Міненерговугілля запрошує зацікавлені сторони долучатися до підготовки і втілення моделі «зелених» аукціонів

06.07 16:07    
Уряд України на засіданні 26.06.2019 року схвалив План організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (№2712-VIII від 25.04.2019 року).

Процедура імплементації закону передбачає розроблення у вкрай стислі терміни більше 20 нормативно-правових актів вторинного законодавства. Серед них 9 постанов Уряду, накази Міненерговугілля та Мінприроди, постанови НКРЕКП. А також – реалізацію низки організаційних і технічних заходів, включно з розробленням програмного забезпечення, необхідних для проведення аукціонів на квоти підтримки ВДЕ.

Тому в Міненерговугілля, як головному органі виконавчої влади, що відповідає за формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, заплановано створення робочої групи під головуванням генерального директора Директорату енергетичних ринків Ольги Буславець з широким залученням усіх зацікавлених сторін. Основними завданнями робочої групи буде забезпечення координації між органами, відповідальними за виконання Плану, розроблення узгоджених пропозицій та проектів актів, необхідних для реалізації положень закону. А також координація проведення пілотного аукціону і розроблення за його результатами рекомендацій з подальшого удосконалення конкурсної процедури. Відповідні листи із пропозицією надати кандидатури повноважних представників для участі в робочій групі вже надіслані зацікавленим ЦОВВ та відповідним установам.

Переконані, що запровадження аукціонів на квоти ВДЕ для нових об’єктів значної потужності призведе до ряду позитивних змін для споживачів електричної енергії, енергогенеруючих компаній, що використовують відновлювані джерела енергії, органів державної влади та їх установ. Зокрема:

• споживачі матимуть нижчий тариф на електроенергію в порівнянні з системою підтримки за фіксованим «зеленим» тарифом;

• органи державної влади та оператор системи передачі отримають регуляторні механізми в частині контролю обсягу та технологій ВДЕ, які дозволять узгодити розвиток відновлювальної енергетики з розвитком електроенергетичного комплексу в цілому. Це сприятиме забезпеченню балансової надійності енергосистеми, операційної безпеки та економічності її режимів;

• енергогенеруючі компанії, потенційні інвестори отримають довготривалу стабільну підтримку терміном на 20 років, що дозволить залучати дешеві кредитні ресурси, створювати промислові потужності з виробництва обладнання для об’єктів відновлювальної енергетики на території України.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості зробить усе можливе, щоб майбутня аукціонна система була ефективною, прозорою, конкурентною і враховувала технічні спроможності ОЕС України. Така система забезпечить подальше зростання обсягу виробництва «зеленої», але вже значно дешевшої електричної енергії.

Запрошуємо зацікавлені сторони долучатися до процесу імплементації нової моделі підтримки ВДЕ (надавати свої пропозиції та рекомендації/ експертну та технічну допомогу), а в майбутньому – брати активну участь у «зелених» аукціонах.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення