Відсутність належного фінансування не дозволяє Суспільному провести успішну реформу

26.12 13:02    
Перший в історії України незалежний мовник, який підзвітний лише громадянському суспільству, у 2018 році отримає на реформування майже вдвічі меншу суму, ніж передбачено законом.

Про це йдеться у статті на сайті Atlantic Council. У публікації звернули увагу на проблеми недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Зокрема, у матеріалі зазначається, що дебати про створення суспільного телерадіомовлення тривали з 1997 року, але реальні кроки були зроблені тільки після 2014 року.

Наразі НСТУ є недофінансованою. Відповідно до закону "Про суспільне телебачення та радіомовлення України", на фінансування Суспільного щорічно гарантується 0,2 відсотка державного бюджету. Тобто у 2017 році мовник мав би отримати 1,2 млрд гривень (40 млн євро), але Кабмін виділив лише 970 млн гривень (32 млн євро). Висока інфляція, яка становить 14,6%, також болісно позначається на незначному бюджеті телерадіокомпанії.

У 2018 ситуація з фінансуванням буде ще гіршою, йдеться у публікації. Згідно з державним бюджетом 2018 року, Кабінет Міністрів та Верховна Рада виділили 776 млн грн (майже 25 млн євро), у той час як закон гарантує бюджет Суспільного на рівні 1,535 млрд грн.

У статті відзначено, що це один із найнижчих бюджетів для суспільного телерадіомовлення в Європі. Наприклад, британський BBC має щорічний бюджет у 4 мільярда фунтів стерлінгів, а німецька суспільна телерадіокомпанія ARD працює на 6,9 мільярда євро щорічно.

Євген Глібовицький, член Наглядової ради ПАТ "НСТУ", вважає, що поява суспільного мовника неминуче вплине на все медіаполе країни, включаючи комерційні засоби масової інформації.

Своєю чергою, заступник виконавчого директора ПАТ "НСТУ" Дар’я Юровська додає, що компанія має намір найближчим часом переформатувати телеканал UA: КУЛЬТУРА, інвестувати в радіо та створювати нові телевізійні формати, однак усі ці плани нині – під загрозою через зменшення бюджету, стверджує Юровська.

Нагадаємо, Атлантична рада (Atlantic Council) – неурядова організація США, котра займається міжнародними відносинами атлантичної спільноти. З вересня 2014 року Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій та Президент і Головний директор "Atlantic Council" Фредерік Кемп підписали Меморандум щодо імплементації проекту "Ініціатива України в Європі", спрямованого на те, щоби міжнародне співтовариство підтримало незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Незалежне суспільне мовлення у всьому світі вважається важливою передумовою існування громадянського суспільства та демократичного ладу.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення