Завдання – створити чітку маршрутну карту розвитку гірських територій, - Зубко

31.05 18:23    
Чітка маршрутна карта розвитку гірських територій – спільне завдання, яке має об’єднати парламент, Уряд і органи місцевого самоврядування. Про це на форумі «Можливості розвитку гірських територій в умовах реформи децентралізації», що проходить в Яремчі заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, сьогодні в зоні особливої уваги - гірські території Карпатського регіону, які безумовно мають абсолютно відмінну від інших територій специфіку. Мовою цифр, це 4 області - Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська і Чернівецька: 60 тис км² території, 715 населених пунктів, 280 з яких розташовані на висоті 600 м, а 94% - села; майже 700 тис жителів. І цим регіонам необхідно забезпечити належну якість життя!

«Децентралізація відкрила для регіонів «вікно можливостей» - фінанси, ресурси, повноваження, які виводять громади і регіони на зовсім інший рівень розвитку, якості надання послуг, якості життя. І в умовах реформи, регіональна та географічна специфіка регіону може перетворитись на можливість зростання. Ми разом просто зобов’язані перетворювати регіональну специфіку на додаткові інструменти розвитку. Переконаний, що розвиток гірських територій – додатковий потенціал для всієї України!», - наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що головним питанням на сьогодні є - підтримка проектів розвитку гірських територій, яке повинно бути закладене в державній стратегії. «Ми маємо підтримувати гірські території не тільки через надання соціальних виплат і пільг, а – і це головне, стимулювати регіон через співфінансування проектів розвитку. Наголошую, розвиток гірських територій має стати пріоритетом регіональних стратегій», - зазначив Зубко.

За його словами, Карпатський регіон сьогодні має потужний відтік людського потенціалу в східні країни Європи. І тому, регіон потребує в першу чергу розвитку інфраструктури, яка йому необхідна. Це не тільки питання туризму і розвитку рекреації, а перехід від сільського господарства до створення підприємств багатогалузевої спеціалізації, які можуть залучати в тому числі і IT-галузь. Це приклад створення інноваційного хабу, який започаткувала Львівська ОДА у співпраці з іншими трьома регіонами.

«Регіон має потужну державну підтримку – розроблений Мінрегіоном законопроект щодо сталого розвитку та створення нових робочих місць у гірських та високогірних населених пунктах, підтримка у парламенті, створена робоча група по напрацюванню Державної стратегії розвитку, кошти з ДФРР, субвенції на інфраструктуру ОТГ, секторальна підтримка ЄС, кошти на місцеві дороги. На 2018 рік для 4 областей виділено близько 8 - 9 млрд грн. ДФРР – майже 1 млрд грн., дорожня інфраструктура – майже 1 млрд 300 тис., розвиток сільської медицини – 1 млрд 200 тис. тощо. І така підтримка показує людям, перспективу народжувати, виховувати, давати освіту дітям, залишатись і розвивати свій регіон», - розповів урядовець.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення