Як змінилась «первинка» у 2018 році і що на неї чекає в наступному році

28.12 21:24    
«Третя хвиля» подання заяв на підписання договорів з Національною службою здоров’я закладами, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, завершилася 20 грудня.

Заяви на укладання договорів з Національною службою здоров’я подало 1 207 комунальних та приватних медичних закладів первинної допомоги.

«За результатами третьої хвилі понад 95% усіх комунальних медичних закладів первинки долучилися до змін і переходять на нову модель фінансування - коли держава оплачує медичні послуги, надані конкретному пацієнту. У закладах-партнерах НСЗУ свого лікаря обрали понад 14 мільйонів людей. І за ними в заклади вже прийшли 3,5 мільярди гривень. Фінансування первинки збільшили лише у півтора рази, а зарплати лікарів зросли вдвічі-втричі. Це свідчить про те, що нова модель довела свою ефективність»,- сказав голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

В Донецькій, Миколаївській, Чернігівській, Івано-Франківській областях та місті Києві партнерами НСЗУ зголосилися стати всі 100% медзакладів первинної допомоги. У Сумській та Житомирській області заяви подали 98% комунальних закладів.

Нагадуємо, що у 2019 році комунальні заклади первинної ланки не будуть отримувати медичної субвенції з держбюджету. Єдине джерело фінансування комунальних медзакладів «первинки» на наступний рік — договір з Нацслужбою здоров’я.

Медзаклади первинної ланки, які не встигли подати заяви на укладання договорів до 20 грудня 2018, зможуть укласти договори протягом наступного року. З другої половини січня 2019 року Нацслужба здоров’я оголосить про прийом заяв, який буде тривати протягом року. Подати документи на укладання договорів можна буде в індивідуальному порядку.

До змін на первинній ланці активно долучаються і приватники. 20% закладів, які подали заяви на укладення договору зі Службою, - приватні клініки та лікарі-ФОП. У 2019 році понад 200 приватників по всій країні надаватимуть послуги первинної допомоги коштом Національної служби здоров’я України.

Заклади, що підписали договори з НСЗУ, отримують більше фінансування та мають можливість піднімати заробітні плати лікарів у 2-3 рази. Зарплати вже почали зростати у трансформованих закладах по всій країні. Наприклад, у Хмельницькій області зафіксований рекорд - лікарю первинної ланки нарахували 30 258 грн.

Також триває кампанія «Лікар для кожної сім’ї», в межах якої за 9 місяців майже 24 млн українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

«Ми ніколи не підозрювали, наскільки сильним є бажання людей вільно обирати своїх лікарів - наскільки їх втомили дільничні лікарі, до яких їх примусово “приписали”. Жовтневий зріз громадської думки показує, що понад три чверті громадян задоволені своїм вибором”, - говорить заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення