На українсько-білоруському кордоні закінчився сезонний пропуск громадян для збору дикоросів

16.11 10:01    
Учора закінчився термін сезонного пропуску громадян на українсько-білоруській ділянці кордону для збору дикоросів жителями 12 прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області. Цього року він тривав з 1 липня та проходив у два періоди до 15 листопада. Збір грибів та ягід у цьому регіоні є чи не єдиним засобом забезпечення сімей прикордоння. До нього залучаються майже усі члени родин, включаючи неповнолітніх.

Нагадаємо, що 6 років тому, для стабілізації обстановки в прикордонні та запобігання масовим порушенням режиму державного кордону та прикордонного режиму у цей період, між прикордонними відомствами України та Білорусі було досягнуто домовленостей про сезонний пропуск місцевих мешканців для збору дикоросів. Як результат, жителі прикордонних населених пунктів сезонно мають можливість законно, за спрощеною процедурою перетинати кордон та збирати ягоди і гриби на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь.

Протягом сезону збору дикоросів у 2017 році прикордонниками Луцького прикордонного загону було забезпечено комфортні умови для пропуску громадян та виконано вимоги щодо дотримання законодавства України з прикордонних питань, а в тимчасових місцях пропуску на територію сусідньої держави пропущено понад 21 тисячу осіб.

Поряд з цим не всі громадяни намагались законно потрапити на територію Білорусі. Після неодноразових нагадувань, бесід з місцевим населенням та доведення до громадськості через ЗМІ порядку спрощеного пропуску осіб для збору ягід та грибів, охоронцями кордону було повернуто від державного кордону 1231 особу, які намагались обійти тимчасові місця пропуску, що на 426 осіб менше ніж у минулому році (1657). Це свідчить про те, що місцеве населення почало більш відповідально ставитись до порядку перетину кордону.

Крім того, прикордонниками України та Білорусі було затримано за порушення державного кордону та притягнуто до адміністративної відповідальності 53 особи, тоді як минулорічна кількість порушників законодавства складала 86 громадян.

Варто зауважити, що незважаючи на те, що збір дикоросів є одним з головних заробітків для місцевого населення прикордоння, всім особам, які порушили державний кордон, винесено рішення про заборону в’їзду на територію Республіки Білорусь на строки від 1 до 5 років відповідно до чого вони протягом зазначеного періоду не матимуть змоги отримати відповідні перепустки для перетину кордону в місцях спрощеного пропуску.
Державна прикордонна служба України нагадує громадянам, що відповідно до українського законодавства за незаконне перетинання або спробу незаконного перетинання державного кордону України наступає адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладання штрафу від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 - 3400 грн.) або адміністративний арешт на строк до 15 діб, а якщо такі дії вчинені групою осіб або особою, яку потягом року було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладання штрафу від двохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400 - 8500 грн.).
Відповідно до законодавства Республіки Білорусь за порушення державного кордону наступає як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення