу бюджетного забезпечення одного учня на відповідний бюджетний рік. Розмір гранту для учнів, які навчаються за інклюзивною формою, становить 100% від встановленого нормативу бюджетного забезпечення одного учня на відповідний бюджетний рік.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення