У Києві презентували книжку про доброчинців, які рятували людей у роки Голодомору

19.11 20:24    
19 листопада 2018 року в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація нового доповненого видання книжки «Людяність у нелюдяний час».

Її вихід приурочений до 85-их роковинам Голодомору.

Участь у презентації взяли упорядники книги, співробітники Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак і Вікторія Яременко.

До нового видання «Людяності у нелюдяний час» увійшла інформація про понад 180 праведних людей часів Голодомору, прізвища та імена яких встановлено на основі документальних даних та усних свідчень.

«Голодомор – це страшна сторінка нашої історії. Мільйони убитих голодом, мільйони покалічених, тисячі випадків канібалізму, десятки тисяч виконавців злочинних наказів, що відбирали останнє в опухлих селян. Але навіть у тих найстрашніших умовах були ті, хто зберігав доброту і чуйність у серці, хто мав мужність чинити спротив чи допомогти ближньому. І без історій цих людей, без історії їхньої боротьби та людяності наші знання про Голодомор є неповними.

Ми ставимо собі за мету відновити пам’ять і про тих, хто чинив спротив режиму і про тих, хто зберігав доброту і рятував інших від голоду. Книга, яку презентуємо сьогодні, про праведних людей і праведні діяння у роки Голодомору є невеликим вкладом у справу відновлення національної пам’яті. Наша книга не є вичерпною і сподіваюсь список доброчинців буде й надалі доповнюватися», – говорить Володимир Тиліщак.

Вікторія Яременко наголосила: «У книзі вміщено історії різних людей, стратегії вчинків яких були схожими. Вони рятували життя. Одне, кілька чи цілої громади – залежно від того, які мали можливості. Що кожна історія – подвиг, розумієш тільки після «занурення» у ті страшні роки».

Головною метою акції зі збору спогадів про праведників, яку Інститут національної пам’яті започаткував ще у 2009 році, є вшанування пам’яті доброчинців, які не боялися чинити опір геноцидній політиці та, попри ризик смертельної розправи, рятували людей у роки Голодомору.

Перше видання книжки «Людяність у нелюдяний час. Доброчинці в часи Голодомору» побачило світ у 2013 році. Тоді було оприлюднено відомості про понад 140 доброчинців – вчителів, лікарів, священиків, голів сільрад та інших, чиї діяння збереглися у народній пам’яті.

Отримати безкоштовно книгу можна, звернувшись з листом до Українського інституту національної пам’яті.

Нагадаємо, 24 листопада відбудуться загальнодержавні жалобні заходи до 85-их роковин Голодомору. О 16:00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам'яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення