Залучення ґендерного потенціалу до регіонального розвитку дасть потужний поштовх розвитку країни, — Зубко

15.11 13:50    
Активне залучення жінок до життя громад і прийняття рішень, впровадження ґендерно-бюджетного орієнтування при напрацюванні регіональних стратегій розвитку, реалізація найкращих регіональних практик, створення ґендерної платформи – серед основних напрямків успішної реалізації реформи децентралізації.

Про це під час конференції «Презентація напрацювань Мінрегіону у сфері ґендерної політики» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, Мінрегіон вже активно долучився до впровадження ґендерних принципів у своїй діяльності. У січні 2018 року затверджено Кодекс рівних можливостей, метою якого є встановлення принципів рівних можливостей у працевлаштуванні, просуванні по службі, підвищенні кваліфікації, профілактики та попередження виникнення випадків дискримінації і знущання. Впроваджено ґендерну експертизу всіх НПА, які стосуються регіонального розвитку. Напрацьовуються ґендерно-орієнтовні бюджети. Місцеві бюджети мають і можуть бути спрямовані на більше залучення жінок до проектів.

«Реалізація принципів ґендерної рівності і активне залучення жінок до життя громад – серед пріоритетних напрямків діяльності Мінрегіону. Це один з інструментів виходу країни зі становища, в якому ми зараз знаходимося: військова агресія на сході України, анексований Крим, відтік людського капіталу за кордон. І ці виклики ми маємо подолати разом!», — наголосив Геннадій Зубко.

У свою чергу, Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Мінрегіону за активну підтримку впровадження ґендерної компоненти у політику міністерства. «Впровадження ґендерної політики – це тест на демократію українського суспільства і нові економічні можливості для країни. В ряді регіонів вже відбулися кущові семінари з впровадження принципів ґендерності і, я можу наголосити – вони мали позитивний ефект. Ключова їх мета – навчити людей інструментам і методикам, які б вони використовували на місцевому рівні. Особливо це стосується регіональних стратегій розвитку, в центрі яких має бути людина з її потребами і особливостями», — зазначила Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Геннадій Зубко розповів, що наразі вивчається питання щодо впливу реалізації ґендерних проектів на розвиток громад. «До кінця року я буду ініціювати створення ґендерної платформи на базі Асоціації ОТГ. Її ключовими функціями стане ґендерне бюджетування і реалізація найкращих регіональних практик. Впевнений, що залучення ґендерного потенціалу до регіонального розвитку та управління громадами стане потужним поштовхом до розвитку країни, забезпеченню якісного та безпечного життєвого простору для розвитку кожного українця», — підкреслив Зубко.

Під час конференції був презентований проект Стратегії впровадження ґендерної рівності на шляху до децентралізації на 2018-2020 роки. Вона буде винесена на загальне обговорення громадськості і доопрацьована з урахуванням цілей, завдань і маршрутної карти її реалізації.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:35
У Києві поліцейські встановлюють обставини ДТП, в якій ...
Вчора 23:31
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
Вчора 23:27
У Києві підрядник розчистив озеро у Деснянському районі ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення