Українські вчені повертаються до експедиційних досліджень Південного океану

13.11 15:09    
13 листопада група українських вчених вперше після 17-річної перерви вирушає в дослідницьку експедицію з вивчення стану Південного океану. До команди ввійдуть науковці Національного антарктичного наукового центру МОН України, Українського наукового центру екології моря та Інституту геофізики НАНУ.

«Уперше з 2001 року Україна бере участь у подібних дослідженнях. І це, звичайно, є визнанням як високого наукового потенціалу України, так і активної міжнародної позиції нашої держави у питаннях збереження вразливої екосистеми Антарктиди», – зазначив керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий, який особисто очолюватиме експедицію.

Українська наукова команда має три амбітні цілі досліджень у Південному океані.

По-перше, на замовлення Комісії з захисту морських живих ресурсів Антарктиди (ССAMLR) буде здійснено дослідження запасів антарктичного криля. Криль – це основа харчового ланцюга океану, адже саме ним живляться вусаті кити, тюлені-крабоїди, пінгвіни тощо. Наразі Україна є однією з 6 країн (разом з Великобританією, Китаєм, Кореєю, Норвегією та Чилі), які не тільки ведуть промисловий вилов криля, а й досліджують його запаси. Спільно вони мають знайти відповідь на запитання: «Чи слід обмежити вилов криля? Чи навпаки – його достатньо для всіх, включаючи людину?».

По-друге – уперше розпочнеться неперервний збір даних про стан вод в океані завдяки надсучасному комплексу приладів Ferrybox. Він автоматично відбиратиме проби води протягом всього періоду експедиції та визначатиме 14 хімічних та біологічних показників.

По-третє, буде відібрано зразки «екологічного ДНК» (розчинена ДНК всього живого, яке перебувало в океанських водах протягом останніх трьох днів) для розробки комплексного «портрету екосистеми» – переліку всіх мешканців океану: від мікроорганізмів до китів.

У Кейптауні (ПАР) дослідники сядуть на риболовно-крилевий траулер «Море Содружества» (корпорація «Інтеррибфлот», Україна) і вирушать Південним океаном до берегів Антарктиди.

Вісім вчених працюватимуть на кораблі протягом місяця, а одна дослідниця лишиться на судні на весь період, доки вода Південного океану буде вільна від криги. Також весь цей час, щонайменше до травня 2019, триватиме відбір проб системою Ferrybox та формування бази даних змінних параметрів стану океану.

Нагадуємо, що МОН представить власний стенд на ІІІ Міжнародному форумі «Innovation Market», де можна буде доторкнутися до рослини з Антарктиди та поїздити на віртуальному локомотиві.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:54
У Хмільницькому районі чоловік ножем поранив знайомого ...
Вчора 23:46
Псевдопосадовиці з Генічеська повідомлено про підозру у ...
Вчора 23:27
За крадіжку та наругу над могилою полеглого захисника ф ...
Вчора 23:25
Понад 64 тис грн втратив прикарпатець перейшовши за фіш ...
Вчора 18:29
У Рівненському районі слідчі встановлюють обставини ДТП ...
Вчора 23:56
Свириденко: Витрачати державні кошти на товари внутрішн ...
Вчора 23:45
Кубраков: Розширюємо міжнародне партнерство для забезпе ...
Вчора 23:43
Карандєєв: Успіх стратегічних комунікацій – ключове для ...
Вчора 23:42
На Вінниччині молодик викрав з банківської карти знайом ...
Вчора 23:41
На Буковині прокуратура зобов’язала комунальну установу ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення