Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України дав згоду на арешт Розенблата

Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України дав згоду на арешт Розенблата

07.07 17:42    
У п'ятницю, 7 липня 2017 року, Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України розглянув подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата України Борислава Розенблата. Участь у роботі Комітету взяв заступник Генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Генеральний прокурор поінформував, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Генеральної прокуратури України – процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 240 (порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення), ч. 4 ст. 368 (одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе чи третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, за попередньою змовою групою осіб, особою, яка займає особливо відповідальне становище), ч. 2 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди), ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди, вчинене організованою групою) КК України.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що своїми умисними діями Борислав Розенблат вчинив одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинив корупційний злочин, передбачений ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України.

Таким чином, вказаний народний депутат України, будучи службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, за пособництва іншої особи, вчинив вимагання та одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб в сумі 200 тис доларів США за вплив на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави - посадовими особами Державної служби геології та надр України та органів місцевого самоврядування, спрямованих на видачу спеціальних дозволів на користування надрами та відповідних положень для товариства з обмеженою відповідальністю.

Також досудовим розслідуванням встановлено, що своїми умисними діями Борислав Розенблат вчинив одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їм влади чи службового становища, в особливо великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, особою, яка займає особливо відповідальне становище, тобто вчинив особливо тяжкий корупційний злочин, передбачений ч. 4 ст. 368 КК України.

Тобто, вказаний народний депутат України, діючи за попередньою змовою з іншими службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, вчинили вимагання та одержання неправомірної вигоди від представника компанії-нерезидента в особливо великому розмірі, за вчинення в інтересах зазначеної компанії дій з використанням наданого їм службового становища, а саме підписання, як ініціаторами, та внесення до Верховної Ради України проектів законів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування діяльності, пов'язаної з видобуванням бурштину) та про внесення змін до Митного кодексу України (щодо звільнення від оподаткування операцій з ввезення на територію України обладнання для промислового видобутку бурштину).

Під час представлення подання було продемонстровано матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, які підтверджують висунуті звинувачення.

"Відео, з нашої точки зору, підтверджує неодноразове, систематичне, цинічне використання повноважень народного депутата для особистих інтересів та постійного отримання хабарів за ті чи інші дії", - зазначив Юрій Луценко.

Генеральний прокурор зауважив, що факт вчинення Бориславом Розенблатом суспільно небезпечних діянь, визначених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України, об’єктивно та переконливо підтверджується конкретними доказами, зібраними з дотриманням принципів законності й верховенства права, та у суворій відповідності до процедури, встановленої кримінальним процесуальним законом України.

"Дані епізоди абсолютно чітко показують наявність підстав для внесення мною подання не тільки для згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, але і затримання та арешту Борислава Розенблата за статтями зловживання впливом та отримання хабара", - наголосив Юрій Луценко.

"Ми обґрунтовуємо необхідність затримання та арешту тим, що народний депутат Розенблат, як це чітко видно з оперативного відео, має серйозний вплив не тільки на депутатський корпус, але і на інші гілки влади, зокрема судову", - наголосив Генеральний прокурор і додав, що також зазначений депутат "має фінансову можливість не тільки покинути, але і проживати за територією України".

За результатами засідання Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України більшістю голосів визнав подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата Борислава Розенблата законними, вмотивованими, достатніми і аргументованими та прийняв рішення направити їх Голові Верховної Ради України.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення