Відновне правосуддя: Укладено 43 медіаційні угоди між потерпілими та неповнолітніми

03.08 11:09    
Правова освіта здатна попередити окремі життєві трагедії, що виникають через незнання законів. Особливо це важливо для неповнолітніх. Але якщо дитина переступила межу закону, вона має шанс «переписати» своє життя за позитивним сценарієм. Цей шанс надає відновне правосуддя.

Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується з березня цього року на базі системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

Ця програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

На цей час укладено 43 медіаційні угоди між потерпілими та неповнолітніми, які є учасниками програми. Медіаторами (посередниками) у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі».

«З усіма неповнолітніми, які беруть участь у програмі з відновного правосуддя, працюють професійні психологи. Фахівці складають психологічні портрети цих дітей. Після цього призначаються заходи, направлені на ресоціалізацію неповнолітніх. Слід зазначити, що неповнолітні підозрювані не завжди належать до вразливих категорій населення. Є діти із звичайних сімей, які потрапляють в невдалий збіг обставин, і не усвідомлюючи всіх наслідків, порушують закон», – розповідає директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина.

Наприклад, такий випадок трапився нещодавно з двома хлопцями. Обидва працюють, аби допомогти своїм родинам фінансово. Один – помічником комбайнера, другий – касиром у магазині. Матері хлопців є колегами, працюють на одному підприємстві. І саме з території цього підприємства хлопці вирішили поцупити металевий брухт. Як потім пояснили – «не думали, що у купи заліза є власник».

Це кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України – «крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб». Максимальне покарання – обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Те, що хлопці взяли участь у програмі відновлення, надало їм можливість зійти з хибної стежки, на яку вони ступили випадково. Під час медіації хлопці вину визнали, вибачилися перед потерпілим. Вони усвідомили, що зароблені власною працею гроші значно привабливіші, ніж отримані нечесним шляхом. Заходи з ресоціалізації – зустрічі з психологом, тренінги, індивідуально-корекційні заняття – допомогли неповнолітнім вирішити проблеми, які призвели до правопорушення.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Сьогодні 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Сьогодні 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Сьогодні 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Вчора 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
Вчора 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення