Україна відзначила чергове професійне свято працівників  сільського господарства..

Україна відзначила чергове професійне свято працівників сільського господарства

16.11 17:55    
Сьогодні, в період кризи, всезагального занепаду, галузь сільського господарства при розумному підході могла би виконати функцію потужного локомотива й витягнути економіку з прірви. Маючи без перебільшення такі земельні й трудові ресурси, ця галузь приречена бути рентабельною. Що заважає, в чому проблема? Чому досі до аграрія держава не повертається обличчям? Є декілька основних причин, вважає Ярослав Долгих голова осередку ВГО „Економічний блок Сергія Тігіпка” в Житомирській області.

Відсутня спланована державна політика щодо підтримки сільського виробника саме ринковими методами, адже задекларовані реформи, дотаційні програми не працюють. Величезна проблема полягає в тому, що ми маємо фантастичне провалля між ціною для сільгоспвиробника і ціною, яку отримують трейдери.

Держава, в особі аграрного фонду, не виконує своїх обов`язків. Зокрема – не розраховується за поставлене зерно, а це призводить до того, що аграрії в свою чергу не можуть розрахуватися за кредити. Замкнене коло.

Так як сільське господарство носить сезонний характер, отримання доходів припадає тільки на самкінець літа та осінь. А в свою чергу затратна частина спостерігається майже цілий рік. Це означає, що галузь не може існувати без кредитних коштів. А якщо взяти до уваги, що в цьому році кредити взагалі не надавалися, то ситуація складається дуже непростою.

Постає вічне питання: „Що робити ”? На перший погляд, проблема доволі складна.
Але, на думку експертів „Економічного блоку Сергія Тигіпка”, на справді є дуже прості шляхи її розв`язання. Держава зобов`язана зробити всього 3 речі.
Рано, чи пізно земля таки буде товаром. Але на сьогодні є різні острахи. Одне з побоювань полягає в тому, що прийде багатий чи то доморощений олігарх, чи то іноземний магнат, і скупить усю благодатну землю у нещасного селянина за копійки. Саме тому необхідно якнайшвидше започаткувати абсолютно нову структуру, яка би могла виступати єдиним офіційним оператором із регулювання, проведення та контролю всіх необхідних заходів, що стосуються операцій із земельними ресурсами. І якщо така структура, назвемо її Державний земельний банк, буде створена, одразу вирішиться ціла низка питань. Наприклад, на тепер оптимальна ціна на землю складає 3,5 тис. доларів за гектар. Селянин в середньому має наділ 3-4 гектара. Уявімо, якщо нові правила гри діятимуть, на рахунках того ж селянина з`являться мінімум 10,5 тис. доларів. Ще один простий приклад. Візьмемо середньостатистичне село на 500 дворів. Якщо люди забажають продати свою землю, село опосередковано через людей може отримати більше 5 млн. доларів надходжень. Як висновок випливає, якщо Держзембанк буде започатковано, який добросовісно виконуватимеме свої функції, у виграші будуть усі – і селянин, якого не обдурили, і який сміливо може назвати себе представником середнього класу, і село, яке отримало таким чином інвестиції і може розвиватися, і новий господар землі, який дбатиме про неї, бо це його приватна власність.

Друге, що необхідно зробити. Треба навести лад у взаєминах між орендарем та власником землі. В Україні немає законодавчої бази, яка би регулювала та захищала права обох суб`єктів. І в цьому питанні теж не треба „вигадувати велосипед”. В усьому цивілізованому світі існує простий механізм. При укладанні договору між орендарем і власником з`являється третій гравець. Ним виступає страхова компанія, яка контролює і орендаря, і власника. А страхова структура ніколи не підпише договір із шахраєм. Як висновок – всі захищені, всі задоволені.

Третє дуже важливе питання. Вкрай необхідно якнайшвидше ліквідувати колосальну різницю між ціною сільгоспвиробника і ціною трейдера. На думку експертів, держава повинна виступати єдиним оператором у складанні адекватної цінової політики. Якщо ситуація не зміниться найближчим часом, то замість того локомотива, в особі аграрного сектору, який може витягнути економіку з занепаду, ми маємо всі шанси отримати абсолютно обернену ситуацію із катастрофічними наслідками для України.

Але розв`язавши ці три проблеми, галузь одразу отримає позитивний імпульс, вийде на якісно новий тип розвитку. І будучи рентабельною, гарантує продовольчу безпеку держави, а іншими словами – мир, злагоду й добробут України. Але для цього потрібні конструктивна співпраця, спільні цілі, а основне - політична воля.



Прес-служба осередку ВГО „Економічний блок Сергія Тігіпка” в Житомирській області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:57
За матеріалами ДБР судитимуть шахраїв, які обіцяли забе ...
Сьогодні 11:52
Зберігав вдома боєприпаси та наркотики: поліцейські Дні ...
Сьогодні 11:43
У Запоріжжі рятувальники ліквідували наслідки обстрілів
Сьогодні 11:39
Наповнення бюджету у розрізі галузей економіки підприєм ...
Сьогодні 11:35
На Буковині впродовж січня – лютого 2024 року за резуль ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення