Зубко презентував державну політику підтримки сільського розвитку

24.10 16:37    
Ми пропонуємо політику підтримки розвитку сільських територій. Ідеться не просто про розвиток адміністративних одиниць, в першу чергу ми говоримо про розвиток людського потенціалу у сільській місцевості. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час виступу на Раді регіонального розвитку.

За його словами, децентралізація протягом трьох років структурно перебудовує сільські території, змінює їхній територіальний і адміністративний ландшафт. «Прийнята в 2014 році концепція реформування місцевого самоврядування сьогодні має імплементацію в кількості ОТГ, фінансовій децентралізації і вже проголосованих в парламенті тих реформ, які стосуються освіти, соціального захисту, медичної реформи, пенсійного забезпечення. Сьогодні в Україні понад 30% людей проживають в сільській місцевості і позбавлені тих сервісів, які в місті запроваджуються набагато швидше і якісніше. Тому, завдання держави – забезпечити якісними та доступними послугами всіх громадян, незалежно від місця проживання», - зазначив Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єра, після 29 жовтня в Україні вже буде сформовано 665 ОТГ, а це – 26% території країни, де мешкають 5,7 млн людей. Причому переважна більшість – це сільське населення. 3,6 млн мешканців із понад 8 тисяч сіл та селищ наразі об’єднані в ОТГ.

Він відзначив, що бюджетна децентралізація відкрила громадам нові можливості. «Бюджети об’єднаних громад зросли уп’ятеро (495%). За три роки державна підтримка територіальних громад зросла у 30 разів і сягнула майже 15 млрд грн. Також важливий напрямок – впровадження проектів секторального розвитку за кошти ЄС. Загалом найбільшу кількість проектів – 222 – отримано за напрямком – «сільський розвиток». І ці проекти можуть розвивати не тільки громаду і область, а і декілька регіонів, які мають спільну стратегію», - підкреслив Геннадій Зубко.

Зубко зауважив, що сьогодні стратегії регіонального розвитку, які приймаються на рівні областей, вже не є простими папірцями. Це вже є ґрунтовна маршрутна карта, яка допомагає вигравати на регіональному конкурсі і ДФРР, і в секторальній підтримці, і запропонувати свій план дій українцям, які живуть не тільки в громаді, а ще дає можливість дивитись в майбутнє.

На його думку, політика розвитку людського потенціалу на сільських територіях полягає насамперед у відновленні інфраструктури та підвищенні якості базових сервісів, насамперед освітніх, медичних, адміністративних.

Він зауважив, що секторальна децентралізація запустила стратегічні процеси в окремих галузях. «Формується мережа опорних шкіл, які забезпечують доступ до якісного навчання дітям із сільської місцевості. Якщо торік на цей період ми мали більше 140 опорних шкіл, то зараз їх 441, до яких приєднано 887 філій. Організовано підвезення більше 32 тисячі школярів. В ОТГ працює 135 опорних шкіл. Серед лідерів – Кіровоградська – 66 шкіл, Львівська – 38, Київська – 34, Житомирська – 32 і інші регіони повинні рівнятися на такі приклади», - зазначив Зубко.

Він наголосив, що 35% випускників сільських шкіл мають складнощі зі здачею ЗНО через недостатній рівень отриманої освітньої послуги. «Загалом майже 1,2 млн учнів із 3,8 млн навчається у сільській місцевості. Впровадження концепції Нової освітньої школи, Нового освітнього простору, розбудова опорних шкіл має бути пріоритетом місцевої влади. Дитина у селі і в місті повинна мати рівний доступ до якісної освіти», - підкреслив Зубко.

«Сьогодні Мінрегіон спільно з Міносвіти розробляють дизайн нових опорних шкіл. Але я хочу наголосити, що не важливо, який дизайн буде всередині або ззовні. Ми повинні змінювати в першу чергу якість і ментальність освіти для наших дітей, які в подальшому будуть розвивати економіку країни», - наголосив урядовець.

Також в останні два роки в Україні активно створюється система надання адміністративних послуг. «В Україні існує 723 ЦНАПів. Із них тільки 46 – в ОТГ. Вважаю діяльність ЦНАПів є обличчям влади і критерієм ефективності органів місцевого самоврядування. Показовою є статистика звернень громадян до ЦНАПів в обласних центрах. Абсолютним лідером є Вінниця, де за перше півріччя 2017-го за адміністративними та соціальними послугами звернулось 94,7 % населення. Водночас в іншому регіоні за цей час до ЦНАПу звернулось лише 2,6% громадян. І це в першу чергу вказує на відсутність сервісу, якого ми очікуємо від фінансової децентралізації, передавши на місця, до запровадження сервісів безпосередньо в громадах. Тому, сьогодні є гарна можливість для представників місцевого самоврядування побачити свою ситуацію і виправити. Ви маєте конкурувати між собою за найкращі приклади», - зауважив Геннадій Зубко.
Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 20:51
У Тячівському районі поліція затримала зловмисника, яки ...
Сьогодні 20:47
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозр ...
Сьогодні 20:45
Вилучено кокаїну на 250 тис дол: Нацполіція ліквідувала ...
Сьогодні 20:41
На Запоріжжі життя пораненим рятують поліцейські-параме ...
Сьогодні 20:38
Поліція Ужгородщини затримала групу наркоторговців: у з ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення