Грамота Петра І Іоасафу Кроковському 1708 року повернулась до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, – Мінкультури

30.05 20:35    
Сьогодні, 30 травня, відбулася урочиста передача Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського поверненої Грамоти Петра І Іоасафу Кроковському з підтвердженням поставлення його на Київську митрополію 1708 року. За свідченнями істориків, цей документ є красномовним підтвердженням анексії Української помісної церкви Московією. Адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя.

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що поверненню артефакту на Батьківщину передувала кропітка робота у межах роботи змішаної Українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей. Саме завдяки роботі цієї комісії було зафіксовано низку двосторонніх домовленостей, запорукою успішної реалізації яких стали професійність та принциповість нинішніх співголів змішаної Українсько-німецької комісії – першого заступника Міністра культури України Світлани Фоменко та Посла з особливих доручень МЗС Німеччини, статс-секретаря у відставці пана д-ра Міхаеля Янсена, які доклали вичерпних зусиль для якнайшвидшої їх реалізації.

«Це якраз той момент довіри і добрих відносин між нашими країнами, які останні роки справді налагодилися і дали можливість пришвидшити процес повернення раритету», – наголосив Євген Нищук. – Грамота Петра І Іоасафу Кроковському повернулась у потрібний час – саме коли має велике свідчення в церковно-державному значенні. В цих стінах, осередку рукописних пам’яток, Грамота буде перлиною, яка привертатиме увагу багатьох людей та поціновувачів історії, культурної спадщини та державотворення».

Зі свого боку Перший секретар та керівник відділу культури, освіти та національних меншин Посольства Федеративної Республіки Німеччина Себастьян Ґроміґ відзначив, що сьогоднішня подія – повернення культурної цінності за місцем свого походження, є гарним прикладом результативності українсько-німецьких відносин та є свідченням міжпартнерських стосунків.

«Я дуже радий, що через стільки років можу сприяти передачі раритету тим, кому вона належить, Національній бібліотеці імені Вернадського. Сподіваюсь, що цей жест з німецької сторони слугуватиме позитивною основою для наших спільних перемовин, зокрема, це має надати певної динаміки переміщенню втрачених культурних цінностей», –говорить Себастьян Ґроміґ.

За словами директора Інституту Східноєвропейських студій Тюбінгенського університету Клауса Гества, який підтримав рекомендацію експертів про повернення Грамоти Україні, повернення культурної цінності є результатом плідної роботи науковців і дипломатів з обох сторін.

«Українсько-німецька комісія працювала 9 місяців. Експерти працювали у Берліні та Києві, вони досліджували архіви, походження Грамоти, її шлях. І після успішного завершення роботи було прийняте рішення про передачу раритету до України», – розповідає Клаус Гества.

Повернення Україні раритету відбулося у межах роботи змішаної Українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей, головою української частини якої є перший заступник Міністра культури України Світлани Фоменко. Саме протоколом ХІІ засідання змішаної Українсько-німецької комісії (27-28 листопада 2018 року, м. Київ), підписаним співголовами комісії – першим заступником Міністра культури України Світланою Фоменко та Послом з особливих доручень Федерального міністерства закордонних справ, статс-секретарем у відставці д-р Міхаелєм Янсеном, було зафіксовано факт передачі українській стороні культурної цінності.

Царська грамота Петра І 1708 року була передана німецькою стороною у приміщенні МЗС ФРН 14 березня 2019 року, після повернення в Україну перебувала на тимчасовому зберіганні в Національному заповіднику «Софія Київська».

30 травня 2019 року була передана на постійне зберігання до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського Національної академії наук України.

Акт передачі культурної цінності підписали перший заступник Міністра культури України, співголова змішаної Українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей Світлана Фоменко та Генеральний директор Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського Любов Дубровіна.

«Я маю сьогодні важливу місію – передати цей артефакт законному власнику, але звичайно цьому передувала дуже велика робота українських та німецьких науковців. Загалом питання переміщення культурних цінностей є чутливими і дуже багатогранними, тож тільки дослідження та добре ставлення наукового середовища Німеччини та України, як в цьому випадку, змогли дати цей результат», – наголосила Світлана Фоменко. – Але це не перші і не останні кроки Мінкультури в цьому напрямку, ми продовжуємо нашу працю. Сьогодні ми говоримо про факт повернення між двома країнами артефакту, який давно зник. На жаль, ми маємо випадки втрат культурних цінностей з музеїв на тимчасово окупованих територіях України – Луганщині, Донеччині та АР Крим. Але ми працюємо в напрямку захисту та поверненню нашої культурної спадщини. Пошук, наукова істина і дослідження культурних цінностей – це справа номер один для нас як держави, і для науковців».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення