Якщо не зробимо рішучих кроків сьогодні, то втратимо майбутнє для цілого покоління українців, — Зубко про завдання децентралізації

05.12 13:39    
Парламент має якнайшвидше прийняти зміни до Конституції, які дозволять повністю передати повноваження на місця. Аби жоден політик не міг втрутитись в життя об’єднаних громад, змінити їхні бюджетні програми або загальмувати реформу децентралізації. Про це на Форумі місцевого самоврядування та III Форумі ОТГ наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Майбутні 5 років є ключовими для України, яка сьогодні стає європейською державою з абсолютно європейською моделлю управління. Ми можемо говорити про реформу децентралізації і зміни, які відбуваються в кожній громаді. Але, підростає покоління, яке може бути позбавлене якісних послуг – в освіті, охороні здоров’я, соціальному забезпеченні. І якщо ми не зробимо рішучих кроків сьогодні, ми втратимо майбутнє для цілого покоління українців. Цими рішучими кроками є формування нової територіальної основи України. Для цього потрібно внести зміни до Конституції, прийняти ЗУ 8051 «Про засади адмінтерустрою», сформувати перспективні плани об’єднання громад з повним покриттям ОТГ території України, прийняти адміністративне рішення про об’єднання громад згідно перспективних планів, затверджених облрадами. Місцеві вибори 2020 року мають відбутись на новій територіальній основі», — наголосив Геннадій Зубко.

Крім того, урядовець підкреслив, що важливою складовою розвитку кожної громади є налагодження діалогу місцевого самоврядування з бізнесом, зокрема щодо сплати податків. «Вкрай важливо – детінізація і легалізація заробітних плат, що дозволить кожній громаді отримувати з цього додаткові доходи і в комплексі наповнення місцевих бюджетів досягти у 2019 році збільшення доходів до 291 млрд грн», — розповів Зубко.

Ще один напрямок налагодження співпраці громад з бізнесом — розвиток дуальної освіти. «Саме від місцевого самоврядування залежить розвиток спеціальностей на місцях, починаючи від профтехосвіти до коледжів і університетів, які на сьогодні є у громадах. Інвестор приходить в першу чергу за людьми, які мають бути фахово підготовлені. І якщо ми ведемо сьогодні розмови про трудову міграцію, то не тільки заробітна плата може зупинити цю загрозу. Сьогодні втримати людей може висока якість послуг в різних сферах життя – освіті, медицині, інфраструктурі, адміністративному забезпеченні», — наголосив Зубко.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення