Держкомтелерадіо: Видавництво «Дніпро» презентувало факсимільне видання книги ХІІ століття

23.12 13:12    
21 грудня відбулася презентація книги «Євангеліє Бучацьке», яка цього року стала лауреатом премії Президента України «Українська книга року». Книга вийшла у державному спеціалізованому видавництві художньої літератури «Дніпро» у 2016 році на замовлення Держкомтелерадіо в рамках програми «Українська книга».

«Книга складається з факсиміле стародавнього рукопису Євангелія Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою, - розповів упорядник видання та автор передмови до нього, доктор філософії, доктор мистецтвознавства, доктор богословських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Дмитро Степовик.- Вона формує знання про Україну, її народ, історію, культуру. За вагомістю текстів й оформлення Євангеліє посідає одне з перших місць серед українських рукописів».

Як розповів вчений, ця книга домонгольського періоду створювалася у другій половині ХІІ чи на початку ХІІІ століття на Волині. Упродовж середньовіччя саме Волинь, її писарі й митці по монастирях і світських майстернях творили шедеври книжково-рукописного мистецтва. Книгописання того часу прирівнювалось до іконописання. Євангеліє було написано від руки старослов’янською мовою з елементами української мови. Зокрема, закінчення в словах – українські. Книга розмальована великими заголовковими ініціалами. Свою теперішню назву – «Євангеліє Бучацьке» – книга дістала за місцем зберігання від 1712 року у чоловічому монастирі м. Бучач. Зараз ця пам’ятка культури знаходиться в колекції Національного музею м. Львова ім. Андрея Шептицького.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак привітав «Дніпро» і всіх причетних до видання книжки, яка, за його словами, стала великою подією в українському культурному житті.

«Ця книга є окрасою не тільки церковно-релігійного життя, а й життя української нації, української держави. Такі книжки не видаються щодня, вони видаються раз на сто або п'ятсот років. Тому це справді важливий день», - підкреслив Богдан Червак. Також він наголосив, що невипадково ця знакова для українців книга з'явилася саме у видавництві «Дніпро».

«У наступному році ми будемо відзначати 100-річчя цього видавництва, засновниками якого були Павло Тичина, Василь Еллан-Блакитний, Георгій Нарбут, видавництва, в якому побачили світ твори всіх класиків української літератури. Тому поява цієї книжки у цьому видавництві невипадкова. Я пишаюся також тим, що у ХХІ столітті Україна уже відзначила цю книжку. Вона отримала високу нагороду від Президента України», - зазначив Богдан Червак.

Директор видавництва «Дніпро» Олександр Кудрявцев поінформував, що «Євангеліє Бучацьке» отримали церкви всіх конфесій, його розіслали по бібліотеках України.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення