Повернули державі 136 млн грн та запобігли розкраданню 900 млн грн – результати діяльності НАБУ за півтора року розслідувань

10.08 19:22    
З моменту початку розслідувань завдяки роботі детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вдалося відшкодувати понад 136 млн грн збитків, завданих державі внаслідок корупційних злочинів. Це – кошти, повернуті безпосередньо на рахунки державних підприємств, а також конфісковані за рішенням суду. Правоохоронцям також вдалося запобігти розкраданню ще майже 900 млн грн. Про це повідомив Директор НАБУ Артем Ситник 10 серпня 2017 року під час презентації Звіту про результати діяльності Бюро за перше півріччя 2017 року.

«За півроку, що минули, Національне бюро завершило процес свого інституційного становлення. Запрацювали всі три територіальні управління НАБУ – у Львові, якому вже рік, та нові – в Одесі та Харкові. При кожній із цих штаб-квартир функціонують відділи детективів, які спеціалізуються на викритті корупційних злочинів на місцях. Із 700 штатних посад НАБУ вакантними залишаються всього 50», — зауважив Артем Ситник.

Директор НАБУ повідомив, що станом на кінець червня 2017 року в роботі детективів Бюро перебувало 371 кримінальне провадження, статус підозрюваних в яких мали 219 осіб. За час ведення досудових розслідувань до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 121 особи.

Директор Бюро нагадав, що впродовж перших шести місяців НАБУ та САП реалізували низку масштабних операцій, які дозволили викрити корупційні схеми, що впродовж багатьох років залишались поза увагою правоохоронних органів. Серед них — унікальна спецоперація з викриття політичної корупції у «бурштиновому бізнесі», розслідування епізоду за участю голови Державної фіскальної служби у так званій «газовій справі», викриття корупції на ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», який є найбільшим підприємством з видобутку урану в Європі.

«НАБУ проводить активну позовну роботу зі скасування угод, через які держпідприємства зазнають збитків. У стадії виконання перебувають судові рішення, згідно з якими державі повернуть ще майже 90 млн грн», — зазначив Директор Бюро.

Під час прес-конференції Артем Ситник повідомив, що найближчим часом увага детективів Національного бюро буде прикута зокрема до оборонної сфери.

«Вже маємо перші результати: викрито корупційну схему з розкрадання понад 28 млн грн ДП «Львівський бронетанковий завод», які мали бути використані на підвищення обороноздатності держави. Зважаючи на масштаби корупції у сфері оборони, я ухвалив рішення — після доукомплектації підрозділу детективів створити окремий відділ, який займатиметься розслідуванням злочинів у сфері національної безпеки та оборони», — повідомив Директор Бюро.

За його словами, основним викликом для Національного бюро залишається відсутність вироків у справах, які НАБУ та САП скеровують до суду. За півтора року розслідувань всього 15 обвинувальних вироків набрали законної сили. Це приблизно п’ята частина від справ Бюро, які знаходяться у судах.

«Сподіваємося, що цієї осені парламент матиме політичну волю для створення незалежного Спеціалізованого антикорупційного суду. Створенням антикорупційних палат на базі діючих нереформованих судів, як це пропонують деякі законотворці, проблему не розв’язати», – наголосив Артем Ситник.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:59
ДБР повідомило про підозру у незаконному збагаченні пра ...
Сьогодні 12:46
СБУ повідомила про підозру російським гауляйтерам Запор ...
Сьогодні 10:43
Київські митники вилучили з посилки три археологічні ар ...
Сьогодні 10:37
СБУ затримала у Харкові коригувальника, який хотів наве ...
Сьогодні 10:32
Дети Луковской общины тренируются в активном парке
Сьогодні 00:05
Держспецзв'язку: росіяни пошкодили телевізійну вежу у ...
Сьогодні 00:03
Країни «великої сімки» долучаться до відновлення та мод ...
Вчора 23:59
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румуні ...
Вчора 23:57
Драганчук: В умовах війни Україна досягла значного прог ...
Вчора 23:55
Галущенко на засіданні Координаційної групи G7+: Маємо ...
Сьогодні 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення