«Зелена картка». Прикордонники в пунктах пропуску перевіряють наявність міжнародних страхових сертифікатів

22.02 17:42    
Страховий сертифікат міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена картка» є обов’язковим для перетину кордону. Їх наявність прикордонники перевіряють безпосередньо в пунктах пропуску.

З 11 лютого всі автомобільні пункти пропуску на державному кордоні підключено до бази даних, що дає можливість співробітникам Держприкордонслужби перевіряти наявність страхових сертифікатів «Зелена картка». Система працює в автоматичному режимі.

Зазначимо, «Зелена картка» в усіх країнах має уніфіковану форму і її наявність є обов’язковою передумовою для водіїв, які планують виїхати за кордон на власному автомобілі до країн-членів міжнародної системи. Разом з тим, у кожній країні, яка входить до складу міжнародної системи, серед них і Україна, функціонує Національне бюро, що є єдиною компетентною організацією з усіх питань, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої з вини водія-нерезидента на території такої країни.

Відповідно до законодавства України, а саме Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у разі виїзду транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, до країн – членів міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена картка» власник такого транспортного засобу зобов'язаний мати чинний договір міжнародного страхування, посвідчений відповідним уніфікованим страховим сертифікатом «Зелена картка».

Водночас, на Держприкордонслужбу покладені завдання з контролю за наявністю у власників транспортних засобів страхового сертифіката «Зелена Карта» у разі виїзду з України. Крім того, прикордонникам визначено контролювати наявність договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності під час в’їзду в Україну і виявляти страхові сертифікати з ознаками підробки та передавати їх територіальним органам МВС для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Також законодавством визначено, що виїзд з України до країн - членів міжнародної системи автострахування «Зелена картка» транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, у разі відсутності договору міжнародного страхування, укладеного зі страховиком - повним членом МТСБУ і посвідченого відповідним уніфікованим страховим сертифікатом «Зелена картка», забороняється.

Автоматична перевірка сертифікатів «Зелена карта» в автоматизованому режимі на державному кордоні запроваджена на постійній основі. Зокрема відбувається взаємообмін даних між базами даних МТСБУ й інформаційно-телекомунікаційною системою прикордонного контролю Держприкордонслужби. Таким чином, прикордонники під час оформлення громадян, які перетинають державний кордон України автомобілями української реєстрації, одразу на місці перевіряють дійсність страхових полісів. Якщо в базі даних страхового бюро прикордонники виявлять відсутність інформації про укладення відповідного договору, то транспортний засіб не пропускається через кордон.

Відмітимо, що від початку заходів, 11 лютого, співробітники Держприкордонслужби на кордоні виявили майже 20 підроблених (фальсифікованих) страхових сертифікатів, 27 недійсних та близько 2 тисяч автівок було не пропущено через відсутність сертифікатів.

Держприкордонслужба вкотре звертається до всіх подорожуючих врахувати дану інформацію і дотримуватися законодавства при перетині кордону. Завчасно дбайте про оформлення всіх необхідних документів для перетину державного кордону, зокрема й про страховий захист.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:35
У Києві поліцейські встановлюють обставини ДТП, в якій ...
Вчора 23:31
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
Вчора 23:27
У Києві підрядник розчистив озеро у Деснянському районі ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення