Керівники прикордонних підрозділів за проектом «Нове обличчя кордону» переймають досвід колег з Прикордонної варти Республіки Польща

10.04 15:54    
Цього тижня розпочався навчальний візит у підрозділи Прикордонної варти Республіки Польща керівників відділів прикордонної служби Держприкордонслужби України, які пройшли відбір в рамках проекту «Нове обличчя кордону».

Візит організований Міжнародною організацією з міграції в Україні за сприяння Посольства США в Україні.

Варто відмітити, що проект «Нове обличчя кордону» (деталі тут: https://newface.dpsu.gov.ua/) запроваджений Державною прикордонною службою України за європейськими принципами доброчесності. Його партнерами для прозорості та відкритості виступають Посольство США в Україні та Міжнародна організація з міграції в Україні. Наразі він отримав схвальні відгуки вітчизняних і міжнародних експертів.

Не зайвим буде також зазначити, що активними міжнародними експертами, які долучаються до навчання учасників «Нового обличчя кордону», виступають представники Прикордонної варти Республіки Польща, саме тому організований нині візит керівників реформованих українських прикордонних підрозділів дозволить наглядно ознайомитися з європейськими практиками охорони кордону. Крім того, співробітники Держприкордонслужби матимуть змогу перейняти досвід реформування прикордонного відомства Польщі та підготовки молодших спеціалістів.

У перші дні візиту начальники відділів прикордонної служби Держприкордонслужби, підлеглі яких отримали сертифікати за проектом «Нове обличчя кордону», вже відвідали Навчальний центр спеціалізованої підготовки, спільний польсько-німецький центр співпраці та один з підрозділів.

Зокрема в навчальному закладі, що знаходиться в Любані, польські колеги, поділитися досвідом реформування свого відомства та підготовки молодших спеціалістів. Крім того, українській делегації продемонстрували навчальну базу центру, ознайомили з основними складовими начального процесу та місцем проживання курсантів. Плідна розмова також відбулася з керівником центру полковником прикордонної варти Яцеком Високінським.

Досить цікавою для українських прикордонників видалась презентація окремих аспектів спеціальної підготовки їхніх польських колег. Окрім тактики застосування сили, практичних навиків водіння всюдихідною технікою та екстремального керування транспортними засобами, гостей зацікавила презентація місця навчання дій правоохоронців у разі нештатних ситуацій на дорозі, зокрема алгоритму дій правоохоронців щодо евакуації з розбитого автомобіля, допомоги постраждалим тощо. При цьому українські офіцери самі протестували спеціальний тренажер, у якому новоприбулі польські прикордонники вчаться правильним діям під час дорожньо-транспортних пригод.

На внутрішньому кордоні Європейського Союзу українська делегація мала змогу відвідати спільний польсько-німецький центр співпраці Свєцко, який є ефективним центром співпраці на польсько-німецькому кордоні, що функціонує на місці розташування одного з найбільших колишніх пунктів пропуску. Представники Прикордонної варти РП висловили впевненість у тому, що саме їхній приклад ефективної взаємодії між правоохоронними відомствами двох держав стане в нагоді українським прикордонникам, особливо у разі реалізації намічених цілей європейської інтеграції України. Також візит відбувся і до Надодржанського відділу Прикордонної варти Республіки Польща. Його керівник акцентував увагу українським колегам на досвіді реформування прикордонних підрозділів, які охороняли польсько-німецький кордон, після відходу від охорони внутрішніх кордонів. Також він розповів про специфіку службових дій польських прикордонників на цій ділянці, результати переходу на іншу структуру та про ефективність нових підходів до охорони кордону після приєднання Польщі до шенгенської зони.

Набуті учасниками проекту «Нове обличчя кордону» в Польщі знання дозволять у подальшому лише покращувати ефективність новацій та на практиці застосовувати кращі європейські стандарти.

Окремо відмітимо, що нині зазначений проект охоплює близько 10 прикордонних підрозділів, серед яких частина забезпечує виконання завдань в авіаційних пунктах пропуску, а інші – в міжнародних пунктах пропуску на кордоні з Польщею. Загалом за проектом вже відібрано більше тисячі військовослужбовців. У ньому мають право брати участь як військовослужбовці Держприкордонслужби, так і цивільна молодь. До того ж, це чудовий старт для амбітної та перспективної людини, адже прикордонне відомство шукає тих, хто вірить у зміни і готовий розпочинати їх з себе. Сам проект націлений на створення модельних відділів прикордонної служби з професійним, вмотивованим, принциповим персоналом, який ефективно виконуватиме функції держави на кордоні та матиме водночас високий рівень довіри громадськості.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення