«Залізний» спецзагін житомирських рятувальників

«Залізний» спецзагін житомирських рятувальників

12.09 17:20    
Стаття до «Дня рятівника»

З 2007 року захист населення та навколишнього середовища від надзвичайних подій природного та техногенного характеру на території Житомирщини спільно із іншими державними структурами забезпечують працівники аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Житомирській області.

У складі загону працюють досвідчені фахівці своєї справи, професіонали, які щомиті готові вступити в боротьбу з надзвичайною ситуацією. Очолює загін полковник служби цивільного захисту Олександр Болобан. За 9 років існування загону його працівники брали участь у ліквідації наслідків багатьох надзвичайних подій та ситуацій. - Якщо порівнювати з іншими областями, наш аварійно-рятувальний загін один із найменших, як по особовому складу так і по техніці. – зазначає заступник начальника аварійно-рятувального загону спеціального призначення підполковник служби цивільного захисту Володимир Нечега. - Але якщо дивитись по залученню на надзвичайні події, ми далеко не на останніх місцях. В середньому здійснюється близько 500 виїздів в рік на реагування різного роду надзвичайні події, 150 з них – на гасіння пожеж. Якщо брати статистику в цілому за 9 років існування Загону, то їх кількість буде дорівнювати близько 5000 і сотні, не десятки, а повторюся сотні врятованих людських життів. Зважаючи на те, що Житомирщина, знаходиться можна сказати в центрі України, то якщо трапляється біда в сусідніх областях, то ми завжди допомагаємо.

В середньому штат загону налічує близько 140 співробітників, звичайно їх кількість періодично змінюється. Зараз до них ще приєднався навчальний пункт, працівники якого проводять навчання різних категорій, як наприклад пожежних чи радіотелефоністів з усіх районів області. Якщо говорити про техніку, то її налічується 63 одиниці.

До складу загону входять дві частини – частина спеціальної техніки та аварійно рятувальна частина. - Особовий склад чистини спеціальної техніки в основному займаються гасінням пожеж. На їхньому озброєнні знаходиться 11 одиниць спеціальної техніки. Деякі автомобілі є тільки в одному екземплярі на всю область. Наприклад 50-метрова драбина, 30-метровий колінчастий підйомник, пожежна насосна станція, автомобілі порошкового гасіння, зв’язку та освітлення…Як і всі інші пожежні частини вона має свій район виїзду, але при необхідності залучається до робіт по всій території області. – з гордістю розповідає начальник Загону полковник служби цивільного захисту Олександр Болобан. - Якщо взяти аварійно-рятувальну частину, то вона складається з декількох відділень. Це і відділення хімічної та радіаційної розвідки, інженерне відділення, ще їх називають «могутні залізні війська», так як на їх озброєнні важка техніка. Група піротехнічних робіт щоденно виконує своє завдання не тільки на території нашої області, а і на території інших областей в межах держави. Група рятувальних робіт, яка знаходиться на бойовому чергуванні цілодобово, до її складу також входять і фельдшера.

Поспілкувавшись із керівництвом я зібрала багато інформації, але хто ж краще розповість про надзвичайну подію як не простий фахівець, який особисто приймав участь у її ліквідації.

Командир рятувального відділення Олександр Вовнюк та рятувальник-зварювальник Сергій Степанський зараз працюють в аварійно-рятувальній частині Загону. Хоча прийшли служити ще у пожежну охорону.

Через рік після створення Загону, у 2008 році ми у складі зведеного загону Житомирської області поїхали на ліквідацію наслідків паводків у Чернівецьку область. Не один тиждень довелось відкачувати воду з криниць, підвалів, погребів, будинків, що знаходились в низовинах, чистили захаращені водостічні канали, зрізали аварійні дерева. – розповідає Сергій. Через 2 роки негода повторилась і наші хлопці знову поїхали на допомогу Чернівецьким рятувальникам.

Коли у 2014 році на Сході України сталась біда, інженерне відділення аварійно-рятувальної частини у складі двох чоловік на автомобілі-екскаваторі відправились для виконання завдань за призначенням в зону проведення антитерористичної операції. Там колона, в якій вони знаходилися, потрапили під обстріли. Один із співробітників – Віктор Коноплицький був поранений і потрапив у полон, де провів 90 днів. Дякуючи керівництву держави його звільнили. Віктор пройшов реабілітацію і зараз продовжує нести службу. Але поки його не було – родина (жінка та двоє синів) потребувала постійної допомоги. Проте колеги по Загону не залишили їх один на один із бідою. Особовим складом постійно збиралися і передавалися їм кошти, продукти харчування, теплі речі для дітей, засоби побутової хімії, придбали для родини пральну машину.

В 2015 році фахівці аварійно-рятувального загону спеціального призначення працювали на ліквідації пожежі, що виникла на нафтобазі БРСМ, поблизу села Васильків.

Майже щодня рятувальники виїжджають на відкривання вхідних дверей. Полоненими, як правило, стають малолітні діти та люди похилого віку, інваліди. Самотні пенсіонери, які проживають самі, до того ж ще і з повним «букетом» хвороб, а інколи прикуті до ліжка, також дуже часто потребують допомоги рятувальників. Адже коли стареньким стає зле, то без допомоги фахівців ДСНС медикам майже не можливо потрапити в оселю.

Довго вже працюю і можу сказати, що багато чого бачив. Але найстрашніше для мене - дитяча смерть… - наче з комом у горлі практично шепоче Олександр, - На початку 2015 року я виїжджав на виклик у мікрорайон «Крошня». По прибуттю з’ясувалось, що на території колишнього цегляного заводу на дівчинку 14 років впала бетонна плита. Дитина була мертва…Вам просто не передати, як плакав її батько... Вже потім з’ясувалось, що дівчинка разом із подругами пішла шукати пригод на закинуту будівлю. Стрибаючи по небезпечних конструкціях, одна дівчинка не встигла вчасно зістрибнути і хитка бетонна плита, що впала, накрила її собою. Травми виявились несумісними з життям дитини.

Робота у співробітників аварійно-рятувального загону спеціального призначення є завжди, але залежить від сезону. Зима-весна – вилучення автомобілів зі снігових заметів та розчищення доріг, порятунок людей, які провалились під кригу, відкачка води з житлового сектору; літо-осінь – гасіння пожеж в екосистемах (суха трава, ліса, торфовища), порятунок громадян під час купального сезону. Вони справжні герої, адже завжди готові пожертвувати своїм життям заради інших.
«Залізний» спецзагін житомирських рятувальників

«Залізний» спецзагін житомирських рятувальників

Ірина Коваль
прес-служба У ДСНС України
У Житомирській області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення