1600 вступників з Донбасу та 265 з Криму цьогоріч вступили до українських вишів за спрощеною процедурою

06.10 20:31    
За 4 роки роботи освітніх центрів (ОЦ) “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” кількість вступників з окупованих територій збільшилася майже вдвічі. Так, після старту роботи центрів у 2016 році понад 850 абітурієнтів з Донбасу вступили в українські виші за спрощеною процедурою, тоді як цього року їх кількість досягла 1600. За цей же період кількість вступників серед кримчан збільшилася від 153 до 265.

Про це розповіла Міністр освіти і науки Ганна Новосад сьогодні, 4 жовтня 2019 року, під час прес-конференції, присвяченої підсумкам роботи ОЦ “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”.

“Цього року освітні центри працювали з 3 червня до 27 вересня. Загалом ми спостерігаємо постійне збільшення кількості дітей, які вступають в українські виші як через центри “Крим-Україна”, так і через центри “Донбас-Україна”. Зазначу, що вступ абітурієнтів з Криму та Донбасу – це завжди перепони зі сторони Російської Федерації, яка окупувала ці території. Усе це спричиняє те, що кількість дітей, які мають доступ до української освіти, все одно не є високою. Тому ми маємо низку заходів задля захисту потенційних вступників. До них, наприклад, належить шифрування особистих даних в наказах про зарахування”, – розповіла Ганна Новосад.

Так, центри “Крим-Україна” цього року працювали на базі 35 закладів вищої освіти в різних регіонах України – Києві, Львові, Одесі, Миколаєві, Харкові, Херсоні, Запоріжжі та Дніпрі. Кримчани могли вступати до вишів, де створені такі центри, на місця державного замовлення в межах встановлених квот. Цього року їх обсяг склав 2 тис. 600 місць.

ТОП вишів, куди найбільше вступили через ОЦ “Крим-Україна” виглядає так:

1.Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського – 110 осіб;

2. Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана – 51 особа;

3. Національний університет "Львівська політехніка" – 24 особи;

4. Херсонський державний університет – 22 особи.


Центри “Донбас-Україна” діяли на базі майже 40 вишів – переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це, зокрема, міста Київ, Бахмут, Вінниця, Краматорськ, Костянтинівка, Сєвєродонецьк, Старобільськ, Торецьк тощо.

ТОП вишів, куди найбільше вступили через ОЦ “Донбас-Україна”, виглядає таким чином:

1. Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля – 177 осіб;

2. Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ “ДДПУ” – 133 особи;

3. Приазовський державний технічний університет – 124 особи.


Для того, щоб скористатися спрощеною процедурою, вступнику треба було звернутися до ОЦ, заповнити освітню декларацію та скласти 3 вступні іспити – з української мови, історії України та профільного предмета (або творчий конкурс). Важливо, що вони НЕ мали надавати результати ЗНО, український паспорт чи атестат. Водночас, якщо абітурієнт все ж мав результати ЗНО чи український атестат, він теж міг вступити через ОЦ за спрощеною схемою.

За консультацією до фахівців ОЦ “Крим-Україна” звернулося 847 осіб, до центрів “Донбас-Україна” – 3 тис. 788.

Окрім консультативної підтримки, вступникам з окупованих територій надавали допомогу адміністрації вишів.

“Цьогоріч вступники, які зверталися до освітніх центрів, найчастіше мали проблеми з отриманням довідки внутрішньо переміщеної особи. Загалом же освітні центри сприяли у безоплатному наданні місця в гуртожитку – як дітям, так і їхнім батькам, що їх супроводжували. Вони також розповідали, як проходить процедура отримання громадянства, отримання інших документів тощо. Тож ми дуже вдячні працівникам центрів за їхню роботу”, – наголосила начальник головного управління вищої освіти МОН Світлана Кретович.

Для залучення якомога більшої кількості вступників з окупованих територій до українських університетів, коледжів та закладів профосвіти щороку обов’язково проводиться широка інформаційна кампанія. Так, обов’язково працює "гаряча лінія", організована Фондом “Відкрита політика” за підтримки МОН та UNICEF.

“У цьому році під час вступної кампанії було прийнято рекордну кількість дзвінків зі Сходу. За півтора місяця на “гарячу лінію” було прийнято 1500 тис. дзвінків, що втричі більше, ніж торік. Найчастіше вступники задавали запитання стосовно спрощеної процедури вступу – таких питань було 70% від загальної кількості. Серед іншого цікавилися дистанційною освітою, поновленням дипломів та атестатів”, – розповіла керівник ГО “Фонд “Відкрита політика” Ірина Жданова.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення