Трирічна бюджетна декларація забезпечить передбачуваність бюджету суспільного мовлення

17.03 15:10    
Міністерство фінансів розглядає можливість підвищення фінансування суспільного мовлення в наступні три роки, що буде відображено у проекті Бюджетної декларації на 2020-2022 рр. Про це йшла мова на зустрічі заступника Міністра фінансів Юрія Джигира з членами правління Наглядової ради НСТУ та представником медійних проектів Офісу Ради Європи в Україні, де обговорювалася реформа суспільного мовлення та способи його ефективного бюджетного фінансування без політичного втручання.

Відповідно до вимог Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» бюджетне забезпечення Національної суспільної телерадіокомпанії України (ПАТ НСТУ) має становити 0,2% видатків загального фонду державного бюджету за попередній рік. Ця сума складає понад 2 млрд гривень.

Наразі Мінфін уже розпочав підготовку проекту трирічної Бюджетної декларації, і одним з питань, яке в полі уваги відомства, є фінансова підтримка реформи суспільного мовника, інформаційна політика якого не має залежати ні від держави, ні від приватних власників, а орієнтуватися виключно на задоволення запитів та інтересів громадськості.

Під час зустрічі заступник Міністра фінансів Юрій Джигир наголосив, що це одна з ключових реформ, спрямованих на впровадження європейських стандартів в Україні. І її успішність залежить від повноцінного фінансування.

«Незалежний, високопрофесійний і якісний суспільний мовник – це потужний інструмент у боротьбі з пропагандою, який особливо потрібен зараз, в умовах інформаційної війни, розпочатої Росією. Суспільне телебачення має своєчасно, неупереджено та чесно висвітлювати інформацію, формувати контент якісно нового типу на високому професійному рівні, щоб створювати суспільне благо і успішно конкурувати з комерційними каналами на медійному ринку», – сказав Юрій Джигир.

На сьогодні діяльність НСТУ фінансується з загального фонду державного бюджету, і рішення про обсяг щорічного бюджетного призначення приймається в ході бюджетного процесу.

Як зауважили під час зустрічі представники НСТУ, за такого підходу існують ризики політичного впливу, тиску на контент та заниження бюджетів суспільного мовлення.

З метою належного та стабільного функціонування НСТУ вкрай важливим є формування бюджету на перспективу. Це дасть змогу планувати діяльність на майбутнє.

Вирішити питання захисту бюджетів суспільного мовлення від політичного впливу, а також забезпечити стабільний обсяг фінансування НСТУ допоможе трирічна Бюджетна декларація, що є основою середньострокового бюджетного планування.

Цей документ містить «стелі», або граничні показники видатків на наступні три роки, що зафіксує виділений обсяг коштів на суспільне мовлення і послужить своєрідним захистом від політичних впливів, людського фактора та урізання фінансів.

Така передбачуваність бюджетної політики та прогнозування на кілька років вперед стане орієнтиром для розробки стратегій суспільного мовника, підґрунтям для надійного планування та забезпечить високу якість контенту.

Водночас з метою ефективного використання бюджетних коштів НСТУ має вжити заходів щодо упорядкування умов оплати праці, перегляду напрямів використання бюджетних коштів та коштів, отриманих від здійснення власної фінансово-господарської діяльності, та їх спрямування на пріоритетні напрями діяльності телерадіокомпанії.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 13:00
Комітет з питань інтеграції України до ЄС здійснив робо ...
Сьогодні 12:53
Вкотре Київська митниця передала товари для потреб обор ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення