Остап Семерак підбив підсумки першого року застосування процедури ОВД в Україні

19.12 22:12    
18 грудня виповнився рік з моменту запуску в Україні процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД). Як повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час підсумкової конференції, за 12 місяців дії закону у Єдиному державному реєстрі ОВД зареєстровано 1749 справ.

Новий закон скасував застарілу екологічну експертизу та зараз дозволяє визначати екологічні ризики ще до початку будівництва, реконструкції, технічного переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідації (демонтажу) об’єктів, які можуть завдати шкоди довкіллю. Аналогічні закони давно і ефективно діють у країнах ЄС.

«У цілому закон працює успішно. Вже видано близько 250 висновків з оцінки впливу на довкілля. Кількість зареєстрованих справ у Єдиному реєстрі понад 1700. Це середній показник Польщі. Його ми брали за індикатор ефективності, коли рік тому запускали процедуру ОВД на практиці. Хоча в перші місяці дії закону про оцінку впливу на довкілля ми відчували реальний спротив деяких українських підприємств та наміри дискваліфікувати цей закон», – прокоментував Міністр дію нового для України закону.

Також протягом року було проведено близько 500 громадських слухань, передбачених процедурою ОВД.

Найяскравішим прикладом успішної реалізації ОВД на практиці Міністр назвав Придніпровську ТЕС. Оцінка впливу на довкілля стосувалася чотирьох енергоблоків цього підприємства. Згідно з висновком ОВД вже до кінця року має бути встановлено новий електрофільтр на трубу, з якої викидає дим 10-й енергоблок Придніпровської ТЕС. При цьому Остап Семерак висловив сподівання, що з часом все більше українських підприємств будуть керуватися висновками ОВД, де вимоги екологічної модернізації та зменшення негативного впливу на довкілля є пріоритетними.

Нагадаємо, 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки відповідно до вимог Директиви 2011/92/ЄС та забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН тощо.

Він також дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності на довкілля.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення