Дмитро Кулеба: Тиждень Азії в МЗС - це початок нової регіональної стратегії України

04.04 17:04    
Тиждень Азії в МЗС України добігає кінця. Азійський регіон сьогодні демонструє надпотужний потенціал розвитку як у економічному, так і в політичному вимірі, а окремі держави регіону є впливовими гравцями на світовій арені. Нерідко вони виступають законодавцями глобальної політики у сферах фінансів, технологій, багатосторонньої взаємодії у протидії гострим викликам сучасності.

«Криза, що охопила світ, створює не лише ризики, а й можливості для розвитку. Україна і надалі розвиватиметься як європейська демократія з традиційно міцними трансатлантичними зв’язками. Прагматична, стабільна, багатовимірна дипломатія України в Азії - це ще одна частина нашої стратегії із зміцнення позицій нашої країни у пост-коронавірусному світі», - наголосив Міністр Дмитро Кулеба.

У ході «Тижня Азії» протягом тижня глава МЗС України провів телефонні розмови зі своїми колегами з Китаю, Індонезії, Казахстану, Сінгапуру, Таджикистану, Туркменістану, а також зустрічі з послами Індії, Китаю, Республіки Корея та Японії.

Дмитро Кулеба обговорив з візаві шляхи збереження динаміки двосторонньої торгівлі, нові імпульси для політичного діалогу, активізацію участі та посилення ролі України у трансрегіональних проектах, зокрема, в рамках китайської ініціативи «Пояс і Шлях», взаємні візити та ефективні механізми міждержавної взаємодії, туризм, культурно-освітні обміни та відновлення прямого авіасполучення.

Азійський ринок має шалений потенціал споживання українського експорту. Низка українських компаній давно та успішно реалізує інфраструктурні проекти на теренах Таджикистану і Туркменістану, серйозні грантові проекти здійснюються у співпраці з Японією, Кореєю і КНР. На особливу увагу заслуговує взаємодія України та Індії у фармацевтичній галузі. Країни Азії є одним з найперспективніших джерел інвестицій до України.

Сукупний товарообіг з країнами Азії у 2019 році склав 23,7 млрд дол. США, а частка КНР як найбільшого торговельного партнера нашої держави у світі становила 11,5% загального товарообігу. З огляду на місткість та темпи розвитку національних азійських економік, а також враховуючи тісні традиційні зв’язки з Україною, Азія сьогодні має опинитися у чіткому фокусі уваги українських виробників та підприємців.

Лейтмотивом спілкування Міністра стали також регіональні й глобальні заходи з протидії пандемії COVID-19, передусім, в контексті співпраці щодо захисту українців, які опинилися на території азійських держав, та отримання Україною гуманітарної допомогти, закупівлі необхідного медичного обладнання.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення