Уряд та НБУ зближують взаємодію для макростабілізації, здешевлення іпотеки та кредитів для бізнесу

02.03 23:33    
На зустрічі в понеділок, 2 березня, Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, Голова Національного банку України Яків Смолій, представники Мінфіну, Мінекономіки та НБУ обговорили макроекономічну стабілізацію та здешевлення іпотечних і бізнес-кредитів. Зустріч відбулася в межах Меморандуму про взаємодію з метою досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності.

“Подальше зниження облікової ставки з 11% до 7% уже в 2020 році означає дешевші кредити. Так, іпотека буде значно дешевшою, а для бізнесу збільшуємо мікрокредити до 2 млн грн під 5-7-9%. Плюс розширюємо ці кредити для купівлі комерційної нерухомості”, - підкреслив Олексій Гончарук.

Як відзначив Голова НБУ Яків Смолій, завдяки уповільненню інфляції та пом‘якшенню монетарної політики банки вже активно знижують кредитні ставки, особливо для бізнесу. «Інфляція знижується швидше, ніж ми очікували, і це дає нам можливість активно знижувати облікову ставку, що ми і робили протягом зимових місяців. Очікуємо, що за умови продовження реформ та співпраці з МВФ цей рік завершимо із ставкою на рівні 7%. Це потрібно і для утримання інфляції в оптимальному для економіки діапазоні 5% +/- 1 п.п., і дає змогу знизити вартість кредитів для бізнесу та населення і стимулювати ділову активність», - зауважив Яків Смолій.

Також під час зустрічі учасники підбили підсумки зими для економіки, фінансового сектору та державного бюджету. Так, згідно з оновленими даними Держстату, в 2019 році падіння промисловості становило не 1,8%, а лише 0,5%. Падіння, насамперед, торкнулося виробництва електроенергії та добування вугілля. Однак в обох випадках це не є сигналом про проблеми у промисловості, адже спричинено нетрадиційно теплою зимою.

У фокусі уваги Уряду та НБУ також був стан світових фінансових та товарних ринків, вплив поширення коронавірусу на них та оцінка потенційних наслідків для української економіки.

Нагадуємо, щотижневі наради Національного банку з Кабінетом Міністрів формату «на каву» були започатковані минулого року для реалізації Меморандуму про взаємодію з метою досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності. Вони мають на меті координацію у площині монетарної та економічної політик, обговорення важливих економічних та фінансових питань у форматі обміну думками. Зустрічі є майданчиком для інформування та обговорень і не призначені для ухвалення рішень.

Зокрема, сьогоднішня зустріч відбулася за участі Прем'єр-міністра України, Міністра фінансів України Оксани Маркарової, Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова та його заступника Сергія Ніколайчука, Голови Національного банку України Якова Смолія, Першого заступника Голови НБУ Катерини Рожкової, заступників Голови НБУ Дмитра Сологуба та Олега Чурія.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:07
На Рівненщині прикордонники виявили чергову вантажівку, ...
Сьогодні 10:48
На Полтавщині за матеріалами ДБР судитимуть військовосл ...
Сьогодні 10:26
Старовинні борисівську, старообрядницьку та посріблену ...
Сьогодні 10:25
СБУ затримала агента рф, який наводив російські дрони н ...
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Сьогодні 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення