Прокурор Житомирщини Любомир Війтович: остаточне припинення нелегального старательства можливе за врегулювання на законодавчому рівні

Прокурор Житомирщини Любомир Війтович: остаточне припинення нелегального старательства можливе за врегулювання на законодавчому рівні

29.07 19:43    
Із 47 суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються виготовленням деревного вугілля на Житомирщині, контролюючими органами заборонено випалювати деревне вугілля лише 6. Решта працює, далеко не завжди дотримуючись вимог чинного законодавства. Такий факт повідомив прокурор області Любомир Війтович журналістам на брифінгу.

Він зауважив, що в умовах літньої спеки незаконне випалювання деревного вугілля - не лише загроза здоров’ю місцевих жителів, а становить підвищену небезпеку виникнення пожежі.

За таких обставин Державна екологічна інспекція, яка наділена найширшими повноваженнями у забезпеченні охорони навколишнього середовища, має бути в авангарді боротьби з незаконним випалюванням деревного вугілля. «На жаль, образно кажучи, із великої кількості своїх повноважень цей державний контролюючий орган використовує лише неповні два», - констатував факт керівник відомства.

На зустрічі із журналістами йшлося і про інші найболючіші проблеми регіону, серед яких - правопорушення у сфері використання лісових ресурсів, видобування піску та бурштину.

Зокрема, прокурор області підкреслив, що займає принципову позицію щодо діяльності так званих лісопилорам, яких в області налічується понад 1 тис, та вимагає від відповідних контролюючих органів встановити, чи всі вони працюють виключно у правовому полі.

Інформуючи журналістів про стан незаконного видобування бурштину на території області, Любомир Війтович зауважив, що масове видобування припинено, ситуація під контролем. Створена рік тому міжвідомча група з протидії нелегальному старательству працює, виявляє поодиноких копачів, відомості про правопорушення вносяться до Єдиного реєстру досудового розслідування.

Правоохоронцями також було викрито й організовану групу, до складу якої організатор залучив 16 осіб із Рівненської та Житомирської областей для видобування коштовного каміння на території Сирницького лісництва Овруцького району. Наразі вироком суду організатора засуджено до штрафу - 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – на суму 10 200 грн, його спільнику призначено покарання у виді штрафу – 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – на суму 8 500 грн. Вилучене майно – понад 2 кг бурштину на суму 268 тис грн конфісковано та передано до державної установи Державного сховища дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.

Разом з тим, окрім силових методів, на думку прокурора області, ця проблема потребує вирішення на законодавчому рівні.

Підкреслюючи нагальність вирішення означених проблем, прокурор області зауважив, що ним було ініційовано обговорення усіх цих актуальних питань на спільній нараді правоохоронних і контролюючих органів та органів місцевої влади і самоврядування, яка відбулася у четвер, 27 липня, у прокуратурі області. На нараді, яка пройшла у форматі гострих обговорень, усі погодилися з тим, що для ефективнішої протидії незаконному видобуванню надр необхідно об’єднати зусилля.

На брифінгу Любомир Війтович відповів на усі додаткові запитання журналістів.

Прес-служба прокуратури Житомирської області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення